Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Fenkuł

Fenkuł fenkuł Shutterstock
Sezon na fenkuł jest dość krótki - trwa od sierpnia do końca października. Najlepiej kupować go w całości - bulwę z łodygami i podobnymi do kopru świeżymi zielonymi liśćmi. Wszystko się przyda: bulwa do rozmaitych potraw, zielone gałązki do dekoracji, nasiona jako przyprawa, a łodygi do urozmaicenia smaku bulionu albo upieczenia na grillu. Podczas zakupów wybierajcie fenkuły z bulwą twardą, jędrną i jasną - jeśli jest miękka, warzywo będzie łykowate. Aby otrzymać plastry, bulwę trzeba kroić pionowo. Krojąc poziomo uzyskamy paski.

Podziel się

Czytaj więcej o "Fenkuł"

  • <strong>Fenkuł</strong> na dwa sposoby

    Fenkuł na dwa sposoby

    jędrna, jeśli jest miękka, warzywo będzie łykowate. Koper włoski kroimy albo pionowo - wtedy otrzymujemy plastry, albo poziomo - w paski. Fenkuł poprawia smak zup jarzynowych i wywarów, w których gotujemy ryby, dobrze się sprawdza także w sosach śmietanowych i pomidorowych. Możemy przyrządzać go jak

  • 6 przepisów z <strong>fenkułem</strong> do wypróbowania w tym tygodniu

    6 przepisów z fenkułem do wypróbowania w tym tygodniu

    dla 4-6 osób   Składniki 2 oczyszczone  fenkuły (zachowujemy natkę) 2 łyżki oliwy sól świeżo mielony pieprz   Sos: 1 papryczka jalapeno 1 łyżeczka oliwy sól, świeżo mielony pieprz 60 g  miodu 3 łyżki octu jabłkowego   Sposób przygotowania

  • Ostra jazda - harissa

    Ostra jazda - harissa

    nasion fenkułu, po 1/4 łyżeczki pieprzu i mielonego ziela angielskiego. Zmiksujcie ponownie ze szczyptą gałki muszkatołowej i soli oraz 1/3 szklanki przecieru pomidorowego.W Polsce kupicie harissę w tubkach, puszkach lub słoiczkach. Szukajcie w internecie lub sklepach z orientalną żywnością. Po otwarciu

  • Lipcowa KUCHNIA już w sprzedaży

    Lipcowa KUCHNIA już w sprzedaży

    Fenkuł - pachnące anyżkiem warzywo o wielu możliwościach. Rysunkowe podpowiedzi Arobala, które zabieramy ze sobą do warzywniaka: kupujemy fenkuły i karczochy, czereśnie i bób. W tym miesiącu polecamy jeszcze różę konfiturową, której płatki zbieramy podczas wyprawy za miasto, z dala od drogi, i

  • Robert Siedlecki - kandydat w plebiscycie Kucharz Odkrycie Roku 2014

    Robert Siedlecki - kandydat w plebiscycie Kucharz Odkrycie Roku 2014

    Wielkiej Brytanii, doskonaląc swoje umiejętności w tamtejszych kuchniach. W Kinie Moskwa szefuje od 3 lat. Jak mówi, lubi łączyć przy jednym stole i mię so żerców, i wegetarian. Norweski łosoś duszony w cydrze z marynowanym różowym fenkułem i musem z białej rzodkwi z kolendrą dla 4 osób  

  • Babskie włoskie gotowanie z okazji Dnia Kobiet

    Babskie włoskie gotowanie z okazji Dnia Kobiet

    czerwonym sycylijskim pesto. Panie przyrządzą także sałatę z fenkułu z czerwonymi pomarańczami. Słodkim zakończeniem będzie ekspresowy krem do tiramisu. Na koniec spotkania każda z Pań otrzyma drobny upominek. Informacje organizacyjne: termin: 08.03, godz. 18.00, cena: 250 zł/os., rezerwacje

  • "Zielono i zdrowo" Davida Frenkiela i Luise Vindahl

    "Zielono i zdrowo" Davida Frenkiela i Luise Vindahl

    bardzo zdrowo i kolorowo, bo kulinarnych inspiracji David i Luise szukają na całym świecie, najczęściej czerpiąc z kuchni włoskiej, skandynawskiej i indyjskiej. Koniecznie spróbujcie tarty z fenkułem i kokosem oraz dekadenckiego ciasta z buraków i czekolady! David Frenkiel, Luise Vindahl, Zielono i

Komentarze (1)
Zaloguj się
  • John Kamizi

    0

    Moje ulubione warzywo :) Gdyby ktoś szukał więcej przepisów to są na fenkul.pl, ja już od jakiegoś czasu korzystam i polecam

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX