Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Fasola szparagowa

Fasola szparagowa fasola szparagowa Shutterstock
Może być żółta lub zielona, a sezon na nią trwa od czerwca do końca września. Fasolka szparagowa to po prostu niedojrzałe strąki fasoli, czyli takie, w których nie wytworzyły się jeszcze ziarna. Podczas zakupów wybierajcie strączki mięsiste i kruche. Przechowujcie w temp. 8-10 st. C do 5-7 dni. Fasolki szparagowej nie można jeść na surowo, gdyż zawiera substancje toksyczne, które rozkładają się dopiero podczas gotowania. Gotujcie ją w niewielkiej ilości wody, a najlepiej na parze - wtedy straci mniej cennych składników i zachowa więcej smaku. Możecie ją zamrażać i robić z niej przetwory.

Podziel się

Inne strączkowe

Czytaj więcej o "Fasola szparagowa"

  • Kuchnia arabska. Kuskus dla zabieganych

    Kuchnia arabska. Kuskus dla zabieganych

    Składniki 50 ml bulionu warzywnego 4  pomidory pellati z puszki 15 dag zielonej  fasoli szparagowej 15 dag czerwonej  papryki 15 dag zielonej papryki 4 średniej wielkości  ziemniaki 15 dag  cebuli 150 ml soku pomidorowego 2 ząbki  czosnku po

  • Lekka sałatka na obiad

    Lekka sałatka na obiad

    : Mięso umyj, osusz i pokrój w cienkie paski. Do miski wlej odrobinę oliwy z oliwek, dodaj szczyptę soli, pieprzu, czerwonej papryki oraz wyciśnięte ząbki czosnku . Połącz je z pokrojonym mięsem. Wstaw na godzinę do lodówki, a następnie grilluj aż uzyskasz złoty kolor. Włóż fasolę szparagową do

  • Nowy program kulinarny w Travel Chanel - Karaibska uczta Jonathana Phanga

    Nowy program kulinarny w Travel Chanel - Karaibska uczta Jonathana Phanga

    ;zielonej fasoli szparagowej 2 gałązki świeżego tymianku sól pieprz 1 łyżka stołowa drobno posiekanej, świeżej kolendry 8 drewnianych patyczków szaszłykowych   Marynata: 3 łyżki stołowe syropu muszkatowego 3 łyżeczki jasnego sosu sojowego 3 starte ząbki czosnku 2 łyżeczki drobno

  • Kuchnia grecka

    Kuchnia grecka

    fasoli szparagowej 1  pomidor 4 plastry  fety po 50 ml oliwy i białego  wina sól,  pieprz oregano rozmaryn 8 ząbków  czosnku sok z 1/2  cytryny   Sposób przygotowania Mięso pokrój, dodaj przyprawy, wino, sok z cytryny, połowę oliwy i

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX