Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Figa

Figa Figi Shutterstock
Świeże figi coraz częściej pojawiają się w naszych sklepach. Zwykle dostaniemy dwie odmiany: jasnozielone z grubszą ale delikatną skórką lub fioletowe. Jadalna jest zarówno skóra, jak i słodki miąższ z mnóstwem malutkich pestek. Kupując świeże owoce, zwracajmy uwagę na skórkę - powinna być gładka, niepomarszczona, bez żadnych wgnieceń. Figi można zapiekać, łączyć z innymi owocami lub ze słonymi dodatkami. Świeże owoce wytrzymają w lodówce przez 3 dni. Suszone figi możemy trzymać w słoiku nawet przez rok.

Podziel się

Inne egzotyczne

Czytaj więcej o "Figa"

  • 7 przepisów z <strong>figami</strong> do wypróbowania w tym tygodniu

    7 przepisów z figami do wypróbowania w tym tygodniu

    (dla 2 osób)   Składniki 1 duża  cebula 1 łyżka masła 2 udka  kurczaka sól, pieprz 8 świeżych  fig kilka gałązek  tymianku 4-5 łyżek oliwy 3/4 szklanki quinoi (komosy ryżowej)   Sposób przygotowania Cebulę siekamy i szklimy na

  • Lody ze świeżych <strong>fig</strong>, jogurtowe z wiśniami, a nawet z roqueforta i miodu. Zrób je samemu

    Lody ze świeżych fig, jogurtowe z wiśniami, a nawet z roqueforta i miodu. Zrób je samemu

    (na 750 ml lodów)   Składniki 1 kg (około 20 sztuk) świeżych  fig 125 ml wody skórka otarta z 1 najlepiej ekologicznej, niepryskanej  cytryny 150 g cukru 250 ml śmietanki 36% 1/2 łyżeczki (lub nieco więcej) świeżo wyciśniętego soku z cytryny  

  • Szybkie sałatki z owocami

    Szybkie sałatki z owocami

    mieszanki sałat Fit&Easy Party 4 figi 200 g sera typu feta lub koziego 1 pierś z kurczaka garść orzechów nerkowca 4 łyżki oliwy z oliwek 1 cytryna 1 łyżka sosu sojowego przyprawy do smaku: sól, pieprz, imbir (korzeń)   Przygotowanie: Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroimy

  • Bakaliowy boom

    Bakaliowy boom

    . Dodajemy jogurt i dusimy jeszcze 5 minut.Składniki:po 200 g suszonych śliwek, suszonych moreli i rodzynek, 100 g suszonych fig, 1,5-2 l wody, 4 łyżki cukru, 3 goździki, 1 łyżeczka cynamonuSuszone owoce myjemy, wrzucamy do garnka z wodą, słodzimy, dodajemy goździki, odstawiamy do namoczenia na 15 minut

  • Spis treści grudzień 2011

    Spis treści grudzień 2011

    Od redakcjiPyszny początekŁatwy do zgryzienia. Bezkonkurencyjny tort orzechowyNa dwa sposobyCzyli chilli. Ostre papryczki rozgrzeją zmarzluchówWieści od kuchniSmakowite nowości do schrupania i wypiciaWieści z domuNajnowsze urządzenia i drobiazgi do twojej kuchniFelietonMyśli na czubku widelca. Ludwi

  • Rogale Świętomarcińskie. Upiecz je samemu

    Rogale Świętomarcińskie. Upiecz je samemu

    certyfikat Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego, zobowiązuje cukierników do wypiekania rogali według tradycyjnej receptury i użycia składników najwyższej jakości - półfrancuskiego ciasta, białego maku, wanilii, mielonych daktyli lub fig, śmietany rodzynek, masła i skórki pomarańczowej

  • Październikowa KUCHNIA już w kioskach

    Październikowa KUCHNIA już w kioskach

    Zdrowe laskowe, boskie włoskie ? czyli najfajniejsze ciasta z orzechami. Na okładce tylko zapowiedź, w środku o wiele więcej!Panna cotta tym razem w wersji wytrawnej, z sera i kalafiora. Jedynym słodkim akcentem są figi w syropie balsamico. Fantastyczne połączenie smaków!Wyprawa do hiszpańskiej

  • Łatwy do zdobienia, a efekt powalający. Szalej z karmelem

    Łatwy do zdobienia, a efekt powalający. Szalej z karmelem

    1,5 łyżki czerwonego octu winnego 2 łyżeczki likieru porzeczkowego (można zastąpić gęstym sokiem porzeczkowym) 3 łyżki oliwy 2 łyżki oleju z orzechów włoskich (można zastąpić oliwą) sól, pieprz   Sałatka: 10 świeżych fig 1 łyżka oliwy 1 łyżka cukru 200 g

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX