Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Jagnięcina

Jagnięcina Kotleciki jagnięce Shutterstock
Jagnięcina to mięso młodych owiec do 12. miesiąca życia. Rarytasem jest mięso jagniąt mlecznych, które nie ukończyły 6 tygodni - niezwykle delikatne dzięki temu, że były karmione wyłącznie mlekiem. Mięso starszych sztuk jest ciemniejsze i bardziej kruche. Oba rodzaje, w odróżnieniu od baraniny, zawierają mało tłuszczu. A tłuszcz właśnie nadaje baraninie specyficzny zapach, który nie każdemu odpowiada. Stąd im chudsze kawałki, tym mniej intensywna woń. W dużych sieciach hipermarketów, a także dobrych sklepach mięsnych można kupić mięso z hodowli krajowych oraz bardziej delikatną (i przez to cenioną przez smakoszy) jagnięcinę nowozelandzką. Mięso wymaga odpowiedniej obróbki. Aby złagodzić zapach jagnięciny, wystarczy dokładnie oczyścić ją z błon i wymoczyć w mleku lub obtoczyć w aromatycznych przyprawach: pieprzu, papryce lub chilli oraz ziołach (świeżej mięcie, kolendrze, cząbrze lub rozmarynie). Jagnięcina należy do grupy mięs, które pod wpływem długiej obróbki cieplnej stają się twarde i suche, dlatego przyda jej się marynowanie co najmniej przez 12 godzin (do 2 dni). Do marynaty użyjmy czerwonego wina, octu, zsiadłego mleka lub jogurtu oraz (koniecznie!) natłuszczającej oliwy. Mięso przeznaczone na pieczeń warto obłożyć albo naszpikować boczkiem lub słoniną. Najłatwiejszymi do przyrządzenia potrawami z jagnięciny są steki lub kotleciki. Mięso to doskonale sprawdza się również w daniach jednogarnkowych typu ragout i tadżin.

Podziel się

Czytaj więcej o "Jagnięcina"

  • Jak przyrządzić <strong>jagnięcinę</strong> w sosie tymiankowym

    Jak przyrządzić jagnięcinę w sosie tymiankowym

    warstwa tłuszczu na mięsie. Obsmażony comber wkładamy do naczynia żaroodpornego kością do góry. Pieczemy 20 minut w 200°C. Na patelnię z tłuszczem pozostałym po smażeniu mięsa wrzucamy ścinki z czyszczenia jagnięciny oraz pokrojoną w plastry marchewkę. Fot. Jarosław

  • <strong>Jagnięcina</strong> ze śliwkami i kasztanami

    Jagnięcina ze śliwkami i kasztanami

    . Zwinięte i związane tymiankiem mięso grillujemy w piekarniku (5 min, 250°C). Sos przelewamy do rondelka, a na patelni obsmażamy mięso z obu stron, aby się przyrumieniło.7. Na patelnię z jagnięciną wlewamy sos i przez chwilę dusimy razem. Podajemy z podsmażonymi kasztanami i pestkami granatu.Rady

  • Tabule i <strong>jagnięcina</strong>. Jak kuchnia libańska podbija świat

    Tabule i jagnięcina. Jak kuchnia libańska podbija świat

    , uformowane w kulki i jak frytki usmażone w oleju. Albo paszteciki z ciasta chlebowego, nadziewane serem, mięsem lub jarzynami. Jagnięcina nade wszystkoDla większości taki posiłek wystarczy, ale libańska kuchnia oferuje jeszcze zawiesiste zupy jarzynowe, a po nich kebbe (kebbés) - rodzaj kotletów

  • Pierożki razowe z <strong>jagnięciną</strong> i bakłażanem
  • Udziec jagnięcy

    Udziec jagnięcy

      wygląd mięsa Udziec to największa sprzedawana w całości część tuszy jagnięcej; z reguły waży 2-3 kg wraz z kością. Warstwa tłuszczu na mięsie powinna być średniej grubości - jeśli jest bardzo gruba, prawdopodobnie mamy do czynienia nie z jagnięciną, a z młodą baraniną. Nie znaczy to, że

  • Sumak? Z czym to jeść?

    Sumak? Z czym to jeść?

    się z jagnięciną, cielęciną, rybami i owocami morza. Dobrze smakuje w sałatkach, farszach, z ryżem i w wytrawnych wypiekach.Jeśli wymieszacie łyżeczkę sumaka z gęstym jogurtem naturalnym i ziołami, otrzymacie prościutki i świeży dip. Dobrze łączy się też z hummusem.Zróbcie prostą sałatkę z pieczonych

  • Archeolog i kuchnia syryjska

    Archeolog i kuchnia syryjska

    Powszechna znajomość kuchni arabskiej ogranicza się często do smaku kebabu z budki, czy dań serwowanych w restauracjach, takich jak grillowane mięsa (szisz tauk, szekaf, kastaleta), jagnięcina w jogurcie, sałatki i przystawki. Syryjska rzeczywistość kulinarna jest tymczasem bardziej skomplikowana

  • Kuchnia bułgarska: tarator, banica i rakija

    Kuchnia bułgarska: tarator, banica i rakija

    jagnięciną, ryżem z pieczarkami i suszonym dżodżenem (bardzo aromatyczną miętą kędzierzawą), co nadało tej prostej kompozycji zupełnie nowy wymiar; białą fasolą z pomidorami, oraz żitem, tradycyjnym bułgarskim specjałem. Żito przygotowuje się z gotowanej pszenicy, wymieszanej z pokruszonymi orzechami

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX