Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Jagnięcina

Jagnięcina Kotleciki jagnięce Shutterstock
Jagnięcina to mięso młodych owiec do 12. miesiąca życia. Rarytasem jest mięso jagniąt mlecznych, które nie ukończyły 6 tygodni - niezwykle delikatne dzięki temu, że były karmione wyłącznie mlekiem. Mięso starszych sztuk jest ciemniejsze i bardziej kruche. Oba rodzaje, w odróżnieniu od baraniny, zawierają mało tłuszczu. A tłuszcz właśnie nadaje baraninie specyficzny zapach, który nie każdemu odpowiada. Stąd im chudsze kawałki, tym mniej intensywna woń. W dużych sieciach hipermarketów, a także dobrych sklepach mięsnych można kupić mięso z hodowli krajowych oraz bardziej delikatną (i przez to cenioną przez smakoszy) jagnięcinę nowozelandzką. Mięso wymaga odpowiedniej obróbki. Aby złagodzić zapach jagnięciny, wystarczy dokładnie oczyścić ją z błon i wymoczyć w mleku lub obtoczyć w aromatycznych przyprawach: pieprzu, papryce lub chilli oraz ziołach (świeżej mięcie, kolendrze, cząbrze lub rozmarynie). Jagnięcina należy do grupy mięs, które pod wpływem długiej obróbki cieplnej stają się twarde i suche, dlatego przyda jej się marynowanie co najmniej przez 12 godzin (do 2 dni). Do marynaty użyjmy czerwonego wina, octu, zsiadłego mleka lub jogurtu oraz (koniecznie!) natłuszczającej oliwy. Mięso przeznaczone na pieczeń warto obłożyć albo naszpikować boczkiem lub słoniną. Najłatwiejszymi do przyrządzenia potrawami z jagnięciny są steki lub kotleciki. Mięso to doskonale sprawdza się również w daniach jednogarnkowych typu ragout i tadżin.

Podziel się

Czytaj więcej o "Jagnięcina"

  • <strong>Jagnięcina</strong>: mięso z górnej półki

    Jagnięcina: mięso z górnej półki

    pieczone jagnię stało się jedną z ulubionych potraw ostatniego króla Rzeczypospolitej. To danie tradycyjnie wieńczyło menu obiadów czwartkowych. Po nim częstowano gości już tylko deserami i śliwkami węgierkami, które stali bywalcy odczytywali jako sygnał do zakończenia biesiady.Dziś do jagnięciny

  • Jak przyrządzić <strong>jagnięcinę</strong> w sosie tymiankowym

    Jak przyrządzić jagnięcinę w sosie tymiankowym

    warstwa tłuszczu na mięsie. Obsmażony comber wkładamy do naczynia żaroodpornego kością do góry. Pieczemy 20 minut w 200°C. Na patelnię z tłuszczem pozostałym po smażeniu mięsa wrzucamy ścinki z czyszczenia jagnięciny oraz pokrojoną w plastry marchewkę. Fot. Jarosław

  • Sprawdzone przepisy z <strong>jagnięciny</strong>

    Sprawdzone przepisy z jagnięciny

    , jeszcze gorące zapakować je w foliową torbę i szczelnie zawiązać - skórka odejdzie bez problemu). Następnie wyjmujemy, obieramy ze skóry i miksujemy z ricottą oraz wcześniej uprażonymi orzechami pinii. Jagnięcinę wyjmujemy z marynaty i układamy na rozgrza-nej patelni grillowej. Grillujemy ją po 3-5

  • <strong>Jagnięcina</strong> ze śliwkami i kasztanami

    Jagnięcina ze śliwkami i kasztanami

    . Zwinięte i związane tymiankiem mięso grillujemy w piekarniku (5 min, 250°C). Sos przelewamy do rondelka, a na patelni obsmażamy mięso z obu stron, aby się przyrumieniło.7. Na patelnię z jagnięciną wlewamy sos i przez chwilę dusimy razem. Podajemy z podsmażonymi kasztanami i pestkami granatu.Rady

  • <strong>Jagnięcina</strong> w stylu śródziemnomorskim i azjatyckim

    Jagnięcina w stylu śródziemnomorskim i azjatyckim

    , podajemy z cząstką limonki.(dla 4 osób) Składniki 5 ząbków czosnku 2-3 papryczki chilli oliwa 2 puszki (po 400 g) krojonych w zalewie pomidorów 80 dag na gulasz jagnięciny sól pieprz 15 dag miąższu bagietki lub ciabatty duża szczypta suszonego oregano otarta skórka i

  • Tabule i <strong>jagnięcina</strong>. Jak kuchnia libańska podbija świat

    Tabule i jagnięcina. Jak kuchnia libańska podbija świat

    , uformowane w kulki i jak frytki usmażone w oleju. Albo paszteciki z ciasta chlebowego, nadziewane serem, mięsem lub jarzynami. Jagnięcina nade wszystkoDla większości taki posiłek wystarczy, ale libańska kuchnia oferuje jeszcze zawiesiste zupy jarzynowe, a po nich kebbe (kebbés) - rodzaj kotletów

  • Pierożki razowe z <strong>jagnięciną</strong> i bakłażanem
  • Sumak? Z czym to jeść?

    Sumak? Z czym to jeść?

    się z jagnięciną, cielęciną, rybami i owocami morza. Dobrze smakuje w sałatkach, farszach, z ryżem i w wytrawnych wypiekach.Jeśli wymieszacie łyżeczkę sumaka z gęstym jogurtem naturalnym i ziołami, otrzymacie prościutki i świeży dip. Dobrze łączy się też z hummusem.Zróbcie prostą sałatkę z pieczonych

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX