Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Wiśnie

Wiśnie Fot. Shutterstock

Jeden z najbardziej uniwersalnych owoców: robimy z niego zupy, wytrawne dania i desery. Wiśnie najlepiej kupować oczywiście na targu, w sezonie (czyli od połowy lipca do połowy sierpnia, mniej więcej): świeże, koniecznie błyszczące, o jędrnych ogonkach. Doskonale nadają się do zakwaszania czerwonego barszczu: kiedyś robiono to tylko w taki sposób. Doskonałe są także w chłodnikach. Na przykład w takim: kilogram botwinki zalewamy litrem wody, dodajemy pół kilo wydrylowanych wiśni, koper, czosnek, sól i pieprz. Zagotowujemy, a potem odstawiamy na minimum 12 godzin. Po tym czasie dodajemy litr maślanki, małosolnego ogórka i pomidora. Opcjonalnie: mięso cielęce lub drobiowe, raki, jajka - co tam mamy. W innej wersji z 2 kg buraków ćwikłowych oraz 60 dag drylowanych wiśni, włoszczyzny, grzybka suszonego, cebuli, główki czosnku, soli, pieprzu, listka laurowego i ziela angielskiego oraz majeranku zagotujemy wywar (wody ma być tyle, by przykryła składniki, a potem dolewamy jeszcze litr) i od razu odstawiamy. Po 12 godzinach przecedzamy, dodajemy ogórka i serwujemy. Możemy też jeść tę zupę na ciepło, z dodatkiem białej fasoli, rewelacja! Wiśnie są świetnym dodatkiem do dziczyzny, zwłaszcza sarnina w sosie wiśniowym jest wybitna. Ale można użyć wiśni jako wytrawnego dodatku do innych mięs. Łyżkę masła i łyżkę cukru smażymy na karmel, dodajemy do tego wiśnie i karmelizujemy je. Jeśli mamy sok ze smażenia, duszenia lub pieczenia mięsa - dodajemy go do wiśni. Doprawiamy pieprzem, cynamonem i goździkami. Taki dodatek można podać do dziczyzny, cielęciny, wieprzowiny. Jeśli podajemy go do drobiu, rozprowadzamy wiśnie gęstą śmietaną. Rola wiśni jest nie do przecenienia w deserach. Polecamy francuski Joubilet: wiśnie karmelizowane z porto, cynamonem i goździkami, a do tego bita śmietana. Pycha!

Podziel się

Czytaj więcej o "Wiśnie"

  • Desery z <strong>wiśniami</strong>. Daj się rozpieścić

    Desery z wiśniami. Daj się rozpieścić

    Składniki 4 szklanki czerwonego wytrawnego  wina 1,5 szklanki cukru 1 kg wydrylowanych  wiśni 1/2 łyżeczki skórki otartej z  pomarańczy kilka kropli olejku migdałowego szczypta mielonej gałki muszkatołowej   Sposób przygotowania Podgrzewamy na małym ogniu wino z

  • <strong>Wiśnie</strong> na słodko i wytrawnie. Lato w kuchni

    Wiśnie na słodko i wytrawnie. Lato w kuchni

    (dla 2 osób)   Składniki garść  wiśni lub czereśni (bez pestek) 2 łyżki cukru trzcinowego sok z 2  cytryn kilka listków  mięty duża garść lodu 500 ml schłodzonej wody gazowanej   Sposób przygotowania Wiśnie lekko rozcieramy z cukrem i sokiem

  • Wiśniowy sad w butelce
  • Na czerwono: <strong>wiśnie</strong>, truskawki i rabarbar

    Na czerwono: wiśnie, truskawki i rabarbar

    odstawiamy do następnego dnia. Ponownie ją zagotowujemy i gorącą przekładamy do wyparzonych słoików. Pod przykrywkę można podłożyć kółeczko wycięte z pergaminu i nasączone spirytusem. Składniki 1 kg  ciemnych wiśni 3,5 szklanki cukru 10 dag miodu 350 ml octu winnego 6% kilka

  • 7 ciast z <strong>wiśniami</strong> do upieczenia w tym tygodniu

    7 ciast z wiśniami do upieczenia w tym tygodniu

    opakowanie galaretki wiśniowej 1/2 l śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka dżemu wiśniowego 1 kg  wiśni Sposób przygotowania Robimy ciasto: jajka ubijamy na parze z cukrem i cukrem waniliowym. Zdejmujemy z ognia, nie przerywając ubijania wsypujemy małymi porcjami mąkę połączoną z

  • 8 dań z <strong>wiśniami</strong> do ugotowania w tym tygodniu

    8 dań z wiśniami do ugotowania w tym tygodniu

    (dla 2 osób)   Składniki 125 g (1 kulka najlepiej di Bufala z bawolego mleka)  mozzarelli 6 filecików  anchois garść  wiśni lub czereśni (bez pestek) garść liści  rukoli 4 łyżki oliwy sól, pieprz   Sposób przygotowania Na talerzu układamy

  • Lody ze świeżych fig, jogurtowe z <strong>wiśniami</strong>, a nawet z roqueforta i miodu. Zrób je samemu

    Lody ze świeżych fig, jogurtowe z wiśniami, a nawet z roqueforta i miodu. Zrób je samemu

    . * dobrym dodatkiem będą pieczone gruszki, znakomicie pasujące smakiem do sera pleśniowego. (na 750 ml lodów)   Składniki 450 g  wiśni (po wydrylowaniu powinniśmy otrzymać 3 szklanki owoców) 150 g cukru 240 g pełnotłustego  jogurtu 2 krople olejku migdałowego  

  • Poznaj najmodniejsze japońskie słodycze

    Poznaj najmodniejsze japońskie słodycze

    Zapraszamy na spotkanie poświęcone sztuce cukierniczej Kraju Kwitnącej Wiśni. Magdalena Tomaszewska-Bolałek - japonista, dziennikarka i autorka książek ("Tradycje kulinarne Japonii", "Japońskie słodycze") opowie o ciasteczkach ryżowych z kilkusetletnią tradycją, łakociach

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX