Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Bakłażan

Bakłażan Bakłażany Shutterstock
Dostępny od czerwca do końca października. Niedojrzały może powodować zatrucie. Dojrzałego bakłażana poznacie po tym, że jego miąższ lekko ugina się pod naporem palca. Przechowujemy go nie dłużej niż 2-3 dni, najlepiej w folii. Przed wykorzystaniem bakłażana najlepiej posolić, skropić sokiem z cytryny i pozostawić na pół godziny, a potem odlać sok - w ten sposób pozbędziemy się ewentualnego gorzkiego posmaku.

Podziel się

Czytaj więcej o "Bakłażan"

  • 6 sposobów na <strong>bakłażana</strong>

    6 sposobów na bakłażana

    (dla 6 osób)   Kruche ciasto: 125 g mąki szczypta soli 75 g schłodzonego masła 2 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka świeżego lub suszonego  oregano   Farsz: 4 czerwone  cebule oliwa do smażenia 3  pomidory 3  bakłażany 2 łyżeczki

  • <strong>Bakłażan</strong>: odchudza i chroni przed chorobami

    Bakłażan: odchudza i chroni przed chorobami

    (dla 4 osób)   Składniki 2  bakłażany 12 pomidorków koktajlowych 250 g  fety 6 plasterków  szynki parmeńskiej 1 czerwona  sałata strzępiasta kilka listków świeżej  bazylii oliwa sól,  pieprz   Sposób przygotowania Bakłażany

  • 10 pomysłów na <strong>bakłażana</strong>. Wskazówki dla zagubionych w kuchni

    10 pomysłów na bakłażana. Wskazówki dla zagubionych w kuchni

    Składniki 6 średnich  ziemniaków 1  brokuł 2  cukinie 1  bakłażan 6 gałązek  rozmarynu mieszanka  sałat 6 łyżek oliwy 2 łyżki keczupu sól,  pieprz   Sposób przygotowania Umyte ziemniaki oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i

  • 5 przepisów z <strong>bakłażanem</strong> na ten tydzień

    5 przepisów z bakłażanem na ten tydzień

    Solić? Nie solić? W wielu przepisach znajdziecie informację, że przed gotowaniem pokrojone bakłażany trzeba posolić i odstawić na pół godziny, aby puściły sok, jak również po to, by pozbyć się gorzkiego smaku. W przypadku małych bakłażanów, które mają niewielkie pestki (a to podobno one wpływają na

  • 11 dań z <strong>bakłażanem</strong> do ugotowania w tym tygodniu

    11 dań z bakłażanem do ugotowania w tym tygodniu

    (Moja wersja) (dla 6 osób)   Składniki 1 duży  bakłażan 6 dużych grzanek z wiejskiego chleba 2 łyżeczki chilli w proszku 20 dag solonej  ricotty dobra oliwa liście świeżej  mięty   Sposób przygotowania Bakłażana kroimy w grube plastry i grillujemy z obu

  • 14 obowiązkowych dań do ugotowania we wrześniu

    14 obowiązkowych dań do ugotowania we wrześniu

      Ciasto: 500 g mąki pszennej 300 ml letniej wody 14 g suchych drożdży 3 łyżki oliwy pomace 2 łyżeczki soli   Farsz: 4  papryki 2 małe  bakłażany 1/2 czerwonej  cebuli 10  pomidorków koktajlowych 6 ząbków czosnku w łupinach mały

  • Pierożki razowe z jagnięciną i <strong>bakłażanem</strong>
  • Pietruszkowe lody i ciasto z marchewki, czyli warzywa na słodko

    Pietruszkowe lody i ciasto z marchewki, czyli warzywa na słodko

    słodkiej śmietany olej arachidowy do smażenia 3-4 bakłażany 6 łyżek syropu klonowego lody figowe lub jagodowe Sposób przygotowania Wodę, cukier i imbir podgrzewamy na patelni, aż powstanie gęsty karmel. Dodajemy śmietankę, studzimy i wkładamy do lodówki, żeby masa zastygła. W gorącym oleju smażymy (jak

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX