Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Cebula

Cebula Cebula Shutterstock
Wszystkie odmiany cebuli są w sprzedaży cały rok, choć najlepsza jest ta, którą kupujemy od lipca do lutego. Podczas zakupów zwróćcie uwagę, czy zewnętrzna warstwa jest sucha i czy nie kiełkuje - kiełki świadczą o tym, że cebula była zbyt długo lub nieprawidłowo przechowywana. Trzymajcie ją w chłodnym i suchym miejscu, wytrzyma nawet do kilku miesięcy. Jeśli nie chcecie płakać przy jej obieraniu, lepiej schłodźcie ją wcześniej w lodówce. Na sam koniec zostawcie także odcięcie tzw. piętki - to ona zawiera najwięcej drażniącego olejku eterycznego.

Podziel się

Czytaj więcej o "Cebula"

  • Zawsze miej w kuchni: kurczaka, paprykę i <strong>cebulę</strong>

    Zawsze miej w kuchni: kurczaka, paprykę i cebulę

    Składniki 1 duża  cebula 6 dużych ząbków  czosnku 1 łyżka startego świeżego  imbiru 1 łyżka oliwy 1,5 łyżki słodkiej  papryki 1 łyżeczka kurkumy po 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry, kuminu i  chilli szczypta mielonego  cynamonu 2 puszki (po

  • Wołowina, marchew i <strong>cebula</strong> - zawsze miej je w kuchni

    Wołowina, marchew i cebula - zawsze miej je w kuchni

    (dla 4-6 osób)   Składniki 500 g udźca  wołowego 2 ząbki  czosnku 1  cebula 2  marchewki garść  pieczarek 4 łyżki musztardy francuskiej sól, pieprz 250 ml porter  piwa 250 g ciasta francuskiego 1  jajko   Sposób przygotowania

  • Por. Warzywo eleganckie, ale z charakterem

    Por. Warzywo eleganckie, ale z charakterem

    czosnkiem smakowały cesarzowi najbardziej? Podobno. A w takim razie co o porach wiemy na pewno? Są zdrowe i o wiele lżejsze od ich kuzynki cebuli. Zawierają magnez, wapń, żelazo, cynk, fosfor, sód, potas (pierwiastki odgrywające ważną rolę w funkcjonowaniu systemu nerwowego), także karoten, witaminy: E, B1

  • Sałatka z rukoli, pomidorów koktajlowych i czerwonej cebuli podana z francuskim sosem vinaigrette

    Składniki dla 4 osób: 1 pęczek umytej rukoli8 przekrojonych na pół pomidorów koktajlowych1 pokrojona w piórka czerwona cebula1 łyżka prażonych orzeszków pinii1 op. Sosu sałatkowego francuskiego vinaigrette Prymat3 łyżki oliwy z oliwek3 łyżki wody Sposób przygotowania: Sos francuski Prymat połączyć z

  • Tarta cebulowa

    Tarta cebulowa

    dla 4-6 osób)Składniki:Ciasto: 25 dag mąki, szczypta soli, 5 dag masła, 2 żółtka, 1 łyżeczka soku z cytryny, 110 ml wody Nadzienie: 3 duże czerwone cebule, 50 ml oliwy, 6 dag brązowego cukru, 3 szczypty gałki muszkatołowej, 110 ml wytrawnego czerwonego wina (najlepiej pinot noir), 1 liść laurowy

  • Tessa Capponi-Borawska: Kuchnia regionu Friuli

    Tessa Capponi-Borawska: Kuchnia regionu Friuli

    frico, rodzaju ciasta zagniecionego z ziemniaków i sera (z dodatkiem cebuli, a nieraz i wędzonego boczku), smażonego w formie dużego placka na patelni. Jak zawsze w przypadku dań kuchni ubogiej, nie ma jednego przepisu na frico, istnieje ogromna liczba wersji zależnych od fantazji kucharza. Ta

  • Kuchnia węgierska - bogactwo smaków i zapachów

    Kuchnia węgierska - bogactwo smaków i zapachów

    kwadraciki. Składniki 1 kg rostbefu  wołowego 4  cebule 20 dag mąki 200 ml oleju 100 ml czerwonego wina musztarda masło sól, pieprz   Sposób przygotowania Mięso pokrój na zrazy, lekko rozbij, skrop olejem i posmaruj musztardą. Ułóż w misce, wstaw do lodówki. Cebule

  • Uwaga! Bo będę jadła śledzie!

    Uwaga! Bo będę jadła śledzie!

    śledziami. Jeżeli potrzeba, dosalamy.Składniki 6-8 filetów śledziowych 4 czerwone cebule 5 łyżek oliwy 8 goździków 4-5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej 1/4 szklanki czerwonego octu winnego 1-2 łyżki rodzynek

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX