Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Trawa cytrynowa

Trawa cytrynowa Trawa cytrynowa Shutterstock
Długie jasnozielone, mięsiste pędy pachną cytryną i grejpfrutem. Używa się tylko białych części. Wybieramy jędrne, zielonkawe pędy, unikamy pożółkłych i pomarszczonych. Przed dodaniem do potrawy świeże pędy należy zmiażdżyć i posiekać. Można też kupić trawę cytrynową mieloną i suszoną lub marynowaną - w zalewie. Świeżą trawę cytrynową możemy zamrażać (dzięki temu nawet zmięknie) w plastikowych torebkach. Suszone pędy (w całości lub posiekane) trzeba wcześniej namoczyć.

Podziel się

Inne zioła i przyprawy

Czytaj więcej o "Trawa cytrynowa"

  • Tajskie zupy. Najsmaczniejsze na świecie

    Tajskie zupy. Najsmaczniejsze na świecie

    Składniki 20 dag oczyszczonych mieszanych owoców morza 1 l bulionu 2 pokrojone łodygi trawy cytrynowej 4 dag korzenia galgantu (lub imbiru) 4 listki limonki kaffir (lub 2 kawałki skórki z limonki) 10 dag pokrojonych na ćwiartki pieczarek 1 łyżka pasty chili 2 pomidory pokrojone w

  • Kuchnia tajska - samo zdrowie

    Kuchnia tajska - samo zdrowie

    galangalu (w kłączu) 2 suszone liście limonki kafir 2 łodygi świeżej trawy cytrynowej 1 l mleka kokosowego 4 łyżeczki sosu rybnego 4 łyżeczki soku z cytryny 4 łyżki cukru trzcinowego 80 g pieczarek 80 g czerwonej cebuli 12 pomidorów cherry 80 g czerwonej papryki 10 g naci

  • Papaya. Pikantnie i słodko

    Papaya. Pikantnie i słodko

    Jeśli chcemy na chwilę przenieść się z Warszawy do Tajlandii, restauracja na Foksal 16 jest dobrym miejscem na taką podróż. W nowej karcie pojawiło się aż 27 nowych pozycji, najważniejsze jednak, że wiele z nowych dań oparto na produktach naprawdę egzotycznych. Dla wielu wyjątkowym odkryciem mogą by

  • Sezon na śliwki

    Sezon na śliwki

    Składniki 200 g cukru 2 łodygi trawy cytrynowej kawałek (2-3 cm) świeżego imbiru 1 cytryna 20 śliwek węgierek ewentualnie odrobina cukru 10 płatków żelatyny (lub 10-gramowe opakowanie żelatyny w proszku)  Sposób przygotowaniaMiażdżymy i drobniutko siekamy łodygi trawy

  • Zimno Ci? Rozgrzej się. Zjedz zupę

    Zimno Ci? Rozgrzej się. Zjedz zupę

     kurczaka 1 łodyga trawy cytrynowej   Sposób przygotowania Miksujemy wszystkie składniki zielonej pasty na jednolitą gęstą masę (możemy ją przechowywać przez 2-3 dni w lodówce). Podsmażamy pastę, zalewamy wrzątkiem i dodajemy zmiażdżoną trawę cytrynową oraz kurczaka (mogą być również

  • Niezbędne składniki: oliwa i ocet

    Niezbędne składniki: oliwa i ocet

     trawy cytrynowej 2 limonki 5 łyżeczek brązowego cukru 2-3 małe czerwone papryczki chilli 100 ml oleju z orzechów włoskich 3 łyżki balsamu mango szczypta soli 3 dojrzałe mango (ok. 40 dag) 60 dag mozzarelli 15 dag lekko przyrumienionych w piekarniku lub na patelni orzechów

  • Balsamka ogórkowata, czyli gorzki ogórek

    Balsamka ogórkowata, czyli gorzki ogórek

    balsamki na kawałki o długości 2,5 cm. Wydłubcie miąższ, ale nie do końca - zostawcie w każdym kawałku cienkie dno, tak aby powstały "koszyczki". Wymoczcie je?w solance. Posiekajcie i rozetrzyjcie 1?łodygę trawy cytrynowej, wymieszajcie ze?zmiażdżonym ząbkiem czosnku, 2?posiekanymi szalotkami i 1

  • Kumkwaty cytrusy w wersji mini

    Kumkwaty cytrusy w wersji mini

    łyżce syropu. Uzupełnijcie szampanem. Świeże cytrusy dodawajcie do sangrii, grzanego wina lub herbaty.Dżemy i chutneye z kumkwatami doprawcie chilli, goździkami, kardamonem, anyżem, trawą cytrynową, cynamonem lub wanilią.Kawałki tych owoców usmażcie z mięsem w woku lub nabijcie w całości na patyczki do