Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Ciecierzyca

Ciecierzyca ciecierzyca Shutterstock
Niedojrzałe nasiona cieciorki można jeść na surowo, dojrzałe - tylko po ugotowaniu lub konserwowaniu. By skrócić czas gotowania ciecierzycę trzeba namoczyć - najlepiej przez noc. Nasiona ugotowane, zmielone i utarte na miazgę tworzą masę będącą podstawą hummusu, pasty popularnej w kuchni bliskowschodniej i śródziemnomorskiej.

Porady

Podziel się

Inne zbożowe

Czytaj więcej o "Ciecierzyca"

  • <strong>Ciecierzyca</strong>: główny składnik obiadu i doskonała przekąska

    Ciecierzyca: główny składnik obiadu i doskonała przekąska

    Składniki 1 duża główka  czosnku 1 łyżeczka ziaren gorczycy 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego (kuminu) 2,5 szklanki namoczonej i ugotowanej  ciecierzycy gruba sól morska pieprz ziarnisty olej rzepakowy (najlepiej tłoczony na zimno, może też być zwykły, zmieszany z oliwą

  • <strong>Ciecierzyca</strong> na dwa sposoby

    Ciecierzyca na dwa sposoby

    Ciecierzyca z puszki jest gotowa do użycia, suszoną trzeba najpierw namoczyć - przez 12 godzin w przegotowanej zimnej wodzie (jedna szklanka ziarna na 3 szklanki wody). Potem cieciorkę gotujemy - "podręcznikowo" minimum półtorej godziny. Inny sposób ma Kamil Sadowski z gdyńskiej

  • Zupa na chandrę

    Zupa na chandrę

    , bywa i tak, że robię wszystko krok po kroku, dokładnie wykonując polecenia z czasopisma.Z przepisem na minestrone z ciecierzycy było tak: natknęłam się na niego przypadkiem podczas okresu przymusowego odpoczynku. Zupa mi się podobała, po pierwsze dlatego, że uwielbiam ciecierzycę, po drugie wydało mi

  • Puszka - wygodne gotowanie

    Puszka - wygodne gotowanie

    bulionu warzywnego 1 łyżka oliwy 2  cebule 1 łyżeczka mielonego kuminu 2 łyżki musztardy Dijon 2 łyżki  miodu 1 puszka  ciecierzycy   Sposób przygotowania Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Umyj dynię, pokrój ją (wraz ze skórą) na duże kawałki. Piecz około

  • Wegetariańskie menu na cały dzień

    Wegetariańskie menu na cały dzień

    lodówki, chłodzimy co najmniej przez 3 godziny. (dla 6-8 osób)   Składniki 1 szklanka suchej  ciecierzycy 2 łyżeczki sody 3/4 szklanki tahiny (pasty sezamowej) 1 szklanka upieczonej i zmiksowanej  dyni 5 łyżek soku z  cytryny 3 ząbki  czosnku sól

  • Dziś na obiad - jutro na kolację

    Dziś na obiad - jutro na kolację

    czekoladowym lub malinowym. Obiad: Gulasz z ciecierzycy z okrą i bakłażanem Składniki 2  cebule 2 łyżki klarowanego masła 2 łyżeczki proszku garam masala lub  curry 1 średniej wielkości  bakłażan 1 puszka  ciecierzycy 400 ml purée  pomidorowego 1 puszka okry

  • Chrupiąca ciabatta. Przekąska doskonała

    Chrupiąca ciabatta. Przekąska doskonała

    ;selera naciowego po 1/2 pęczka zielonych i białych szparagów 4 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki oliwy pęczek tymianku 1 puszka ciecierzycy sól. pieprz  Sposób przygotowaniaMarchewki kroimy w półplastry, selera w słupki o długości 1 cm, szparagi obieramy, odcinając

  • Rarytasy spod lady

    Rarytasy spod lady

    akcji kulinarnych Pauliny Sieniarskiej, autorki strony WWW Klapsa czy Konferencja i Magdaleny Piwowar - dyrektor artystycznej magazynu SMAK.MARRAKESH CAFE BY FOODDESIGNERS- już przy wejściu, przed budynkiem znajdziecie pierwszą kulinarną stację - miejski wózeczek z pyszną pastą z ciecierzycy w różnych

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX