Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Ciecierzyca

Ciecierzyca ciecierzyca Shutterstock
Niedojrzałe nasiona cieciorki można jeść na surowo, dojrzałe - tylko po ugotowaniu lub konserwowaniu. By skrócić czas gotowania ciecierzycę trzeba namoczyć - najlepiej przez noc. Nasiona ugotowane, zmielone i utarte na miazgę tworzą masę będącą podstawą hummusu, pasty popularnej w kuchni bliskowschodniej i śródziemnomorskiej.

Porady

Podziel się

Inne zbożowe

Czytaj więcej o "Ciecierzyca"

  • <strong>Ciecierzyca</strong>: główny składnik obiadu i doskonała przekąska

    Ciecierzyca: główny składnik obiadu i doskonała przekąska

    Składniki 1 duża główka  czosnku 1 łyżeczka ziaren gorczycy 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego (kuminu) 2,5 szklanki namoczonej i ugotowanej  ciecierzycy gruba sól morska pieprz ziarnisty olej rzepakowy (najlepiej tłoczony na zimno, może też być zwykły, zmieszany z oliwą

  • <strong>Ciecierzyca</strong> na dwa sposoby

    Ciecierzyca na dwa sposoby

    Ciecierzyca z puszki jest gotowa do użycia, suszoną trzeba najpierw namoczyć - przez 12 godzin w przegotowanej zimnej wodzie (jedna szklanka ziarna na 3 szklanki wody). Potem cieciorkę gotujemy - "podręcznikowo" minimum półtorej godziny.   Inny sposób ma Kamil Sadowski z gdyńskiej

  • Hummus - pasta z <strong>ciecierzycy</strong>

    Hummus - pasta z ciecierzycy

    DLA 2 OSÓB   Składniki 200 g  ciecierzycy 2 łyżki tahiny (pasty sezamowej) sok z 1-2  cytryn 1 ząbek  czosnku sól, pieprz 7 przypraw arabskich   Sposób przygotowania Ciecierzycę moczymy przez noc. Następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości - od 40

  • Pyszności z <strong>ciecierzycy</strong>: humus, falafel, pasztet

    Pyszności z ciecierzycy: humus, falafel, pasztet

    (dla 4 osób)   Składniki 300 g  ciecierzycy z puszki 1 łyżka pasty sezamowej tahini sok z 1  cytryny 50 ml wody 8 łyżek oliwy 1 łyżka przyprawy tandoori masala sól, pieprz 1 owoc  granatu   Oraz: po kilka  jabłek marchewek i łodyg selera

  • Zupa na chandrę

    Zupa na chandrę

    , bywa i tak, że robię wszystko krok po kroku, dokładnie wykonując polecenia z czasopisma. Z przepisem na minestrone z ciecierzycy było tak: natknęłam się na niego przypadkiem podczas okresu przymusowego odpoczynku. Zupa mi się podobała, po pierwsze dlatego, że uwielbiam ciecierzycę, po drugie wydało mi

  • Puszka - wygodne gotowanie

    Puszka - wygodne gotowanie

    bulionu warzywnego 1 łyżka oliwy 2  cebule 1 łyżeczka mielonego kuminu 2 łyżki musztardy Dijon 2 łyżki  miodu 1 puszka  ciecierzycy   Sposób przygotowania Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Umyj dynię, pokrój ją (wraz ze skórą) na duże kawałki. Piecz około

  • Piknik u Samar. Kuchnia libańska

    Piknik u Samar. Kuchnia libańska

    ). Cilio KOSZ PIKNIKOWY ERBA D... LABOPAK Kosz piknikowy Legler Kosz Piknikowy Retro... Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > źródło: Okazje.info DLA 2 OSÓB   Składniki 200 g  ciecierzycy 2 łyżki tahiny (pasty sezamowej) sok z 1-2 

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX