Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Bakłażan

Bakłażan Bakłażany Shutterstock
Dostępny od czerwca do końca października. Niedojrzały może powodować zatrucie. Dojrzałego bakłażana poznacie po tym, że jego miąższ lekko ugina się pod naporem palca. Przechowujemy go nie dłużej niż 2-3 dni, najlepiej w folii. Przed wykorzystaniem bakłażana najlepiej posolić, skropić sokiem z cytryny i pozostawić na pół godziny, a potem odlać sok - w ten sposób pozbędziemy się ewentualnego gorzkiego posmaku.

Podziel się

Czytaj więcej o "Bakłażan"

  • 6 sposobów na <strong>bakłażana</strong>

    6 sposobów na bakłażana

    (dla 6 osób)   Kruche ciasto: 125 g mąki szczypta soli 75 g schłodzonego masła 2 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka świeżego lub suszonego oregano   Farsz: 4 czerwone cebule oliwa do smażenia 3 pomidory 3 bakłażany 2 łyżeczki oliwy 1 kulka mozzarelli sól, 

  • 10 pomysłów na <strong>bakłażana</strong>. Wskazówki dla zagubionych w kuchni

    10 pomysłów na bakłażana. Wskazówki dla zagubionych w kuchni

    Składniki 6 średnich ziemniaków 1 brokuł 2 cukinie 1 bakłażan 6 gałązek rozmarynu mieszanka sałat 6 łyżek oliwy 2 łyżki keczupu sól, pieprz  Sposób przygotowaniaUmyte ziemniaki oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i zawijamy wraz z gałązką rozmarynu

  • Tarta z cukinią i <strong>bakłażanem</strong> [BLOG]
  • Pierożki razowe z jagnięciną i <strong>bakłażanem</strong>
  • Tessa Capponi-Borawska. W warzywnym ogrodzie

    Tessa Capponi-Borawska. W warzywnym ogrodzie

    filety z anchois i ciut ostrej papryki; przyda się też trochę tartego parmezanu do posypania makaronu. Wraz z cukiniami pojawiają się bakłażany: fioletowo-brązowe o podłużnym kształcie czy fioletowo-białe, okrągłe jak piłka. Te ostatnie są najlepsze do przyrządzania słynnych melanzane alla parmigiana

  • W kuchni rządzi fiolet
  • Ostra jazda - harissa

    Ostra jazda - harissa

    z krojonymi pomidorami z puszki, doprawcie sokiem z limonki i świeżą kolendrą. Podawajcie jako sos do krewetek. Można też posmarować harissą spód na pizzę.Harissa pasuje do pieczonych warzyw: cukinii, cebuli, papryki, bakłażana. Pokrójcie w paski 2 bakłażany, skropcie oliwą i pieczcie w 200°C

  • Co jedli goście tegorocznej uroczystości rozdania Złotych Globów?

    Co jedli goście tegorocznej uroczystości rozdania Złotych Globów?

    Uroczystą kolację po rozdaniu filmowych nagród zorganizowano w Beverly Hilton Hotel. Autorami menu byli szefowie kuchni Suki Sugiura oraz Chris O'Connell. Wśród zakąsek znalazły się m.in. grillowane bakłażany podane z suszonymi pomidorami, papryczki z serem feta, granatem, ziołami i kalifornijską