Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Fenkuł

Fenkuł fenkuł Shutterstock
Sezon na fenkuł jest dość krótki - trwa od sierpnia do końca października. Najlepiej kupować go w całości - bulwę z łodygami i podobnymi do kopru świeżymi zielonymi liśćmi. Wszystko się przyda: bulwa do rozmaitych potraw, zielone gałązki do dekoracji, nasiona jako przyprawa, a łodygi do urozmaicenia smaku bulionu albo upieczenia na grillu. Podczas zakupów wybierajcie fenkuły z bulwą twardą, jędrną i jasną - jeśli jest miękka, warzywo będzie łykowate. Aby otrzymać plastry, bulwę trzeba kroić pionowo. Krojąc poziomo uzyskamy paski.

Podziel się

Czytaj więcej o "Fenkuł"

  • <strong>Fenkuł</strong> na dwa sposoby

    Fenkuł na dwa sposoby

    jędrna, jeśli jest miękka, warzywo będzie łykowate. Koper włoski kroimy albo pionowo - wtedy otrzymujemy plastry, albo poziomo - w paski. Fenkuł poprawia smak zup jarzynowych i wywarów, w których gotujemy ryby, dobrze się sprawdza także w sosach śmietanowych i pomidorowych. Możemy przyrządzać go jak

  • Ostra jazda - harissa

    Ostra jazda - harissa

    nasion fenkułu, po 1/4 łyżeczki pieprzu i mielonego ziela angielskiego. Zmiksujcie ponownie ze szczyptą gałki muszkatołowej i soli oraz 1/3 szklanki przecieru pomidorowego.W Polsce kupicie harissę w tubkach, puszkach lub słoiczkach. Szukajcie w internecie lub sklepach z orientalną żywnością. Po otwarciu

  • Lipcowa KUCHNIA już w sprzedaży

    Lipcowa KUCHNIA już w sprzedaży

    Fenkuł - pachnące anyżkiem warzywo o wielu możliwościach. Rysunkowe podpowiedzi Arobala, które zabieramy ze sobą do warzywniaka: kupujemy fenkuły i karczochy, czereśnie i bób. W tym miesiącu polecamy jeszcze różę konfiturową, której płatki zbieramy podczas wyprawy za miasto, z dala od drogi, i

  • Babskie włoskie gotowanie z okazji Dnia Kobiet

    Babskie włoskie gotowanie z okazji Dnia Kobiet

    czerwonym sycylijskim pesto. Panie przyrządzą także sałatę z fenkułu z czerwonymi pomarańczami. Słodkim zakończeniem będzie ekspresowy krem do tiramisu. Na koniec spotkania każda z Pań otrzyma drobny upominek. Informacje organizacyjne: termin: 08.03, godz. 18.00, cena: 250 zł/os., rezerwacje

  • Ogórki małosolne dla leniwych

    Ogórki małosolne dla leniwych

    niedużych, podłużnych ogórków 30 dag ciemnych winogron 5-6 ząbków czosnku 2 łodygi kopru włoskiego czyli fenkułu 2 liście czarnej porzeczki 2 liście winorośli 2 liście dębu 1,5 l wody 4 łyżki soli  Sposób przygotowaniaLiście - Na dnie 3-litrowego słoja układamy połowę liści

  • Bez wyrzutów sumienia. Letnie sałatki

    Bez wyrzutów sumienia. Letnie sałatki

    włoskich 350 g  szpinaku baby 2 średnie bulwy  fenkułu sól   Dressing: 1 łyżeczka czerwonego  pieprzu 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka octu jabłkowego 5 łyżek oliwy (extra virgin)   Sposób przygotowania Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190°C. Szalotki

  • Botwina - domowy salon odnowy

    Botwina - domowy salon odnowy

    liśćmi 4 ząbki  czosnku 75 g  orzechów włoskich 350 g  szpinaku baby 2 średnie bulwy  fenkułu sól   Dressing: 1 łyżeczka czerwonego  pieprzu 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka octu jabłkowego 5 łyżek oliwy (extra virgin)   Sposób przygotowania Piekarnik

  • Karp na 4 sposoby

    Karp na 4 sposoby

    miseczek, usuwamy folię, każdą porcję ozdabiamy plasterkiem cytryny i natką. (dla 4 osób) Kapusta: 2 bulwy fenkułu (kopru włoskiego) 400 g białej kapusty 1 cebula 2 ząbki czosnku oliwa 1 łyżka nasion kopru włoskiego 1-2 łyżeczki cukru 150 ml bulionu warzywnego sól, pieprz

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX