Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Kuchnia węgierska

Kuchnia węgierska Fot. Shutterstock
Kuchnia węgierska, bogata w specyficzne zapachy i smaki, ma dziś renomę światową. Nabierała wyrazistości, przez stulecia adaptując wszystko co dobre i interesujące z tradycji kulinarnych słowiańskich i otomańskich, aby uzyskać ostateczny kształt na początku XX wieku.Węgry przyciągają rzesze turystów; jadą oni w dolinę Panonii wabieni pięknymi krajobrazami, ciepłymi leczniczymi źródłami i bogatym dziedzictwem kulturalnym, aby po tym wszystkim co dla ducha delektować się znakomitą halászlé (zupa rybacka) lub całą gamą smakowitych pörköltów (nasze gulasze), które łagodnie trawić pomaga wyśmienity Egri Bikavér. Wielbiciele węgierskiej kuchni nie potrzebują wiele, aby odtworzyć madziarskie smaki. Wystarczą dobre, sprawdzone receptury, krwistoczerwona sypka papryka (najlepiej węgierska), no i cebula wyciskająca łzy z oczu (polska jest idealna).

Podziel się

Czytaj więcej o "Kuchnia węgierska"

  • <strong>Kuchnia</strong> <strong>węgierska</strong> - bogactwo smaków i zapachów

    Kuchnia węgierska - bogactwo smaków i zapachów

    Ciasto: 45 dag mąki 2  żółtka 4 dag drożdżyc 1 szklanka  śmietany 25 dag margaryny łyżeczka cukru sól   Masa: 3 szklanki dżemu morelowego 30 dag mielonych  orzechów włoskich 40 dag cukru   Polewa: 30 dag cukru 2 łyżki kakao   Sposó

  • Rozgrzewający gulasz i <strong>kuchnia</strong> <strong>węgierska</strong>

    Rozgrzewający gulasz i kuchnia węgierska

    (dla 4 osób) Składniki 15 dag wędzonego boczku lub wędzonej słoniny 10 dag smalcu 50 dag cebuli 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 75 dag oczyszczonej z gniazd nasiennych zielonej papryki sól 50 dag obranych ze skóry pomidorów 1 papryczka czuszka 25 dag kiełbasy zwyczajnej

  • Gulasz - gotujesz raz, a potem to tylko odgrzewasz

    Gulasz - gotujesz raz, a potem to tylko odgrzewasz

    Składniki 2 kg wieprzowiny 1/2 kg cebuli 1 ząbek czosnku 5 obranych pomidorów 5 papryk 2 łyżki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka soli 1 łyżka bulionu w proszku szczypta tymianku liść laurowy 2 kiełbaski kawałek słoniny sól 1 łyżka mąki kukurydzianej &nb

  • Tokaj - węgierski nektar

    Tokaj - węgierski nektar

    Byłem w Tokaju. Na tę winoznawczą wycieczkę zaprosił mnie Piotr Pietrzyk, prezes Collegium Vini, uczelni dysponującej rodakom wiedzę o winie. Zaproszenie fascynujące. Nie tylko dlatego, że Ludwik XIV, któremu słodkiego węgrzyna przysyłał Ferenc Rakoczy, nazwał tokaj "winem królów i królem win&q

  • Noc Restauracji 2013

    Noc Restauracji 2013

    składnik regionalnej kuchni węgierskiej, jakim są jadalne kasztany. Szef kuchni przygotuje je na kilka różnych sposobów.Wszelkie szczegóły dotyczące imprezy można znaleźć na stronie wydarzenia www.nocrestauracji.pl oraz www.facebook.com/nocrestauracji.

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX