Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Indyk

Indyk Indyk Shutterstock
Ma chude mięso bogate w witaminy i minerały, toteż często poleca się je osobom na diecie. Ciemne mięso udek można mocniej dosmaczać, dodając nawet podobne przyprawy, jak do dziczyzny. Delikatne białe mięso z piersi świetnie się za to zgodzi z przyprawami takimi jak do cielęciny, można je także przyrządzać na słodko - z owocami (np. suszonymi morelami). Plastry indyczego mięsa warto przyrządzać w panierce, aby nie wysychały, pierś warto piec w całości, polewając ją od czasu do czasu stopionym masłem i wypływającym sosem. Dobrym sposobem na to, by mięsa nie wysuszyć, jest pieczenie w ?rękawie? lub w folii aluminiowej. Można także piec tuszkę w całości, wspaniałym, choć pracochłonnym daniem jest indyk faszerowany - przyjmuje się, że potrzebuje on 30 minut pieczenia na kilogram wagi mięsa.

Podziel się

Czytaj więcej o "Indyk"

  • Sałatka z <strong>indykiem</strong>, gruszkami i ogórkiem

    Sałatka z indykiem, gruszkami i ogórkiem

    Składniki dla 4 osób: 200 g pokrojonej w paseczki piersi z indykaMarynata:2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka Musztardy delikatesowej Prymat1 łyżeczka miodu1 duża łyżka Przyprawy do indyka Prymat 1 główki sałaty lodowej1 obrana, pokrojona w plastry dojrzała gruszka 2 łyżeczki soku z cytryny do

  • Pieczyste na święta

    Pieczyste na święta

    Składniki:1 udziec jagnięcy z kością (ok. 2,5 kg), 10-15 dag sera pecorino lub parmezanu (w kawałku), 5-6 serc karczochów (można kupić w słoiku lub w puszce; warzywa są grillowane i zalane oliwą), 15 filecików anchois, po 2 łyżki świeżych posiekanych ziół: natki, rozmarynu i mięty, 2 łyżki tartej bu

  • Pieczony udziec z indyka z sosem słodko-kwaśnym i prażonymi ziarnami sezamu

    Składniki dla 4 osób: 1 udziec z indyka 4 łyżki oleju słonecznikowego 1 płaska łyżka Przyprawy uniwersalnej do potraw Kucharek Sos słodko-kwaśny: 2 posiekane w kostkę słodkie cebule1 pokrojony w kostkę ananas (świeży lub z puszki) 1 pokrojona w kostkę słodka czerwona papryka1 łyżeczka Imbiru

  • Kanapka jako mały książę

    Kanapka jako mały książę

    , też zawsze zabieram kanapki. I zjadam je bezwstydnie na oczach zazdrosnych współpasażerów. To dopiero obciach! Ale muszę przyznać, że sztuka robienia kanapek, a raczej sandwiczów, najwyżej stoi w Ameryce. M: O, tak! Zamówiłem raz sandwicza z indykiem w żydowskiej jadłodajni. Cztery kromki chleba

  • Święto Dziękczynienia. Dziękujemy i jemy

    Święto Dziękczynienia. Dziękujemy i jemy

    przybyszami ze Starego Świata. Wielu Indian do dziś, w hołdzie wymordowanym przez kolonizatorów przodkom, traktuje ten dzień - wtedy pokojowego współistnienia - jako Narodowy Dzień Żałoby. WARTOŚĆ DODANA Co jedzono podczas pierwszej uczty? W roku 1621 najprawdopodobniej nie podano indyka (który, notabene

  • Rzeźby z 1001 parówki
  • Kulinarne show w internecie, odc. 1: Jamie Oliver [VIDEO]

    Kulinarne show w internecie, odc. 1: Jamie Oliver [VIDEO]

    nagraniowym, przygotowuje sezonowe potrawy np. indyka na święto Dziękczynienia.

  • Mięsiwa na święta przybywa

    Mięsiwa na święta przybywa

     limonki 3 duże, obrane ząbki czosnku 2 łyżki sosu chilli 2 listki laurowe 2 łyżeczki sosu Worcestershire 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu 2 kawałki piersi indyka (po 1 kg) 60 dag wędzonego boczku w cienkich plasterkach  Sos

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX