Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Ciasto czekoladowe

Ten przepis jest wegetariański bez orzechów bez soi nie zawiera jajek
Ciasto czekoladowe Ciasto czekoladowe Fot. BBS

Ciasto

  • 130 g mąki 
  • 25 g kakao
  • 240 g cukru 
  • 80 ml wody 
  • 4 łyżeczki oleju roślinnego 
  • jajka
  • 60 ml maślanki lub mleka
  • 110 g masła 
  • 110 g ciemnej czekolady 53% kakao (deserowej) 

Krem czekoladowy

Sposób przygotowania

Wszystkie suche składniki ciasta mieszamy w misce i odstawiamy. Wodę, olej, jajka i maślankę (lub mleko) łączymy. Masło rozpuszczamy z czekoladą i wlewamy do suchych składników. Stale mieszając, dodajemy powoli pozostałe składniki. Gdy się dobrze połączą, wlewamy masę do formy wyłożonej pergaminem. Pieczemy przez godzinę w 160°C.

Blachę z upieczonym ciastem wyjmujemy z piekarnika, a po 10 minutach odwracamy do góry nogami. W takiej pozycji zostawiamy ciasto do całkowitego wystygnięcia. Przygotowujemy krem. Ubijamy śmietanę, a czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Mieszamy z ubitą śmietaną. Zimne ciasto przekrawamy wzdłuż na dwa blaty i przekładamy kremem czekoladowym.

Autor

Paweł Pojawa

Podziel się

Czytaj więcej o "Ciasto czekoladowe"

  • Blogerzy polecają: <strong>ciasta</strong> <strong>czekoladowe</strong>

    Blogerzy polecają: ciasta czekoladowe

    gorzkiej czekolady Ciasto czekoladowe:125 g mąki pszennej1/3 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej120 g cukru50 g gorzkiego kakaoszczypta soli1 jajko90 ml maślanki40 g oleju (2,5 łyżki)90 ml gorącej wody Sernik chałwowy:650 g zmielonego twarogu1 łyżka mąki pszennej1 łyżka

  • Ciasta czekoladowe - 10 przepisów, które musisz wypróbować

    . Studzimy. Żółtka oddzielamy od białek. Połówę cukru ucieramy z żółtkami i dodajemy do masy czekoladowej. Dodajemy mąkę i orzechy, mieszamy. Białka ubijamy z resztą cukru, po czym delikatnie, ale dokładnie, mieszamy z ciastem czekoladowo-orzechowym i przekładamy do tortownicy. Pieczemy 40 50 minut w

  • Desery na podryw

    Desery na podryw

    Beza 8 białek (razem 240 g) szczypta soli 200 g cukru 375 g   orzechów laskowych (uprażonych i drobno posiekanych)   Oraz 4 łyżeczki cukru pudru 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej 600 ml ubitej  śmietany 150 g  czekolady   Sposób przygotowania Białka ubij

  • Kenwood - marka, której zaufali Mistrzowie. Bożena Sikoń

    Kenwood - marka, której zaufali Mistrzowie. Bożena Sikoń

     migdałowych szczypta cynamonu  Koronka karmelowa: cukier brązowy 4 łyżki 1 łyżka sezamu lody waniliowe 6 łyżek  Sposób przygotowania1. W misie robota Kenwood Cooking Chef za pomocą trzepaczki przygotuj ciasto czekoladowe: jajka ubij z cukrem. Masę jajeczną wymieszaj z mąką

  • Marne resztki... brownie. Wyniki konkursu

    Marne resztki... brownie. Wyniki konkursu

    Składniki 100 g masła 300 g cukru 120 g naturalnego kakao ziarenka z 1/2 laski  wanilii 1/2 łyżeczki soli 2  jajka 40 g mąki pszennej   Sposób przygotowania Rozgrzewamy piekarnik do 160°C. Wyściełamy pergaminem kwadratową formę o boku 20 cm (pergamin powinien

  • Listopadowy numer magazynu Kuchnia już w sprzedaży!

    Listopadowy numer magazynu Kuchnia już w sprzedaży!

    Temat numeru: Grzesznie słodkie ciasto czekoladowe piecze specjalnie dla Was Arkadiusz Zuchmański, właściciel i szef kuchni restauracji Apicius w Clermont-Ferrand - pierwszy Polak, który zdobył gwiazdkę Michelina.Słodkie "sajgonki", czyli smażone ciastka jabłkowe w papierze ryżowym.Karmel

  • Crème brûlée - legendarny deser w Twojej kuchni

    Crème brûlée - legendarny deser w Twojej kuchni

    Ciasto czekoladowe: 5 łyżek masła 1 tabliczka (100 g) gorzkiej  czekolady 4  jaja 4 łyżki cukru 11 łyżek mąki pszennej 1 łyżka brązowego  rumu   Creme brulée: 1 szklanka 36 %  śmietany kremówki 1 laska  wanilii 5 żółtek 3 łyżki cukru 6 g

  • Grudniowy numer Kuchni już w sprzedaży. W środku dodatek specjalny: wypieki bożonarodzeniowe

    Grudniowy numer Kuchni już w sprzedaży. W środku dodatek specjalny: wypieki bożonarodzeniowe

    Małgorzata Marchewka.  Cytrusy i wino nadają ciastu lekkości i dobrze równoważą jego słodycz.Zwycięzca naszego Plebiscytu Kucharz - Odkrycie Roku 2012 Szymon Szlendak prezentuje lazanie z okoniem i koprem włoskimEwaPłynne stany skupienia w?skupieniu bada Łukasz KlesykPrzepis na apetyczne ciasto

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX