Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Kuchnia żydowska

Kuchnia żydowska Fot. Shutterstock
Żydowskie jedzenie kształtowało się przez wieki pod wpływem kuchni lokalnych. Nie ma po prostu jednej kuchni żydowskiej. Najprościej można ją podzielić na kuchnię Żydów sefardyjskich (z Półwyspu Iberyjskiego), aszkenazyjskich (zamieszkujących Europę środkową, wschodnią, częściowo zachodnią i Amerykę) i mizrachijskich (arabskich). Dania, smaki, przyprawy różnią się od siebie, ale mają wspólną jedną rzecz - święte zasady kaszrut, o których mówią Tora, Talmud i Miszna. Pobożny Żyd, niezależnie od tego, skąd pochodzi, ma obowiązek przestrzegania kaszrut, czyli może jeść tylko rzeczy koszerne. W dużym uproszczeniu: dozwolone jest mięso krów, kóz i owiec, zakazana wieprzowina, konina, mięso osłów i zwierząt mięsożernych. Można jeść drób, nie wolno gadów ani płazów. Koszerne są ryby ze skrzelami i łuskami, trefne ryby drapieżne, mięczaki, skorupiaki, także kawior. Żydom nie wolno polować, zakazane jest nawet łapanie ryb na wędkę, można łowić tylko w sieć. I bardzo ważne: koszerne mięso musi być całkowicie pozbawione krwi. Druga sprawa to zakaz jedzenia potraw mlecznych razem z mięsnymi. Jeśli gotujemy krupnik na mięsie, to bez śmietany. Kto zje mięso, musi czekać nawet sześć godzin, aby skosztować nabiału. Odwrotnie jest prościej: po mleku można od razu podawać mięso, choć dla przyzwoitości czeka się jakieś pół godziny. No i naturalnie każdy szanujący się Żyd ma oddzielne naczynia do gotowania dań mlecznych, oddzielne do mięsa. Najprościej jest z ciastami i deserami, bo tu raczej nie ma konfliktu mięso - mleko.

Podziel się

Czytaj więcej o "Kuchnia żydowska"

  • <strong>Kuchnia</strong> <strong>żydowska</strong>, czyli koszerne kontra trefne

    Kuchnia żydowska, czyli koszerne kontra trefne

    przez szojcheta (rytualnego rzeźnika) w określony sposób i wykoszerowane, czyli pozbawione krwi. Ma być jak najmniej cierpienia. Nie wolno polować. Poza tym kuchnia żydowska opiera się na trzech filarach: daniach mięsnych, mlecznych (nie mogą być spożywane razem z mięsem, trzeba odczekać 6 godzin, zanim

  • Warsztaty <strong>kuchni</strong> <strong>żydowskiej</strong> w CookUp

    Warsztaty kuchni żydowskiej w CookUp

    Uczestnicy spotkania dowiedzą się, jak - krok po kroku - przygotować szabat oraz poznają zasady nakrywania stołu na szabatową kolację. Zajęcia rozpoczną się od upieczenia tradycyjnej chałki, następnie przygotowane zostaną gechekte ajer oraz śledzie na sposób aszkenazyjski z cytryną i cebulą. Po

  • <strong>Kuchnia</strong> <strong>Żydowska</strong>: Święto Tu BiSzwat

    Kuchnia Żydowska: Święto Tu BiSzwat

    Tu BiSzwat, czyli 15. dzień żydowskiego miesiąca Szwat, jest Nowym Rokiem Drzew. Tradycja tego pomniejszego, ale bardzo symbolicznego święta wywodzi się z przepisu Tory, czyli Pięcioksięgu Mojżesza: "Kiedy wejdziecie do kraju i zasadzicie drzewa owocowe wszelkiego gatunku, będziecie uważać ich

  • , wójta i innych osobistości. To jej krupiaki reprezentowały Krzeszów wielokrotnie na wszelkich konkursach potraw lokalnych. Trudno też sobie wyobrazić wizytę w Krzeszowie bez spróbowania ciepłego cebularza - może najbardziej na całej ziemi lubelskiej trwałego śladu po kuchni żydowskiej - prostego

  • Co zrobić z rybą? Radzi Artur Moroz

    Co zrobić z rybą? Radzi Artur Moroz

    oliwą rybę - ryba nie przyklei się do rusztu. * Podpatrzone w kuchni żydowskiej. Niektóre ryby (np. karp) mimo że są świeże, czasem mają charakterystyczny mulisty zapach, którego wiele osób nie lubi. Można sobie z tym poradzić. Taki smak przełamuje dodatek gałki muszkatołowej (ciekawe że tak

  • Kurki na dwa sposoby

    Kurki na dwa sposoby

    ataki owadów - dzięki temu w ortodoksyjnej kuchni żydowskiej są jedynymi grzybami koszernymi. Mają delikatny zapach, przypominający aromat moreli, i dość twardy miąższ. Najsmaczniejsze są okazy o lekko ?rozkwitłych? kapeluszach. Suche kurki czyścimy z piachu i odcinamy brudne końcówki nóżek. Tak

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX