Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Anchois

Anchois Anchois Shutterstock
Małe, bardzo słone fileciki z sardeli europejskiej - ryby żyjącej w Morzu Śródziemnym, Czarnym i Oceanie Atlantyckim. Aby uzyskać anchois, surowe ryby zasypuje się solą i poddaje dojrzewaniu przez kilka miesięcy. Przez intensywność smaku i słoność, anchois są używane wyłącznie jako dodatek lub przyprawa do potraw; wchodzą też w skład popularnego angielskiego sosu Worcestershire. Anchois wykorzystuje się do wzmacniania smaku farszów mięsnych i rybnych oraz esencjonalnych sosów do mięs. Przyprawia się też nim pizzę i francuską pastę do chleba - tapenadę. Kupując anchois, należy uważnie przeczytać listę składników na opakowaniu - często zdarza się, że zamiast sardeli producenci oferują pod tą nazwą szprotki.

Podziel się

Czytaj więcej o "Anchois"

  • Zapałeczki z ciasta francuskiego

    Zapałeczki z ciasta francuskiego

    Dla 4 osóbSkładniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 żółtko, 1 puszka anchois, 150 g startego ostrego sera typu ementaler lub comté, 1 łyżka kminku, sól, pieprz Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Rozkładamy na prostokątnej blaszce rozmrożone ciasto francuskie i smarujemy je żółtkiem

  • Jak tuńczyk z cielęciem Vitello tonnato

    Jak tuńczyk z cielęciem Vitello tonnato

    tonnato. Puryści mówią jednak, że cielęcinę należy najpierw zamarynować w białym wytrawnym winie z kawałkami marchewki, cebuli, selera naciowego i liściem laurowym. Dopiero potem mięso ląduje w garnku, razem z marynatą. Sos robi się z żółtek ugotowanych na twardo, roztartych z tuńczykiem, anchois

  • Tessa Capponi-Borawska. Smaki leniwego lata

    Tessa Capponi-Borawska. Smaki leniwego lata

    świeżym sosem pomidorowym (zmiksowane pomidory bez skórki z dużą garścią bazylii, paroma ząbkami czosnku, sporą ilością parmezanu i oliwy), który przygotowuję bardzo często, bawię się też innymi składnikami. Polubiłam na przykład kombinację skórki otartej z cytryny, filetów anchois i drobno posiekanych

  • Jesienne inspiracje na szybki obiad z makaronem

    Jesienne inspiracje na szybki obiad z makaronem

      anchois 100 ml oliwy extra virgin sól i pieprz   Sposób przygotowania Oczyść szpinak usuwając zniszczone, naderwane listki. Wypłucz kilkakrotnie w zimnej wodzie, osusz i potnij w paski (lub rozmroź mrożony). Obierz ząbek czosnku i delikatnie go rozgnieć. Anchois pokrój na drobne

  • Dwa dni w Palermo. Tessa Capponi-Borawska

    Dwa dni w Palermo. Tessa Capponi-Borawska

    wołowych podrobów smażonych na smalcu).RAGU DI TONNO(dla 4-6 osób) Składniki 80 dag świeżego tuńczyka w jednym kawałku kilka ząbków czosnku dużo świeżej mięty oliwa 1 cebula 2-3 filety anchois 25 dag koncentratu pomidorowego sól, pieprz 1/2 łyżeczki cukru  Sposób

  • Młode sałatki na wiosnę

    Młode sałatki na wiosnę

    garść porwanych liści różnych gatunków  sałaty 1 obrana i pokrojona na cienkie plasterki mała czerwona  cebula 4 fileciki  anchois   Sposób przygotowania Do świeżego tuńczyka: dobra oliwa, solidna szczypta suszonego oregano, mielony czarny pieprz, 1/2 świeżej czerwonej

  • Czarne i zielone. Przepisy z oliwkami

    Czarne i zielone. Przepisy z oliwkami

    (dla 4 osób)   Składniki 500 g dojrzałych  pomidorów 1 duża  cebula 1 łyżka oliwy 100 g czarnych  oliwek bez pestek 1 pęczek bazylii 4 filety anchois 250 g mrożonego ciasta francuskiego sól, pieprz 1 żółtko   Sposób przygotowania Pomidory sparzamy

  • Jagnięcina w stylu śródziemnomorskim i azjatyckim

    Jagnięcina w stylu śródziemnomorskim i azjatyckim

    osób)   Składniki 4 giczki  jagnięce kilka gałązek  rozmarynu olej lub oliwa sól grubo zmielony pieprz 1  cebula 4 fileciki  anchois 1 ząbek  czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego (nie koncentratu) 1 łyżka czerwonego octu winnego 1 butelka

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX