Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Kaczka

Kaczka Pierś kaczki Shutterstock
Za potrawami z kaczego mięsa przepadali starożytni Rzymianie, którzy uważali, że ma ono właściwości lecznicze. Plutarch twierdził nawet, że Katon wraz ze swą rodziną i służbą został oszczędzony przez panującą w Rzymie zarazę właśnie dzięki obficie spożywanym kaczkom. Z naukowego punktu widzenia nie ma to jednak żadnego uzasadnienia. Niemniej kruche mięso kaczki to znakomite źródło białka, fosforu, żelaza, potasu oraz witamin z grupy B. Niestety, zawiera więcej tłuszczu niż na przykład kurczak i jest bardziej kaloryczne (100 g to 240 kcal), a co za tym idzie - ciężkostrawne. Kaczki idealnie nadają się do pieczenia i faszerowania. Nie są jednak wydajne - z jednej ponadkilogramowej sztuki otrzymamy dwie porcje. Najsmaczniejsze są kaczki 8-10 tygodniowe, ważące 2-3 kg. Tłuste okazy należy piec w brytfannie bez dodatku tłuszczu. Wystarczy je obficie podlać wodą - dzięki temu się nie przypalą, a po wyparowaniu wody upieką we własnym tłuszczu. Mięso upieczone w taki sposób będzie bardzo apetyczne i aromatyczne.Do znakomitych, tradycyjnych dań należy kaczka w galarecie i galantyna z kaczki. W Polsce popularna jest kaczka pieczona z jabłkami i majerankiem. Oprócz jabłek, dobrze komponuje się z brzoskwiniami i pomarańczami. Często nadziewa się również kaczkę ziemniakami, kaszą gryczaną lub cielęciną. Znaną regionalną potrawą jest faszerowana wieprzowiną kaczka po pomorsku, serwowana na Pobrzeżu Kaszubskim.

Podziel się

Czytaj więcej o "Kaczka"

  • Gęś i <strong>kaczka</strong> na niedzielny obiad

    Gęś i kaczka na niedzielny obiad

    . Upieczoną przekrawamy na pół, wyjmujemy kaszę, a tuszkę kroimy na porcje. Podajemy z kaszą. Dobrym dodatkiem będzie surówka lub sałatka z czerwonej kapusty.(dla 6 osób)Składniki 1 duża (2-2,5 kg) kaczka olej do smażenia 2-3 łyżki mąki 2 cebule 1 naciowy seler po 1 czerwonej i zielonej

  • Jak wyluzować <strong>kaczkę</strong>?

    Jak wyluzować kaczkę?

    Faszerowane udka kacze z purée ziemniaczanym, karmelizowanymi warzywami i smażonymi kurkami (Dla 2 osób) Składniki 2 wyluzowane udka kacze 1 mała polędwiczka wieprzowa sól, pieprz pieprz 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka posiekanych listków s

  • Jak przygotować ciasto ptysiowe

    Jak przygotować ciasto ptysiowe

    (dla 4 osób) Ciasto ptysiowe: 220 g mąki pszennej 100 g margaryny lub masła 6-8 jajek 250 ml wody szczypta soli  Farsz: 1 kaczka 3 cebule 1 marchewka kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu 2 szklanki czerwonego wina 2 jabłka

  • Rillette de canard. Specjał kuchni francuskiej

    Rillette de canard. Specjał kuchni francuskiej

    Składniki 1 kaczka kilka gałązek tymianku 1 liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego kilka ząbków czosnku sól, pieprz 350 ml białego wytrawnego wina  Sposób przygotowaniaOczyszczamy kaczkę z resztek piór. Aby pióra były lepiej widoczne

  • Spis treści grudzień 2011

    Spis treści grudzień 2011

    z tradycją. Świąteczne przysmaki z włoskim akcentem serwuje Dorota Sulich-DługoszPo tuningu. Bożonarodzeniowe improwizacje Tomka Woźniaka - niekoniecznie szaloneLegenda polskich skrzydeł. Bażant, gęś, kaczka, kura. Najlepsze polskie ptactwoSiała baba mak. A teraz my dodajemy go do strucli z ciasta

  • Paryż w rytmie etno

    Paryż w rytmie etno

      Na śniadanie amerykańskie pancakes, na obiad wietnamski bo bun, a na kolację kurczak po etiopsku. Przez kilka dni jadałam w paryskich restauracjach, gdzie w menu nie ma ani piersi z kaczki, ani deski serów. Nawet wino jest inne, bo albo palmowe, albo śliwkowe. Wybierając się na kulinarny

  • Drób wysokich lotów

    Drób wysokich lotów

    szklanka wytrawnego białego wina, 1 mała ostra papryczka (jalapeño lub czuszka; może być suszona), pieprz, sól, majeranek Piersi kaczki solimy i pieprzymy z obu stron, nacieramy majerankiem. Odstawiamy przynajmniej na godzinę. Skórę nacinamy w kratkę. Szalotkę i papryczkę siekamy

  • Kuchnia wielkopolska. Prosto skromnie i smacznie

    Kuchnia wielkopolska. Prosto skromnie i smacznie

    cieple, aby wyrosło. W garnku zagotuj wodę, przykryj lnianą ściereczką i obwiąż sznurkiem, tak aby ściereczka była napięta. Z ciasta ulep kulki, ułóż je na ściereczce, przykryj (np. miską). Gotuj 20 minut. Podawaj do kaczki z modrą kapustą.Składniki 1 kaczka 5 dag słoniny 1-2 główki czerwonej

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX