Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Ciasto czekoladowe

Ten przepis jest wegetariański bez orzechów bez soi nie zawiera jajek
Ciasto czekoladowe Ciasto czekoladowe Fot. BBS

Ciasto

  • 130 g mąki 
  • 25 g kakao
  • 240 g cukru 
  • 80 ml wody 
  • 4 łyżeczki oleju roślinnego 
  • jajka
  • 60 ml maślanki lub mleka
  • 110 g masła 
  • 110 g ciemnej czekolady 53% kakao (deserowej) 

Krem czekoladowy

Sposób przygotowania

Wszystkie suche składniki ciasta mieszamy w misce i odstawiamy. Wodę, olej, jajka i maślankę (lub mleko) łączymy. Masło rozpuszczamy z czekoladą i wlewamy do suchych składników. Stale mieszając, dodajemy powoli pozostałe składniki. Gdy się dobrze połączą, wlewamy masę do formy wyłożonej pergaminem. Pieczemy przez godzinę w 160°C.

Blachę z upieczonym ciastem wyjmujemy z piekarnika, a po 10 minutach odwracamy do góry nogami. W takiej pozycji zostawiamy ciasto do całkowitego wystygnięcia. Przygotowujemy krem. Ubijamy śmietanę, a czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Mieszamy z ubitą śmietaną. Zimne ciasto przekrawamy wzdłuż na dwa blaty i przekładamy kremem czekoladowym.

Autor

Paweł Pojawa

Podziel się

Czytaj więcej o "Ciasto czekoladowe"

  • Blogerzy polecają: <strong>ciasta</strong> <strong>czekoladowe</strong>

    Blogerzy polecają: ciasta czekoladowe

    gorzkiej czekolady Ciasto czekoladowe:125 g mąki pszennej1/3 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej120 g cukru50 g gorzkiego kakaoszczypta soli1 jajko90 ml maślanki40 g oleju (2,5 łyżki)90 ml gorącej wody Sernik chałwowy:650 g zmielonego twarogu1 łyżka mąki pszennej1 łyżka

  • Desery na podryw

    Desery na podryw

    Beza 8 białek (razem 240 g) szczypta soli 200 g cukru 375 g  orzechów laskowych (uprażonych i drobno posiekanych)  Oraz 4 łyżeczki cukru pudru 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej 600 ml ubitej śmietany 150 g czekolady  Sposób przygotowaniaBiałka ubijamy z solą. Gdy zaczną zmi

  • Kenwood - marka, której zaufali Mistrzowie. Bożena Sikoń

    Kenwood - marka, której zaufali Mistrzowie. Bożena Sikoń

     migdałowych szczypta cynamonu  Koronka karmelowa: cukier brązowy 4 łyżki 1 łyżka sezamu lody waniliowe 6 łyżek  Sposób przygotowania1. W misie robota Kenwood Cooking Chef za pomocą trzepaczki przygotuj ciasto czekoladowe: jajka ubij z cukrem. Masę jajeczną wymieszaj z mąką

  • Listopadowy numer magazynu Kuchnia już w sprzedaży!

    Listopadowy numer magazynu Kuchnia już w sprzedaży!

    Temat numeru: Grzesznie słodkie ciasto czekoladowe piecze specjalnie dla Was Arkadiusz Zuchmański, właściciel i szef kuchni restauracji Apicius w Clermont-Ferrand - pierwszy Polak, który zdobył gwiazdkę Michelina.Słodkie "sajgonki", czyli smażone ciastka jabłkowe w papierze ryżowym.Karmel

  • Grudniowy numer Kuchni już w sprzedaży. W środku dodatek specjalny: wypieki bożonarodzeniowe

    Grudniowy numer Kuchni już w sprzedaży. W środku dodatek specjalny: wypieki bożonarodzeniowe

    Małgorzata Marchewka.  Cytrusy i wino nadają ciastu lekkości i dobrze równoważą jego słodycz.Zwycięzca naszego Plebiscytu Kucharz - Odkrycie Roku 2012 Szymon Szlendak prezentuje lazanie z okoniem i koprem włoskimEwaPłynne stany skupienia w?skupieniu bada Łukasz KlesykPrzepis na apetyczne ciasto

  • Światowy Dzień Pieczenia inspiruje!

    Światowy Dzień Pieczenia inspiruje!

    połączyć serek śmietankowy z cukrem, skórką i sokiem z cytryny. W osobnej misce ubić na sztywno śmietanę i połączyć z masą serową. 12. Dolną warstwą tortu będzie ciasto czekoladowe z jagodami. Posmarować je masą serową. Jako drugą warstwę ułożyć biszkopt bez dodatków, posmarować masą i posypać pozostałymi

  • Ciacha na Dzień Kobiet

    Ciacha na Dzień Kobiet

    Ciasto czekoladowe z whiskyFot. M&K Duklas / duklas.pl Składniki 20 dag masła + masło do formy 1 szklanka dobrego kakao + 3 łyżki do posypania formy 1,5 szklanki mocnej kawy 1/2 szklanki whisky 2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1,25 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 2

  • Crème brûlée - legendarny deser w Twojej kuchni

    Crème brûlée - legendarny deser w Twojej kuchni

    pieczenia. Gdy czekolada zastygnie, tniemy ją na kwadraty. Gotowe ciasto czekoladowe przekrawamy na dwie warstwy, przekładamy nutellą. Składamy, a na powierzchnię nakładamy krążek schłodzonego creme brulée. Na wierzchu karmelizujemy palnikiem cukier. Boki tortu dekorujemy kwadratami z czekolady.

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX