Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Indyk

Indyk Indyk Shutterstock
Ma chude mięso bogate w witaminy i minerały, toteż często poleca się je osobom na diecie. Ciemne mięso udek można mocniej dosmaczać, dodając nawet podobne przyprawy, jak do dziczyzny. Delikatne białe mięso z piersi świetnie się za to zgodzi z przyprawami takimi jak do cielęciny, można je także przyrządzać na słodko - z owocami (np. suszonymi morelami). Plastry indyczego mięsa warto przyrządzać w panierce, aby nie wysychały, pierś warto piec w całości, polewając ją od czasu do czasu stopionym masłem i wypływającym sosem. Dobrym sposobem na to, by mięsa nie wysuszyć, jest pieczenie w ?rękawie? lub w folii aluminiowej. Można także piec tuszkę w całości, wspaniałym, choć pracochłonnym daniem jest indyk faszerowany - przyjmuje się, że potrzebuje on 30 minut pieczenia na kilogram wagi mięsa.

Podziel się

Czytaj więcej o "Indyk"

  • <strong>Indyki</strong> rosną w siłę!

    Indyki rosną w siłę!

    a szczęście dla zdrowia i estetycznego wyglądu Amerykanów, waga przeciętnego obywatela w miarę się ustabilizowała (choć na razie nie spada), indyki za to tyją dalej. Jeśli tempo będzie się utrzymywało, już za jakieś 500, 600 lat indyk będzie największym żyjącym stworzeniem zamieszkującym naszą

  • Sałatka z <strong>indykiem</strong>, gruszkami i ogórkiem

    Sałatka z indykiem, gruszkami i ogórkiem

    Składniki dla 4 osób: 200 g pokrojonej w paseczki piersi z indykaMarynata:2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka Musztardy delikatesowej Prymat1 łyżeczka miodu1 duża łyżka Przyprawy do indyka Prymat 1 główki sałaty lodowej1 obrana, pokrojona w plastry dojrzała gruszka 2 łyżeczki soku z cytryny do

  • Pieczyste na święta

    Pieczyste na święta

    Składniki: 1 udziec jagnięcy z kością (ok. 2,5 kg), 10-15 dag sera pecorino lub parmezanu (w kawałku), 5-6 serc karczochów (można kupić w słoiku lub w puszce; warzywa są grillowane i zalane oliwą), 15 filecików anchois, po 2 łyżki świeżych posiekanych ziół: natki, rozmarynu i mięty, 2 łyżki tar

  • Pieczony udziec z indyka z sosem słodko-kwaśnym i prażonymi ziarnami sezamu

    Składniki dla 4 osób: 1 udziec z indyka 4 łyżki oleju słonecznikowego 1 płaska łyżka Przyprawy uniwersalnej do potraw Kucharek Sos słodko-kwaśny: 2 posiekane w kostkę słodkie cebule1 pokrojony w kostkę ananas (świeży lub z puszki) 1 pokrojona w kostkę słodka czerwona papryka1 łyżeczka Imbiru

  • Kanapka jako mały książę

    Kanapka jako mały książę

    , też zawsze zabieram kanapki. I zjadam je bezwstydnie na oczach zazdrosnych współpasażerów. To dopiero obciach! Ale muszę przyznać, że sztuka robienia kanapek, a raczej sandwiczów, najwyżej stoi w Ameryce. M: O, tak! Zamówiłem raz sandwicza z indykiem w żydowskiej jadłodajni. Cztery kromki chleba

  • Święto Dziękczynienia. Dziękujemy i jemy

    Święto Dziękczynienia. Dziękujemy i jemy

    przybyszami ze Starego Świata. Wielu Indian do dziś, w hołdzie wymordowanym przez kolonizatorów przodkom, traktuje ten dzień - wtedy pokojowego współistnienia - jako Narodowy Dzień Żałoby. WARTOŚĆ DODANA Co jedzono podczas pierwszej uczty? W roku 1621 najprawdopodobniej nie podano indyka (który

  • Rzeźby z 1001 parówki
  • Boże Narodzenie dookoła świata

    Boże Narodzenie dookoła świata

    , a ze słodkości - ciasto biszkoptowe z bitą śmietaną. W Wielkiej Brytanii spożywa się m.in. pieczonego indyka, kiełbaski i pieczoną szynkę. Absolutnym hitem jest pudding bożonarodzeniowy. W USA zawartość wigilijnego stołu w dużej mierze zależy od danej rodziny, a potrawy są bardzo różnorodne

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX