Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Szczaw

Szczaw Szczaw Fot. Shutterstock.com / eye-blink

Rośnie dziko na łąkach, chętnie jest też uprawiany w ogrodach. Gatunki ogrodowe mają duże liście z małymi ogonkami, są bardziej soczyste i delikatniejsze w smaku. Odmiana dziko rosnąca jest drobniejsza i bardziej kwaśna. W sklepach, oprócz świeżego szczawiu w sezonie, dostępny jest też szczaw mrożony i konserwowy. Uwaga łasuchy! Szczaw działa pobudzająco na apetyt. Nie należy go jednak jadać zbyt często, gdyż zawiera kwas szczawiowy, w większych ilościach szkodliwy dla zdrowia - pozbawia nasz organizm wapnia, nie powinny go jeść osoby cierpiące na kamienie nerkowe, reumatyzm, czy artretyzm. I jeszcze jedna praktyczna rada - liście szczawiu mogą służyć do umycia rąk, świetnie czyszczą plamy z rdzy, pleśni oraz atramentu, a także usuwają zabrudzenia z pościeli, wikliny i srebra. Szczaw ma przyjemny, kwaśny smak. Można go jeść na surowo. Najbardziej popularnym daniem z tej rośliny jest oczywiście zupa szczawiowa. Szczaw sprawdza się także jako składnik sosów i farszów. Porwany na kawałki odświeża smak sałatek. Mniej znany jest jako przyprawa do innych potraw, tymczasem można go dodawać np. do szpinaku albo drobno posiekanymi listkami posypywać chleb z masłem, grzanki czy rybę (zastępuje sok z cytryny). - Do gotowania potrzebujemy dużo szczawiu: wrzucony na patelnię kurczy się i traci zieloną soczystość na rzecz khaki - podkreśla znana restauratorka Agnieszka Kręglicka w felietonie dla ?Wysokich Obcasów?. - Jeżeli zależy nam na zielonej barwie, np. sosu, posiekane liście szczawiu trzeba dodać na końcu. Albo na początku dla smaku, a na końcu dla koloru. Najlepsze są młode, drobne rośliny. Większe wymagają usunięcia łykowatej łodygi ze środka liścia. Wypłukany w zimnej wodzie i osuszony szczaw przetrwa w lodówce 2-3 dni.

Podziel się

Czytaj więcej o "Szczaw"

  • Tadeusz Pióro i Marek Bieńczyk: <strong>Szczaw</strong> bez szczawiowej

    Tadeusz Pióro i Marek Bieńczyk: Szczaw bez szczawiowej

    szczaw nie. Jak nasi rodacy tam wytrzymują? T: Wiesz, nawet rodowici Amerykanie mają problemy. Inny mój kolega, z Zachodniego Wybrzeża, kompletnie uzależniony od kuchni tajskiej, dostał pracę na prowincjonalnej uczelni w Wirginii. W sklepiku na jednym końcu miasteczka mieli imbir, a w sklepiku na drugim

  • Trend: dzikie rośliny jadalne. Przepisy na biwak czy na co dzień?

    Trend: dzikie rośliny jadalne. Przepisy na biwak czy na co dzień?

    przygotowania Jajka gotujemy na półtwardo i studzimy. Cebulę i obraną marchewkę kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie. Dodajemy posiekany szczaw, zalewamy wodą i gotujemy kilka minut. Dodajemy ziemniaka pokrojonego w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Pod sam koniec gotowania, gdy ziemniak jest już miękki

  • 13 dań pod namiot: prostych, szybkich i trochę... sentymentalnych

    13 dań pod namiot: prostych, szybkich i trochę... sentymentalnych

    . Chwilę gotujemy, po czym szczaw odcedzamy, a gdy lekko przestygnie, drobno siekamy. Rosół zagotowujemy, dodajemy do niego szczaw i zestawiamy z ognia. Wlewamy roztrzepaną śmietanę i jeszcze raz zagotowujemy. Podajemy z jajami ugotowanymi na twardo i pokrajanymi w ćwiartki.(dla 4 osób) Składniki

  • Menu na "Śniadaniu wioślarzy"

    Menu na "Śniadaniu wioślarzy"

    szczawiu 10 dag masła 6 jajek 150 g śmietanki sól, pieprz gałka muszkatołowa  Sposób przygotowaniaSzczaw przebieramy, z większych liści wycinamy nerw, kilkakrotnie płuczemy, osuszamy i kroimy w paski. Połowę masła rozpuszczamy na patelni i smażymy na nim szczaw, cały czas

  • Zielenina z łąki: pokrzywa, mniszek, szczawik zajęczy

    Zielenina z łąki: pokrzywa, mniszek, szczawik zajęczy

    www.magazyn-kuchnia.pl pod hasłem: Mniszek lekarski dla zuchwałych. Szczawik zajęczy Pojawi się już wkrótce, będzie na polach i w lasach do wczesnego lata. Przyjemnie kwaśny, delikatniejszy w smaku od szczawiu (spróbujcie zrobić zupę szczawiową, zastępując szczaw szczawikiem, pycha!), znakomicie smakuje jako

  • Lipcowy numer magazynu Kuchnia już w sprzedaży!

    Lipcowy numer magazynu Kuchnia już w sprzedaży!

    Pióro i Marek Bieńczyk o tym, że w Chicago nie ma dobrego szczawiu, a we Francji jest, i o tym, dlaczego źle wspominamy zupę szczawiową ze szkolnej stołówki. Tadeusz faszeruje szczawiem jajka i ryby, a Marek dopasowuje do tych dań wino (choć jest to trudne). Na zdjęciu: jajka faszerowane szczawiem i

  • Wojciech Modest Amaro: Pomidory na dwa sposoby

    Wojciech Modest Amaro: Pomidory na dwa sposoby

    lodówce. Przecedzony sok doprawiamy tabasco i solą. Łodygi selera mielemy, zalewamy olejem z pestek winogron, podgrzanym do 60°C, i wstawiamy na 2 godz. do gorącej kąpieli wodnej. Miksujemy awokado, mieszamy z sokiem z cytryny, solimy i dodajemy posiekany szczaw. Ocet balsamiczny redukujemy do

  • Szef kuchni - jak przewodnik górski

    Szef kuchni - jak przewodnik górski

    Dla 6 osób   Składniki 1 kg świeżego szczawiu 125 g zimnego masła 1 rozkrojona laska  wanilii (strąk i wydrążone ziarenka) 4-5 liści szpinaku sól, biały pieprz 4 filety z sielawy (po 200 g każdy)   Sposób przygotowania Robimy zielone purée: szczaw

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX