Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Bakłażan

Bakłażan Bakłażany Shutterstock
Dostępny od czerwca do końca października. Niedojrzały może powodować zatrucie. Dojrzałego bakłażana poznacie po tym, że jego miąższ lekko ugina się pod naporem palca. Przechowujemy go nie dłużej niż 2-3 dni, najlepiej w folii. Przed wykorzystaniem bakłażana najlepiej posolić, skropić sokiem z cytryny i pozostawić na pół godziny, a potem odlać sok - w ten sposób pozbędziemy się ewentualnego gorzkiego posmaku.

Podziel się

Czytaj więcej o "Bakłażan"

  • 6 sposobów na <strong>bakłażana</strong>

    6 sposobów na bakłażana

    (dla 6 osób)   Kruche ciasto: 125 g mąki szczypta soli 75 g schłodzonego masła 2 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka świeżego lub suszonego oregano   Farsz: 4 czerwone cebule oliwa do smażenia 3 pomidory 3 bakłażany 2 łyżeczki oliwy 1 kulka mozzarelli sól, 

  • 10 pomysłów na <strong>bakłażana</strong>. Wskazówki dla zagubionych w kuchni

    10 pomysłów na bakłażana. Wskazówki dla zagubionych w kuchni

    Składniki 6 średnich ziemniaków 1 brokuł 2 cukinie 1 bakłażan 6 gałązek rozmarynu mieszanka sałat 6 łyżek oliwy 2 łyżki keczupu sól, pieprz  Sposób przygotowaniaUmyte ziemniaki oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i zawijamy wraz z gałązką rozmarynu

  • Tarta z cukinią i <strong>bakłażanem</strong> [BLOG]
  • Pierożki razowe z jagnięciną i <strong>bakłażanem</strong>
  • Pietruszkowe lody i ciasto z marchewki, czyli warzywa na słodko

    Pietruszkowe lody i ciasto z marchewki, czyli warzywa na słodko

    słodkiej śmietany olej arachidowy do smażenia 3-4 bakłażany 6 łyżek syropu klonowego lody figowe lub jagodowe Sposób przygotowania Wodę, cukier i imbir podgrzewamy na patelni, aż powstanie gęsty karmel. Dodajemy śmietankę, studzimy i wkładamy do lodówki, żeby masa zastygła. W gorącym oleju smażymy (jak

  • Tessa Capponi-Borawska. W warzywnym ogrodzie

    Tessa Capponi-Borawska. W warzywnym ogrodzie

    filety z anchois i ciut ostrej papryki; przyda się też trochę tartego parmezanu do posypania makaronu. Wraz z cukiniami pojawiają się bakłażany: fioletowo-brązowe o podłużnym kształcie czy fioletowo-białe, okrągłe jak piłka. Te ostatnie są najlepsze do przyrządzania słynnych melanzane alla parmigiana

  • W kuchni rządzi fiolet
  • Błogosławieństwo smaków

    Błogosławieństwo smaków

    Najprościej, jak się da - A próbowałaś już surowych anchovies w oliwie? Nie? - chociaż jestem już po dwóch daniach oraz deserze, Uri nie przestaje prezentować mi swoich ulubionych smaków. Przed chwilą postawił na stole sorbet z mandarynek. Rosną u niego na farmie, nie są pryskane chemikaliami. Mimo

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX