Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Trawa cytrynowa

Trawa cytrynowa Trawa cytrynowa Shutterstock
Długie jasnozielone, mięsiste pędy pachną cytryną i grejpfrutem. Używa się tylko białych części. Wybieramy jędrne, zielonkawe pędy, unikamy pożółkłych i pomarszczonych. Przed dodaniem do potrawy świeże pędy należy zmiażdżyć i posiekać. Można też kupić trawę cytrynową mieloną i suszoną lub marynowaną - w zalewie. Świeżą trawę cytrynową możemy zamrażać (dzięki temu nawet zmięknie) w plastikowych torebkach. Suszone pędy (w całości lub posiekane) trzeba wcześniej namoczyć.

Podziel się

Inne zioła i przyprawy

Czytaj więcej o "Trawa cytrynowa"

  • Tajskie zupy. Najsmaczniejsze na świecie

    Tajskie zupy. Najsmaczniejsze na świecie

    Składniki 20 dag oczyszczonych mieszanych owoców morza 1 l bulionu 2 pokrojone łodygi  trawy cytrynowej 4 dag korzenia galgantu (lub imbiru) 4 listki limonki kaffir (lub 2 kawałki skórki z  limonki) 10 dag pokrojonych na ćwiartki  pieczarek 1 łyżka pasty chili 2

  • Kuchnia tajska - samo zdrowie

    Kuchnia tajska - samo zdrowie

    ; Składniki 250 ml bulionu drobiowego, (w wersji dla wegetarian wystarczy zastąpić go wodą z olejem) 15 g galangalu (w kłączu) 2 suszone liście  limonki kafir 2 łodygi świeżej  trawy cytrynowej 1 l mleka kokosowego 4 łyżeczki sosu rybnego 4 łyżeczki soku z  cytryny 4 łyżki

  • Papaya. Pikantnie i słodko

    Papaya. Pikantnie i słodko

    Jeśli chcemy na chwilę przenieść się z Warszawy do Tajlandii, restauracja na Foksal 16 jest dobrym miejscem na taką podróż. W nowej karcie pojawiło się aż 27 nowych pozycji, najważniejsze jednak, że wiele z nowych dań oparto na produktach naprawdę egzotycznych. Dla wielu wyjątkowym odkryciem mogą by

  • Werbena cytrynowa

    Werbena cytrynowa

    albo robi z nich napary. W liściach kryją się olejki eteryczne, stąd intensywny cytrusowy smak i aromat werbeny - podobny do trawy cytrynowej. Listki możecie dodawać do potraw w całości (wtedy należy je wyjąć pod koniec gotowania) lub drobno posiekane. Podczas gotowania cytrusowy smak nie traci na

  • Werbena cytrynowa

    Werbena cytrynowa

    albo robi z nich napary. W liściach kryją się olejki eteryczne, stąd intensywny cytrusowy smak i aromat werbeny - podobny do trawy cytrynowej.   Listki możecie dodawać do potraw w całości (wtedy należy je wyjąć pod koniec gotowania) lub drobno posiekane. Podczas gotowania cytrusowy smak nie

  • Curry na koniec lata

    Curry na koniec lata

    2-3 liście limonki kaffir. * Jeśli nie macie miejsca w lodówce, możecie masalę przełożyć do malutkich słoiczków i wszystkie zapasteryzować. * Najważniejszymi składnikami w masali są papryczki chilli dobrej jakości oraz prawdziwa trawa cytrynowa. Jeżeli nie możecie kupić świeżej trawy, sięgnijcie

  • 9 przepisów z bazylią do wypróbowania w tym tygodniu

    9 przepisów z bazylią do wypróbowania w tym tygodniu

    krewetek (belacan) lub 2 filety  anchois 1 szklanka suszonych  krewetek 2 łodyżki pokrojonej w talarki  trawy cytrynowej 5 ząbków  czosnku (zmiażdżonych) 1 łyżka startego imbiru tajskiego (galangalu) 1  posiekana czerwona papryczka chilli (bez pestek) 10

  • Zimno Ci? Rozgrzej się. Zjedz zupę

    Zimno Ci? Rozgrzej się. Zjedz zupę

    zielone  chilli   Oraz: 1 l wody 2 piersi z  kurczaka 1 łodyga  trawy cytrynowej   Sposób przygotowania Miksujemy wszystkie składniki zielonej pasty na jednolitą gęstą masę (możemy ją przechowywać przez 2-3 dni w lodówce). Podsmażamy pastę, zalewamy

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX