Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Pielmienie

Ten przepis jest wegetariański bez orzechów bez soi nie zawiera jajek
Pielmienie Pielmienie Fot. Marcin Kiełbiewski

Ciasto

  • 30-40 dag  mąki
  • 1 łyżeczka  soli
  • 1-2  jajka
  • 1/2 szklanki  ciepłej wody

Składniki

Sposób przygotowania

Zagniatamy ciasto z mąki, soli, jajek i wody. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na 30-40 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz: mięso i cebule przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę, przyprawiamy solą oraz pieprzem i dodajemy tyle wody, by masa była rzadsza niż na kotlety mielone. Cieniutko wałkujemy ciasto, wycinamy krążki, na każdym układamy kulkę farszu i sklejamy brzegi ciasta. Pierożki wstawiamy do lodówki, aby stwardniały. Gotujemy 10 min w osolonej wodzie, aż wypłyną na wierzch. Podajemy ze stopionym masłem lub śmietaną.

Porady i artykuły

Autor

Magazyn Kuchnia

Podziel się

Czytaj więcej o "Pielmienie"

  • Kuchnia rosyjska? Bez wódki nie razbieriosz!

    Kuchnia rosyjska? Bez wódki nie razbieriosz!

    rosyjska miała (i ma) jedną znakomitą cechę: świetnie przyswajała kulinarne tradycje i receptury innych narodów, także tych wchodzących w skład Imperium. I tak, jedno z najbardziej znanych rosyjskich dań - pielmienie - trafiło na rosyjskie stoły z Syberii, a pochodzi z kuchni chińskiej. I właśnie