Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Szczaw

Szczaw Szczaw Fot. Shutterstock.com / eye-blink

Rośnie dziko na łąkach, chętnie jest też uprawiany w ogrodach. Gatunki ogrodowe mają duże liście z małymi ogonkami, są bardziej soczyste i delikatniejsze w smaku. Odmiana dziko rosnąca jest drobniejsza i bardziej kwaśna. W sklepach, oprócz świeżego szczawiu w sezonie, dostępny jest też szczaw mrożony i konserwowy. Uwaga łasuchy! Szczaw działa pobudzająco na apetyt. Nie należy go jednak jadać zbyt często, gdyż zawiera kwas szczawiowy, w większych ilościach szkodliwy dla zdrowia - pozbawia nasz organizm wapnia, nie powinny go jeść osoby cierpiące na kamienie nerkowe, reumatyzm, czy artretyzm. I jeszcze jedna praktyczna rada - liście szczawiu mogą służyć do umycia rąk, świetnie czyszczą plamy z rdzy, pleśni oraz atramentu, a także usuwają zabrudzenia z pościeli, wikliny i srebra. Szczaw ma przyjemny, kwaśny smak. Można go jeść na surowo. Najbardziej popularnym daniem z tej rośliny jest oczywiście zupa szczawiowa. Szczaw sprawdza się także jako składnik sosów i farszów. Porwany na kawałki odświeża smak sałatek. Mniej znany jest jako przyprawa do innych potraw, tymczasem można go dodawać np. do szpinaku albo drobno posiekanymi listkami posypywać chleb z masłem, grzanki czy rybę (zastępuje sok z cytryny). - Do gotowania potrzebujemy dużo szczawiu: wrzucony na patelnię kurczy się i traci zieloną soczystość na rzecz khaki - podkreśla znana restauratorka Agnieszka Kręglicka w felietonie dla ?Wysokich Obcasów?. - Jeżeli zależy nam na zielonej barwie, np. sosu, posiekane liście szczawiu trzeba dodać na końcu. Albo na początku dla smaku, a na końcu dla koloru. Najlepsze są młode, drobne rośliny. Większe wymagają usunięcia łykowatej łodygi ze środka liścia. Wypłukany w zimnej wodzie i osuszony szczaw przetrwa w lodówce 2-3 dni.

Podziel się

Czytaj więcej o "Szczaw"

  • Trend: dzikie rośliny jadalne. Przepisy na biwak czy na co dzień?

    Trend: dzikie rośliny jadalne. Przepisy na biwak czy na co dzień?

    200 g (garść) młodych pokrzyw   Sposób przygotowania Jajka gotujemy na półtwardo i studzimy. Cebulę i obraną marchewkę kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie. Dodajemy posiekany szczaw, zalewamy wodą i gotujemy kilka minut. Dodajemy ziemniaka pokrojonego w kostkę, doprawiamy solą i

  • Menu na "Śniadaniu wioślarzy"

    Menu na "Śniadaniu wioślarzy"

    jeżynami. (doskonałe na aperitif)   Składniki 1/2 kg świeżego szczawiu 10 dag masła 6  jajek 150 g  śmietanki sól,  pieprz gałka muszkatołowa   Sposób przygotowania Szczaw przebieramy, z większych liści wycinamy nerw, kilkakrotnie płuczemy, osuszamy i kroimy w

  • 13 dań pod namiot: prostych, szybkich i trochę... sentymentalnych

    13 dań pod namiot: prostych, szybkich i trochę... sentymentalnych

    naczynie z chłodnikiem warto wstawić do zimnej wody, aby się dobrze wystudził. Składniki 200 g  szczawiu 1 l rosołu z kostki 1/4 l kwaśnej śmietany 2  jajka   Sposób przygotowania Szczaw (zebrany np. na pobliskiej łące) przebieramy, odcinamy i wyrzucamy łodyżki, a same

  • Efektowne jajka na Wielkanoc - najlepsze przepisy

    Efektowne jajka na Wielkanoc - najlepsze przepisy

    okazje.info Składniki 6 ugotowanych na twardo, obranych  jaj 150 g  szczawiu 4 łyżki oliwy 2 łyżki startego  parmezanu sól,  pieprz Sposób przygotowania Szczaw drobno siekamy. Lekko posmarowane oliwą naczynie żaroodporne wykładamy 1/3 szczawiu, lekko solimy. Z

  • test tabelki

    VII VIII IX X Szczaw III IV V VI VII VIII IX Szparagi V VI Szpinak V VI VII VIII IX X Ziemniaki I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII

  • Grzybobranie i co potem? Porady i przepisy

    Grzybobranie i co potem? Porady i przepisy

    borowików lub podgrzybków) 3 stołowe łyżki masła sól 2 stołowe łyżki  tartego parmezanu Sposób przygotowania Szczaw płuczemy, blanszujemy przez 2 min we wrzącej wodzie, odcedzamy i siekamy. Oczyszczone grzyby drobno kroimy (lub mielemy) i dusimy na 2 łyżkach masła. Gdy zmiękną

  • Zielenina z łąki: pokrzywa, mniszek, szczawik zajęczy

    Zielenina z łąki: pokrzywa, mniszek, szczawik zajęczy

    www.magazyn-kuchnia.pl pod hasłem: Mniszek lekarski dla zuchwałych. Szczawik zajęczy Pojawi się już wkrótce, będzie na polach i w lasach do wczesnego lata. Przyjemnie kwaśny, delikatniejszy w smaku od szczawiu (spróbujcie zrobić zupę szczawiową, zastępując szczaw szczawikiem, pycha!), znakomicie smakuje jako

  • Lipcowy numer magazynu Kuchnia już w sprzedaży!

    Lipcowy numer magazynu Kuchnia już w sprzedaży!

    mleczny ryż z malinami. Tadeusz Pióro i Marek Bieńczyk o tym, że w Chicago nie ma dobrego szczawiu, a we Francji jest, i o tym, dlaczego źle wspominamy zupę szczawiową ze szkolnej stołówki. Tadeusz faszeruje szczawiem jajka i ryby, a Marek dopasowuje do tych dań wino (choć jest to trudne). Na zdjęciu

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX