Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Anchois

Anchois Anchois Shutterstock
Małe, bardzo słone fileciki z sardeli europejskiej - ryby żyjącej w Morzu Śródziemnym, Czarnym i Oceanie Atlantyckim. Aby uzyskać anchois, surowe ryby zasypuje się solą i poddaje dojrzewaniu przez kilka miesięcy. Przez intensywność smaku i słoność, anchois są używane wyłącznie jako dodatek lub przyprawa do potraw; wchodzą też w skład popularnego angielskiego sosu Worcestershire. Anchois wykorzystuje się do wzmacniania smaku farszów mięsnych i rybnych oraz esencjonalnych sosów do mięs. Przyprawia się też nim pizzę i francuską pastę do chleba - tapenadę. Kupując anchois, należy uważnie przeczytać listę składników na opakowaniu - często zdarza się, że zamiast sardeli producenci oferują pod tą nazwą szprotki.

Podziel się

Czytaj więcej o "Anchois"

  • Ciasto na pizzę - przepis podstawowy

    Ciasto na pizzę - przepis podstawowy

    (Quattro Formaggi) lub układamy anchois i posypujemy mozzarellą (Napoletana). Pieczemy 10-15 minut. Fot. Jarosław Madejski

  • Zapałeczki z ciasta francuskiego

    Zapałeczki z ciasta francuskiego

    Dla 4 osóbSkładniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 żółtko, 1 puszka anchois, 150 g startego ostrego sera typu ementaler lub comté, 1 łyżka kminku, sól, pieprz Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Rozkładamy na prostokątnej blaszce rozmrożone ciasto francuskie i smarujemy je żółtkiem

  • Przyjęcie w ogrodzie. Zdradzamy doskonałe przepisy

    Przyjęcie w ogrodzie. Zdradzamy doskonałe przepisy

    ; czosnku 5  anchois anchois 1 pęczek świeżej  kolendry oliwa sok z 1  cytryny 5 gałązek  bazylii   Sposób przygotowania Pomidory bez środków kroimy na 4 części, dodajemy czosnek, odsolone anchois i kolendrę. Mieszamy, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny, wkładamy

  • Jesienne inspiracje na szybki obiad z makaronem

    Jesienne inspiracje na szybki obiad z makaronem

    miękkie. W tym czasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzony makaron dodać do warzyw, wymieszać i dusić całość przez chwilę.Składniki 350 g makaronu Pióra Mamma Mia 600 g świeżego lub mrożonego szpinaku 1 ząbek czosnku 2 fileciki anchois 100 ml oliwy extra

  • Tessa Capponi-Borawska. Smaki leniwego lata

    Tessa Capponi-Borawska. Smaki leniwego lata

    świeżym sosem pomidorowym (zmiksowane pomidory bez skórki z dużą garścią bazylii, paroma ząbkami czosnku, sporą ilością parmezanu i oliwy), który przygotowuję bardzo często, bawię się też innymi składnikami. Polubiłam na przykład kombinację skórki otartej z cytryny, filetów anchois i drobno posiekanych

  • Jagnięcina w stylu śródziemnomorskim i azjatyckim

    Jagnięcina w stylu śródziemnomorskim i azjatyckim

    ;rozmarynu olej lub oliwa sól grubo zmielony pieprz 1 cebula 4 fileciki anchois 1 ząbek czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego (nie koncentratu) 1 łyżka czerwonego octu winnego 1 butelka wytrawnego (np. cabernet sauvignon) czerwonego wina 15 suszonych moreli 3 szklanki bulionu

  • Dwa dni w Palermo. Tessa Capponi-Borawska

    Dwa dni w Palermo. Tessa Capponi-Borawska

    wołowych podrobów smażonych na smalcu).RAGU DI TONNO(dla 4-6 osób) Składniki 80 dag świeżego tuńczyka w jednym kawałku kilka ząbków czosnku dużo świeżej mięty oliwa 1 cebula 2-3 filety anchois 25 dag koncentratu pomidorowego sól, pieprz 1/2 łyżeczki cukru  Sposób

  • Babskie sprawy i potrawy

    Babskie sprawy i potrawy

    spotykam z przyjaciółkami, żeby razem zjeść talerz makaronu, czyli, jak to mówimy, farsi due spaghetti. Lubię bardzo sos z anchois, też według przepisu mojej babci. Najlepsze są oczywiście anchois w soli, prosto z beczki ale z puszki też mogą być. Nie należy tylko zapominać o mieszance ziół (w

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX