Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Kuchnia niemiecka

Kuchnia niemiecka Fot. Shutterstock
Gdyby kucharze mogli tworzyć kulinarną mapę Niemiec, zrobiliby ją w następujący sposób: Prusy oznaczyliby ziemniakami sprowadzonymi przez Fryderyka Wielkiego; północne Niemcy - kapustą, a okolice Hamburga dodatkowo rybami i owocami morza. W Turyngii byłyby knedle i kiełbaski, w Badenii-Wirtembergii - czekoladowo-wiśniowy tort szwarcwaldzki, nad Renem i Mozelą butelka Liebfraumlilch, w Bawarii zaś - golonka z knedlami i kiszoną kapustą, piwne precle, Leberwurst i Obaazta, czyli pikantna pasta z camemberta, papryki i cebulki.

Podziel się

Czytaj więcej o "Kuchnia niemiecka"

  • Chcesz dobrze zjeść i najeść się do syta? <strong>Kuchnia</strong> <strong>niemiecka</strong>

    Chcesz dobrze zjeść i najeść się do syta? Kuchnia niemiecka

    Składniki 8 parówek 50 dag kiszonej  kapusty kilka  liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego 2 ząbki  czosnku 2-3 łyżki oliwy   Sposób przygotowania Kiełbaski pokrój wzdłuż i natnij w poprzek po zewnętrznej stronie. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy i

  • Jabłka całe czerwone

    Jabłka całe czerwone

    Na stoisku Kandlwaalhof Luggin, jednym z dziesiątków, które odwiedziła "Kuchnia" podczas Festiwalu Smaku (Genussfestival) w Bolzano, można było kupić suszone jabłka o czerwonym kolorze miąższu. Sprzedająca pani objaśniła, że jabłka te nie są barwione, że jest to specjalna krzyżówka Weiroug

  • Świat na ulicy

    Świat na ulicy

    restauracja w Simon-Dach-Kiez. - Kiedy restauracje wyrastały tu jak grzyby po deszczu, kuchnia niemiecka była w odwrocie. - Ludzie, zwłaszcza we wschodniej części Berlina, po zjednoczeniu Niemiec chodzili do "Włocha", "Chińczyka". "Hindusa". Golonkę z kapustą mieli w domu

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX