Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Rozmaryn

Rozmaryn Rozmaryn Shutterstock
Dodajemy go na początku gotowania, żeby zapach przeniknął całe danie. Pasuje do pieczonych warzyw i mięs (z wyjątkiem wołowiny - tu trzeba uważać). Grillując, układamy kilka gałązek na brykiecie, a mięso przejdzie słodkim aromatem. Rozmaryn jest świetny i świeży, i suszony. Latem można przyprawiać świeżym rozmarynem sałatki, napoje i desery owocowe, które dzięki temu nabierają wytrawnego, orzeźwiającego smaku.

Podziel się

Inne zioła i przyprawy

Czytaj więcej o "Rozmaryn"

  • Aromatyczny <strong>rozmaryn</strong>. Zioła śródziemnomorskie

    Aromatyczny rozmaryn. Zioła śródziemnomorskie

    wysychają przy długim pieczeniu. Również diabetycy mogą upiec sobie focaccię, używając mąki pełnoziarnistej lub orkiszowej. Składniki 3/4 szklanki ciepłej wody 25 g drożdży szczypta cukru 400 g mąki 1 łyżeczka soli 6 łyżek oliwy gruba sól morska świeży  rozmaryn Sposób

  • Tessa Capponi-Borawska: Szał na szałwię i <strong>rozmaryn</strong>

    Tessa Capponi-Borawska: Szał na szałwię i rozmaryn

    There's rosemary, that's for remembrance; pray you, love, remember (Tu jest rozmaryn; dla pamięci. Proszę cię miły, pamiętaj) - mówi Ofelia w "Hamlecie" Szekspira. W dzieciństwie miałam małą poduszeczkę, na której wyhaftowano tę sentencję, poduszeczkę całą wypełnioną rozmarynem. Trzymałam

  • Pomidorowe orecchiette z boczniakami w <strong>rozmarynie</strong>

    Pomidorowe orecchiette z boczniakami w rozmarynie

    (dla 4 osób) Makaron: 350 g mąki pszennej 5 żółtek 160 g koncentratu pomidorowego sól, pieprz 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 2 łyżki oliwy  Dodatki: 6 ząbków czosnku 200 g boczniaków 100 g suszonych pomidorów 2 gałązki rozmarynu 100

  • Małe focaccie z solą morską i <strong>rozmarynem</strong>

    Małe focaccie z solą morską i rozmarynem

      (na 14 placuszków)     Składniki 3/4 szklanki ciepłej wody 25 g drożdży szczypta cukru 400 g mąki 1 łyżeczka soli 6 łyżek oliwy gruba sól morska świeży  rozmaryn     Sposób przygotowania 1. Łączymy wodę, drożdże i cukier. Zostawiamy

  • Torcik śmietankowy z <strong>rozmarynem</strong> i malinami. Krok po kroku prezentuje Bożena Sikoń

    Torcik śmietankowy z rozmarynem i malinami. Krok po kroku prezentuje Bożena Sikoń

    (Składniki na 2 torciki o średnicy 22 cm)   Składniki 3  jajka 100 g cukru pudru 500 g serka  mascarpone 3 gałązki  rozmarynu 200 g śmietanki 36%  kremówki 8 g żelatyny (4 płatki) 300 g herbatników kakaowych 80 g masła

  • Jabłka z <strong>rozmarynem</strong> i czerwonym pieprzem
  • Zapachy kuchni. Świeże zioła

    Zapachy kuchni. Świeże zioła

    łyżeczki soli 10 dag zimnego masła pokrojonego na kawałeczki 1,5 łyżki drobno posiekanego rozmarynu 4-5 łyżek bardzo zimnej wody  Krem: 1/3 szklanki 22% śmietany 25 dag mascarpone 1/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki skórki otartej z cytryny szczypta soli 2 łyżki galaretki z

  • Kulinarna zabawa z tradycją

    Kulinarna zabawa z tradycją

    , sól, pieprz i ziele angielskie do smaku, 2-3 liście laurowe, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 1 cebula, 200 g mrożonych podgrzybków, 150 g suszonych śliwek Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy. Zawijamy w przezroczystą folię i schładzamy w lodówce przynajmniej przez 30 minut. Następnie

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX