Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Tłusty Czwartek

Tłusty Czwartek Tłusty czwartek Fot. Shutterstock
Ostatni czwartek przed Wielkim Postem, który rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Zgodnie z tradycją, tego dnia można objadać się do woli. Zresztą nie tylko w Polsce - także w katolickiej część Niemiec czy we Włoszech, gdzie tego dnia królują frittelle, czyli smażone na złoto kawałeczki ciasta. My objadamy się przede wszystkim pączkami i faworkami, zwanymi też chrustem - generalnie słodkościami smażonymi w głębokim tłuszczu. Dawniej wcinano też pączki nadziewane słoniną, boczkiem oraz mięsem i suto zapijano to wódką. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w Tłusty Czwartek nie zje ani jednego pączka - w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło.

Podziel się

Czytaj więcej o "Tłusty Czwartek"

Komentarze (6)
Zaloguj się
  • avatar

    kuchniawirtualna

    Oceniono 5 razy 3

    Czasem spieramy się w domu, czy lepsze są z lukrem czy z pudrem, bo każdy dodatek ma swoich fanów :-) Co ciekawe pudrożerni nie zjedzą pączka z lukrem, ale lukrożerni po prostu wolą te z lukrem, choć nie pogardzą tym z pudrem.

    Natomiast co do faworków, to nie ma wątpliwości :-) Szybki przepis na cudne faworki posypane pudrem znajdziecie tutaj: www.kuchniawirtualna.pl/przepis/faworki/

  • avatar

    zrobilabymtolepiej

    Oceniono 1 raz 1

    zrobilabymtolepiej.blog.pl/2014/02/23/tlusty-czwartek-inaczej-lzejsze-paczki-z-piekarnika/ a ja polecam pomysł na lekkie pączki z piekarnika :)

  • avatar

    listopad14

    Oceniono 3 razy 1

    W XXI wieku w dobie pysznych pączków w sklepach Zabka pojawiły sie pączki .... mrożone totalny syf z emulgatorami jak można cos takiego wprowadzić do sprzedaży, gdzie sanepid !!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • avatar

    dawidwalczak

    Oceniono 5 razy 1

    Tłusty czwartek - piękna sprawa. Jestem miłośnikiem pączków, więc nie mogę się już doczekać... W tym roku spróbuję oprócz naszych tradycyjnych pączków, jednak czegoś nowego. Mianowicie ostatnio przez przypadek odkryłem nowinkę tzw. cronut'a, czyli połączenia donughta z croissantem. Uwielbiam obydwie rzeczy, więc wyobrażam sobie że ich połączenie może okazać się zjawiskowe. Informacja taka pojawiła się pdwithfood.blogspot.com/2014/02/cronut-hybryda-croissanta-i-donuta.html

  • avatar

    iprzyprawy.pl

    0

    Ciekawe ile pączków zje w tłusty czwartek przeciętny Polak?

  • avatar

    adifoxtg

    Oceniono 4 razy 0

    W taki dzien nie moze zabraknąć faworków :)
    dobrakuchniamamy.blogspot.com/2013/08/blog-post_3377.html

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX