Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Kuchnia hiszpańska

Kuchnia hiszpańska Fot. Shutterstock
Wyjątkowo trudno mówić o kuchni hiszpańskiej. Tu każdy region ma swoją tradycję kulinarną, każda niemal miejscowość - własne przysmaki. Wystarczy, że rzucicie okiem na ?geograficzną? kartę dań hiszpańskich - w każdej potrawie kryje się przecież nazwa regionu lub miejscowości! Od razu wiadomo, skąd pochodzą takie specjały, jak: bacalao a la navarra, cocido madrileno, paella valenciana, fabada asturiana, crema catalana, quesada aragonesa czy ensaimadas mallorquinas. Jeśli macie ochotę na pomidorowo-paprykowy chłodnik gazpacho pojedźcie koniecznie do Andaluzji lub do Extremadury. Bo odmiana gazpacho serwowana w La Manczy tak dalece różni się od gazpacho andaluz, że trudno się doszukać choćby jednego wspólnego składnika! W Hiszpanii są też takie miejsca, które warto odwiedzić między innymi po to, aby zamówić to jedno jedyne regionalne danie, np. xató de Vilanova, cogollos de Tudela, bizcocho de Calatayud albo turrón de Jijona. Gdy zobaczycie coś takiego w restauracyjnym menu, bierzcie w ciemno, nieważne, że hiszpańska nazwa niewiele Wam mówi. A jeśli poszukać jednego wspólnego dania, należałoby wymienić tortilla espanola, już choćby z uwagi na nazwę. To właśnie danie wszyscy Hiszpanie uznają za wspólne, niezależnie od różnic w sposobie przyrządzania. Planując kulinarną wyprawę do Hiszpanii, pamiętajcie o paru sprawach. Szukajcie knajp, w których jest mało turystów, a wielu Hiszpanów, podglądajcie, co jedzą i piją, i zamawiajcie to samo. I na koniec: do prawdziwego obiadu zasiądziecie dopiero około dziesiątej wieczorem. Uważajcie zatem, aby jedzone w ciągu dnia malutkie tapas, czyli przegryzki, nie zepsuły wam apetytu!

Podziel się

Czytaj więcej o "Kuchnia hiszpańska"

  • <strong>Kuchnia</strong> <strong>hiszpańska</strong>: W chorizo papryka gore

    Kuchnia hiszpańska: W chorizo papryka gore

    (Dla 4 osób)   Składniki 400 g  penne oliwa 3 ząbki  czosnku 1 papryczka  chilli bez pestek 20 dag chorizo 1 garść czarnych  oliwek 1 słoik (200 ml) suszonych pomidorów w oliwie 1 pęczek  bazylii ser pecorino sól,  pieprz  

  • Ośmiornica - kulinarna ikona Galicji. <strong>Kuchnia</strong> <strong>hiszpańska</strong>

    Ośmiornica - kulinarna ikona Galicji. Kuchnia hiszpańska

    Zatrzymałem się u rodziny Viverów na północy Galicii, niedaleko miasta Ferrol. 70-letni José Luis Vivero Vidal przypomina mi Ernesta Hemingwaya: wysoki, postawny, ze szpakowatą brodą, widać, że dużo w życiu podróżował. Gdy rano proponuje wyprawę na małże, wyobrażam sobie przygodę a la polowan

  • Kartoflanka à la Rioja

    Kartoflanka à la Rioja

    Kuchnia krajów śródziemnomorskich raczej nie kojarzy się z ziemniakami. A tu zaskoczenie: na degustacji win Valserrano z regionu Rioja, która odbyła się w warszawskim winebarze Mielżyński, szef kuchni tej hiszpańskiej bodegi Diego López Grandmontagne ugotował typowe dla regionu Rioja danie - pat

  • Turron ze świątecznej skrzyni...

    Turron ze świątecznej skrzyni...

    Stowarzyszenia Tłumaczy Polskich, Nagrodę Polskiego Pen Clubu, "Literatury na Świecie". Jest także współautorem książki (wraz z Markiem Łebkowskim) "Kuchnia hiszpańska".

  • Hiszpania - program stypendialny dla młodych kucharzy

    Hiszpania - program stypendialny dla młodych kucharzy

    Program ma na celu kształcenie młodych, zdolnych kucharzy oraz promocję bogatej hiszpańskiej kultury kulinarnej za granicą.Stypendium, finansowane przez organizatorów, to 21 tygodniowe warsztaty z języka hiszpańskiego, technik gastronomicznych i hiszpańskiej kultury kulinarnej. Program odbywać się b

  • Kuchnia Salvadore Dali

    Kuchnia Salvadore Dali

     Dali uważał, że można nie jeść w ogóle, ale nie można jeść źle! Był równie niekonwencjonalny w treści obrazów, kiedy przenosił na płótno swoje halucynacje, jak i w pomysłach kulinarnych, kiedy zabierał się do gotowania. Anglik John Peter Moore, który przez 16 lat był jego osobistym sekretarzem

  • Flaki. Daj się skusić

    Flaki. Daj się skusić

    (Dla 6 osób) Składniki 1,5 kg flaków 2 łyżki oliwy 1 główka czosnku 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 malutka puszka koncentratu pomidorowego 1 kopiasta łyżka kuminu (czyli kminu rzymskiego) 1 kopiasta łyżka harissy (pasta z czerwonych ostrych papryczek suszonych na słońcu, a n

  • Jak kupować oliwę?

    Jak kupować oliwę?

    Oliwa podobnie jak wino ma swój ranking. O najwyższej jakości oliwy świadczy w Hiszpanii DOP (Chronione Oznaczenie Geograficzne). Znak ten to gwarancja pochodzenia. Świadczy on o tym, że cały proces produkcyjny poddawany jest ścisłej kontroli na każdym jego etapie. Oliwki rosną w jednym konkretn

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX