Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Ciasto tiramisu

Ten przepis jest wegetariański bez orzechów bez soi nie zawiera jajek
Ciasto tiramisu Ciasto tiramisu Fot. BBS

Biszkopt

  • 6 jaj 
  • 165 g cukru 
  • 225 g mąki 
  • 75 g rozpuszczonego masła 

Krem

Oraz

  • napar z kawy do nasącze-nia biszkoptu 

Sposób przygotowania

Robimy biszkopt. Ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Powoli dodajemy mąkę i bardzo ostrożnie mieszamy ręcznie, aby masa nie opadła. Stopniowo dodajemy również rozpuszczone zimne masło. Masę wlewamy do formy i pieczemy 15-20 min w 180°C na złoty kolor. Studzimy. Przygotowujemy krem. Ucieramy żółtka z cukrem i powoli dodajemy mascarpone, aby nie powstały grudki. Łączymy masę z ubitą śmietaną i likierem kawowym. Ostudzony przekrojony biszkopt nasączamy naparem i przekładamy kremem. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby wszystkie smaki się "przegryzły".

Autor

Paweł Pojawa

Podziel się

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX