Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Kiełki

Kiełki Fot. Shutterstock

Dlaczego powinniśmy jeść kiełki? Bo są koncentracją wszystkiego, co nam jest potrzebne. Zawierają mnóstwo witamin: C, B1, B12 itp., oraz błonnik w sensacyjnych ilościach. Każdy z kiełków ma w sobie różne dobre rzeczy, dlatego warto je mieszać. Najlepiej chrupać je na surowo. Dodawać do sałaty, posypywać nimi jogurty, zupy, makarony, ziemniaki, a nawet kotlety. Najfajniej łączyć je z kiszonką lub fasolą. No i absolutny hit: kanapka z razowca, z pasztetem z soi lub fasoli, a na to kiełki i sos. Jak zrobić kiełki? W sklepach ogrodniczych i ze zdrową żywnością kupimy urządzenia do kiełkowania: plastikowe tacki, na które wysypujemy nasiona, słoiczki z siateczką do przelewania kiełków już po kiełkowaniu, a także gliniane naczynia do kiełkowania. Można stosować też prostszą metodę - na ściereczce: ułożyć ją na plastikowej tacy i złożyć na pół. Na połowie od środka ułożyć nasionka, przykryć drugą połówką i zalać wodą. Ważne, żeby ziarno pochodziło ze sklepu ze zdrową żywnością - jest wtedy czyste. Przed ?wysianiem? trzeba je dokładnie umyć, niektórzy jeszcze moczą je przed położeniem na ściereczce, co przyspiesza kiełkowanie. Potem nasiona płucze się, układa, no i oczywiście ponownie podlewa. Pamiętajmy też, aby wodę regularnie zmieniać. Kiełki różnych roślin mają różne właściwości: jedne trzeba płukać częściej, bo, na przykład, pokrywają się śluzem, jak choćby lucerna, inne znów rzadziej. Kiełkowych debiutantów namawiałabym do zakupu plastikowych tacek, to naprawdę ułatwia zadanie. Po 2-3 dniach gotowe, osuszone kiełki przekładamy do pojemników z dziurkami i trzymamy w lodówce. Przed użyciem trzeba je również płukać. No i ważna wiadomość: kiełki można mrozić. A potem do zupy!

 

Podziel się

Czytaj więcej o "Kiełki"

  • Wiosenne przepisy. <strong>Kiełki</strong> jedz na zdrowie

    Wiosenne przepisy. Kiełki jedz na zdrowie

    (dla 3-4 osób)   Składniki 1 mały fenkuł 2 awokado 1/2 cytryny 2 pomarańcze 1 czerwona cebula 2 łyżki orzeszków cedrowych lub piniowych 1 garść kiełków słonecznika 1 garść kiełków pszenicy 1 opakowanie rukoli sól, pieprz   Na sos: 1/2 kubka oliwy

  • Lekkie, wiosenne przepisy z <strong>kiełkami</strong>

    Lekkie, wiosenne przepisy z kiełkami

    (dla 3-4 osób)   Składniki 250 g groszku cukrowego 3-4 łyżki oliwy 3 ząbki  czosnku 250 g  krewetek black tiger 70 g kiełków sojowych 2 łyżki sosu ostrygowego 2 łyżki sosu sojowego łyżka marynowanej trawy cytrynowej   Sposób przygotowania Groszek cukrowy

  • <strong>Kiełki</strong> zdrowia perełki

    Kiełki zdrowia perełki

    (dla 2 osób)   Składniki 2 placki okrągłego szwedzkiego chleba (kupimy w sklepach IKEA; można zastąpić innym chrupkim pieczywem) garść rukwi wodnej lub  rukoli 40 g  kiełków lucerny 20 dag sera roquefort 2 łyżki orzechów nerkowca 1/2 pęczka kolendry 1 

  • <strong>Kiełki</strong> - 10 fantastycznych przepisów

    Kiełki - 10 fantastycznych przepisów

    Kiełki wciąż jeszcze nie zdobyły takiej popularności, na jaką zasługują. Zwykle uprawiamy rzeżuchę na Wielkanoc i na tym koniec. A szkoda, bo dostarczają organizmowi dużo błonnika oraz wiele witamin i mikroelementów. Dla przykładu - kiełki słonecznika zawierają cynk, mangan i selen, kiełki soi są

  • Szaszłyki z kurczaka

    Szaszłyki z kurczaka

    Składniki dla 4 osób:500 g filetów z kurczaka 5 łyżek oleju sezamowego lub oliwy z oliwek4 łyżki sosu sojowegoPrzyprawa uniwersalna do potraw Kucharek1 op. świeżych kiełków Marynowany imbirSos miodowo-sojowy:100 ml sosu sojowego 2 łyżki miodu pszczelego1 łyżeczka ziaren sezamu Sposób

  • Wakacyjna sylwetka kształtuje się w zimę

    Wakacyjna sylwetka kształtuje się w zimę

    , owoców, bakalii i miodu. Składniki 25 dag białego sera 15-20 dag jogurtu naturalnego lub śmietany garść kiełków rzodkiewki garść kiełków słonecznika sól, pieprz  Sposób przygotowaniaMieszamy biały ser z jogurtem (lub śmietaną). Dodajemy kiełki. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem

  • Dieta dla mózgu - 10 najlepszych przepisów

    Dieta dla mózgu - 10 najlepszych przepisów

    ). Brak witamin z tej grupy może powodować osłabienie oraz problemy z koncentracją, rozkojarzenie i bezsenność. Warto w tym czasie sięgać po lecytynę, którą można znaleźć w rybach, soi, żółtkach jajek, orzechach ziemnych, czekoladzie oraz kiełkach. Proponujemy kilka niezawodnych przepisów na potrawy

  • Sałatki z bobem. Przekąski na lato

    Sałatki z bobem. Przekąski na lato

    (dla 6 osób)   Składniki 1/2 szklanki suchej czerwonej lub nakrapianej fasoli 1 szklanka (może być mrożony) bobu 1/2 szklanki suchej czarnej fasoli 1 szklanka żółtej fasolki szparagowej pociętej na 3-cm kawałki 1 czerwona cebula 1/2 szklanki kiełków rzeżuchy lub brokułowych

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX