Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Kaczka

Kaczka Pierś kaczki Shutterstock
Za potrawami z kaczego mięsa przepadali starożytni Rzymianie, którzy uważali, że ma ono właściwości lecznicze. Plutarch twierdził nawet, że Katon wraz ze swą rodziną i służbą został oszczędzony przez panującą w Rzymie zarazę właśnie dzięki obficie spożywanym kaczkom. Z naukowego punktu widzenia nie ma to jednak żadnego uzasadnienia. Niemniej kruche mięso kaczki to znakomite źródło białka, fosforu, żelaza, potasu oraz witamin z grupy B. Niestety, zawiera więcej tłuszczu niż na przykład kurczak i jest bardziej kaloryczne (100 g to 240 kcal), a co za tym idzie - ciężkostrawne. Kaczki idealnie nadają się do pieczenia i faszerowania. Nie są jednak wydajne - z jednej ponadkilogramowej sztuki otrzymamy dwie porcje. Najsmaczniejsze są kaczki 8-10 tygodniowe, ważące 2-3 kg. Tłuste okazy należy piec w brytfannie bez dodatku tłuszczu. Wystarczy je obficie podlać wodą - dzięki temu się nie przypalą, a po wyparowaniu wody upieką we własnym tłuszczu. Mięso upieczone w taki sposób będzie bardzo apetyczne i aromatyczne.Do znakomitych, tradycyjnych dań należy kaczka w galarecie i galantyna z kaczki. W Polsce popularna jest kaczka pieczona z jabłkami i majerankiem. Oprócz jabłek, dobrze komponuje się z brzoskwiniami i pomarańczami. Często nadziewa się również kaczkę ziemniakami, kaszą gryczaną lub cielęciną. Znaną regionalną potrawą jest faszerowana wieprzowiną kaczka po pomorsku, serwowana na Pobrzeżu Kaszubskim.

Podziel się

Czytaj więcej o "Kaczka"

  • Gęś i <strong>kaczka</strong> na niedzielny obiad

    Gęś i kaczka na niedzielny obiad

    pieczenia zdejmujemy folię, aby gęś ładnie się zarumieniła. Upieczoną przekrawamy na pół, wyjmujemy kaszę, a tuszkę kroimy na porcje. Podajemy z kaszą. Dobrym dodatkiem będzie surówka lub sałatka z czerwonej kapusty. (dla 6 osób) Składniki 1 duża (2-2,5 kg)  kaczka olej do smażenia 2-3 łyżki

  • Jak wyluzować <strong>kaczkę</strong>?

    Jak wyluzować kaczkę?

    Faszerowane udka kacze z purée ziemniaczanym, karmelizowanymi warzywami i smażonymi kurkami   (Dla 2 osób)   Składniki 2 wyluzowane udka  kacze 1 mała polędwiczka  wieprzowa sól,  pieprz pieprz 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka posi

  • Jak przygotować ciasto ptysiowe

    Jak przygotować ciasto ptysiowe

    (dla 4 osób) Ciasto ptysiowe: 220 g mąki pszennej 100 g margaryny lub masła 6-8 jajek 250 ml wody szczypta soli  Farsz: 1 kaczka 3 cebule 1 marchewka kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu 2 szklanki czerwonego wina 2 jabłka

  • Maliny - pachną, smakują i leczą

    Maliny - pachną, smakują i leczą

    dla 4-6 osób Kaczka: 1  kaczka 4 gałązki  tymianku 4 łyżki kwiatu soli morskiej garść  malin 1 łyżka oleju arachidowego świeżo zmielony pieprz   Sos: 250 ml bulionu drobiowego (najlepiej na kaczce) 250 ml soku żurawinowego 30 ml porto ruby 1 łyżka

  • Pieczona <strong>kaczka</strong>, babka, mazurek i jeszcze pasztet, czyli wielkanocne pieczenie

    Pieczona kaczka, babka, mazurek i jeszcze pasztet, czyli wielkanocne pieczenie

    przygotować kilka dań jednocześnie.   Franke Przepis Mirka Drewniaka   Składniki 2 kaczki (np. barbarie) 4 ząbki czosnku sól 1 łyżeczka suszonego majeranku 5-6 kwaśnych  jabłek pieprz 250 ml wytrawnego białego  wina   Sposób przygotowania Z kaczek usuwamy kupry i

  • Andrzej Drus - kandydat w plebiscycie Kucharz Odkrycie Roku 2014

    Andrzej Drus - kandydat w plebiscycie Kucharz Odkrycie Roku 2014

    . Fascynuje go kuchnia azjatycka, hiszpańska i włoska. - Zawsze jednak urzeka mnie ta klasyczna francuska - mówi. Andrzej jest także cukiernikiem, dobrze czuje się też w kuchni molekularnej. W wolnych chwilach lubi uprawiać sport i podróżować (mówi w 4 językach).   Kaczka z sosem piquant juice, pur

  • Rillette de canard. Specjał kuchni francuskiej

    Rillette de canard. Specjał kuchni francuskiej

    Składniki 1 kaczka kilka gałązek tymianku 1 liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego kilka ząbków czosnku sól, pieprz 350 ml białego wytrawnego wina  Sposób przygotowaniaOczyszczamy kaczkę z resztek piór. Aby pióra były lepiej widoczne

  • Andrzej Drus - <strong>kaczka</strong> z sosem piquant juice, purée z zapiekanych bakłażanów, konfitowana dynia piżmowa confit
Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX