Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Kuchnia austriacka

Kuchnia austriacka Fot. Shutterstock
Dania austriackie są lżejsze i bardziej finezyjne od tych z sąsiednich Niemiec. Kucharze ?oswajają? dania zagraniczne: węgierskie, czeskie, włoskie, niemieckie i oczywiście także nasze, polskie. Bo kuchnia austriacka pamięta czasy świetności wielonarodowego imperium, rozciągającego się od Alp do Rusi, od Krakowa po Rijekę. Austriacy chętnie jadają w restauracjach. W dzień Świętego Marcina, 11 listopada, wszyscy zamawiają pieczoną gęś, a w ?normalną? niedzielę klasyczny sznycel wiedeński z cielęciny - ogromny, ale cieniutki, podawany z cząstką cytryny i sałatką ziemniaczaną. W chłodny dzień warto także skusić się na gulasz: Husarentopf (huzarski) albo Fiakergulasch (dorożkarski). Do gulaszu podaje się Semmelknoedel, podobne do klusek na parze, i Serviettenknoedel - takie same, tylko podłużne, gotowane w serwetce i pokrojone na plastry - to z kolei przejęli Austriacy z kuchni czeskiej. Można też dostać knedle na słodko: najsłynniejsze są Marillenknoedel (z morelami) i Germknoedel - bez nadzienia, polane masełkiem i posypane makiem. Wreszcie deser i oczywiście kawa. Wiedeński Kaffeehaus to instytucja z tradycją - miejsce spotkań literatów i malarzy, polityków i profesorów. Można tu nie tylko zamówić kawę i kawałek Sachertorte, ale i przeczytać książkę, obejrzeć program kabaretowy, posłuchać muzyki. Całkiem inna atmosfera panuje w podmiejskich winiarniach. Od listopada do marca pija się tu Heurigera z ostatniego zbioru. To młode, białe, jeszcze nieszlachetne wino jest bardzo orzeźwiające. Podaje się do niego np. gęsi smalczyk na ciemnym chlebie, precle, zapiekane spaetzle (kluseczki) z serem oraz pieczone mięsa.

Podziel się

Czytaj więcej o "Kuchnia austriacka"

  • Smaczna <strong>kuchnia</strong> <strong>austriacka</strong> - zapraszamy na ucztę

    Smaczna kuchnia austriacka - zapraszamy na ucztę

    lokal został uhonorowany 14 punktami Gault Millau (austriacki odpowienik gwiazdek Michelina). Kostner w swej restauracji proponuje autorskie potrawy inspirowane klasyczną kuchnią austriacką, tyrolską i międzynarodową. Do gotowania używa produktów kupowanych bezpośrednio od rolników i małych lokalnych

  • W Styrii żyje się powoli. Prosta <strong>kuchnia</strong> <strong>austriacka</strong>

    W Styrii żyje się powoli. Prosta kuchnia austriacka

    Wielka i wysoka na trzy metry piwnica, która kiedyś w starym majątku ziemskim służyła do przechowywania beczek z winem i moszczem z jabłek i gruszek, przez lata była nieużywana. Teraz chcemy jej dać nowe życie - życie towarzyskie. Na klepisko w piwnicy wysypaliśmy żwir, ustawiliśmy pożyczone z Gasth

  • Kuchnia Południowego Tyrolu

    Kuchnia Południowego Tyrolu

    kuchnię ladyńską. Jadłem tam kiedyś rzecz absolutnie unikalną - zupę z siana. Potrawa miejscowa absolutnie, siano też. Rewelacja, człowiek po prostu rży z zachwytu. Południowy Tryol to jest kraina nieograniczonych możliwości. Kuchnia austriacka ze swoimi sznyclami. Kuchnia włoska ze stekami florenckimi

  • Odsiecz wiedeńska

    Odsiecz wiedeńska

    Do pałacu i opactwa Klosterneuburg, położonego na północnych obrzeżach Wiednia, dotarliśmy w porze jeszcze śniadaniowej. W kawiarni całą energię skupiłem na próbie dostania kawy po wiedeńsku. Bo o tym, świetnie znanym w Warszawie i Krakowie napoju, czyli kawie z bitą śmietaną, wiedeńscy kelnerzy, ni

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX