Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Cukinia

Cukinia Cukinia Shutterstock
W sprzedaży przez cały rok, najsmaczniejsza jednak, bo prosto z gruntu, jest od lipca do końca września. W styczniu i lutym można kupić też dobrą cukinię z importu. Najpopularniejszą odmianą jest cukinia zielona, wydłużona, często w białe cętki. Podczas zakupów wybierajcie małe twarde cukinie, o napiętej skórce i intensywnym kolorze. Przechowujcie je w lodówce, najdłużej do tygodnia. Młodą cukinię dodajemy do potraw razem ze skórką, starszą - lepiej obrać. Trzeba też usunąć gniazda nasienne. W całości nie nadaje się do zamrażania - po rozmrożeniu będzie miękka i wodnista. Można ja zamrażać w formie pociętych paseczków.

Podziel się

Czytaj więcej o "Cukinia"

  • <strong>Cukinie</strong> faszerowane kozim serem z miętą

    Cukinie faszerowane kozim serem z miętą

    Składniki 4 niewielkie cukinie 200 g koziego twarożku (typu Chavroux) 2 szalotki 2 ząbki czosnku 4 gałązki świeżej mięty 10 ml oliwy 1 łyżeczka do kawy ziół prowansalskich 1 łyżeczka do kawy mielonego kminku sól i pieprz do smaku Sposób

  • Tania kuchnia sezonowa. Przepisy z <strong>cukinią</strong>

    Tania kuchnia sezonowa. Przepisy z cukinią

    Składniki 1 łyżka oliwy extra virgin 4 średnie  cukinie pokrojone w ukośne plasterki o grubości 1 cm 2 pokrojone w dość cienkie cząstki  cebule 4 duże, zmiażdżone ząbki  czosnku 1 kawałek cynamonu złamany na połowę 1/4 łyżeczki pokruszonych nitek  szafranu 40 dag

  • Blogerzy polecają: 6 sposobów na <strong>cukinię</strong>

    Blogerzy polecają: 6 sposobów na cukinię

    Składniki:2 jajka,1 mała cukinia,kilka zielonych szparagów,garstka liści szpinaku, parmezan,oliwa,masło,czosnek,sól, pieprzW małym garnuszku gotujemy szparagi - w osolonej wodzie, ze szczyptą cukru i odrobiną masła. Wystarczą dosłownie 4 minuty i szparagi będą gotowe. Obieraczką do warzyw

  • Blogerzy polecają: przepisy na dania z <strong>cukinii</strong>

    Blogerzy polecają: przepisy na dania z cukinii

    Składniki:1.5 szklanki bulionu,1.5 szklanki wody,sól, pieprz,2 duże cukinie,1 cebula,świeża bazylia,łyżka sera feta Do przygotowanego wcześniej bulionu dodajemy wodę oraz sól wraz z pieprzem. Następnie cukinie, bazylię i cebulę dokładnie szatkujemy i dodajemy do bulionu. Gotujemy przez 30

  • 7 dań z <strong>cukinią</strong> do ugotowania w tym tygodniu

    7 dań z cukinią do ugotowania w tym tygodniu

    Składniki 4 łyżki oliwy 2 ząbki  czosnku 1  cebula 1 średnia  cukinia 400 g  makaronu farfalle sól, świeżo zmielony pieprz 4 łyżki startego  parmezanu listki  melisy do dekoracji   Sposób przygotowania Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę

  • Przepisy z <strong>cukinią</strong> dla oszczędnych

    Przepisy z cukinią dla oszczędnych

    Składniki 45 dag mąki 1 opakowanie proszku do pieczenia 10 dag startych orzechów laskowych 10 listków bazylii 50 dag cukinii 5 jajek 25 dag cukru pudru szczypta soli 1/2 opakowania cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu 250 ml oleju lub sklarowanego masła 5 dag dżemu

  • Tessa Capponi-Borawska. W warzywnym ogrodzie

    Tessa Capponi-Borawska. W warzywnym ogrodzie

    "Cukinie, cukinie, cukinie! Co z nimi robić?!" ? to powtarzający się jęk mojej matki, gdy pojawiają się w ogrodzie warzywnym w ilościach przemysłowych, i to wszystkie naraz. Cukinie mają rozmaite formy i odcienie. We Włoszech tę o kolorze ciemnozielonym nazywamy zucchino nero di Milano, a

  • Tarta z <strong>cukinią</strong> i bakłażanem [BLOG]
Komentarze (1)
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX