Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Ciecierzyca

Ciecierzyca ciecierzyca Shutterstock
Niedojrzałe nasiona cieciorki można jeść na surowo, dojrzałe - tylko po ugotowaniu lub konserwowaniu. By skrócić czas gotowania ciecierzycę trzeba namoczyć - najlepiej przez noc. Nasiona ugotowane, zmielone i utarte na miazgę tworzą masę będącą podstawą hummusu, pasty popularnej w kuchni bliskowschodniej i śródziemnomorskiej.

Porady

Podziel się

Inne zbożowe

Czytaj więcej o "Ciecierzyca"

  • <strong>Ciecierzyca</strong>: główny składnik obiadu i doskonała przekąska

    Ciecierzyca: główny składnik obiadu i doskonała przekąska

    Składniki 1 duża główka czosnku 1 łyżeczka ziaren gorczycy 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego (kuminu) 2,5 szklanki namoczonej i ugotowanej ciecierzycy gruba sól morska pieprz ziarnisty olej rzepakowy (najlepiej tłoczony na zimno, może też być zwykły, zmieszany z oliwą w proporcji 1:1

  • <strong>Ciecierzyca</strong> na dwa sposoby

    Ciecierzyca na dwa sposoby

    Ciecierzyca z puszki jest gotowa do użycia, suszoną trzeba najpierw namoczyć - przez 12 godzin w przegotowanej zimnej wodzie (jedna szklanka ziarna na 3 szklanki wody). Potem cieciorkę gotujemy - "podręcznikowo" minimum półtorej godziny. Inny sposób ma Kamil Sadowski z gdyńskiej

  • Zupa na chandrę

    Zupa na chandrę

    , bywa i tak, że robię wszystko krok po kroku, dokładnie wykonując polecenia z czasopisma.Z przepisem na minestrone z ciecierzycy było tak: natknęłam się na niego przypadkiem podczas okresu przymusowego odpoczynku. Zupa mi się podobała, po pierwsze dlatego, że uwielbiam ciecierzycę, po drugie wydało mi

  • Wegetariańskie menu na cały dzień

    Wegetariańskie menu na cały dzień

    tarty ostudzony budyń, na wierzchu układamy cienkie plastry nektarynek, oprószamy wiórkami kokosowymi i cynamonem. Ponownie wkładamy do lodówki, chłodzimy co najmniej przez 3 godziny. (dla 6-8 osób)   Składniki 1 szklanka suchej ciecierzycy 2 łyżeczki sody 3/4 szklanki tahiny (pasty

  • Chrupiąca ciabatta. Przekąska doskonała

    Chrupiąca ciabatta. Przekąska doskonała

    ;selera naciowego po 1/2 pęczka zielonych i białych szparagów 4 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki oliwy pęczek tymianku 1 puszka ciecierzycy sól. pieprz  Sposób przygotowaniaMarchewki kroimy w półplastry, selera w słupki o długości 1 cm, szparagi obieramy, odcinając

  • Tessa Capponi-Borawska: wakacyjna wyprawa

    Tessa Capponi-Borawska: wakacyjna wyprawa

    ;ciecierzycy w zalewie 20 dag gotowanej szynki (np. Szynka Babuni) 20 dag startego ostrego żółtego sera 1 ząbek czosnku szczypta słodkiej papryki w proszku oliwa 6 pomidorów sól, pieprz 2 łyżeczki suszonego majeranku 1 pęczek bazylii   Sposób przygotowania Ciecierzycę odcedzamy i

  • Rarytasy spod lady

    Rarytasy spod lady

    akcji kulinarnych Pauliny Sieniarskiej, autorki strony WWW Klapsa czy Konferencja i Magdaleny Piwowar - dyrektor artystycznej magazynu SMAK.MARRAKESH CAFE BY FOODDESIGNERS- już przy wejściu, przed budynkiem znajdziecie pierwszą kulinarną stację - miejski wózeczek z pyszną pastą z ciecierzycy w różnych

  • Dziś na obiad - jutro na kolację

    Dziś na obiad - jutro na kolację

    aluminiową, żeby wierzch się nie przypalił. Pokrojony na kawałki gorący pudding podajemy z sosem czekoladowym lub malinowym.Obiad: Gulasz z ciecierzycy z okrą i bakłażanemSkładniki 2 cebule 2 łyżki klarowanego masła 2 łyżeczki proszku garam masala lub curry 1 średniej wielkości bakłażan 1