Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Kotlety pożarskie

Ten przepis jest wegetariański bez orzechów bez soi nie zawiera jajek
Kotlety pożarskie Kotlety pożarskie Fot. Marcin Kiełbiewski

Składniki

  • 1 (1 kg) kura
  • 10 dag  białego chleba bez skórki
  • trochę mleka
  • 1-2 łyżki  stopionego masła
  •  sól
  •  tarta bułka
  •  tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania

Mięso kury oddzielamy od kości, przepuszczamy przez maszynkę (ze skórą). Do masy dodajemy namoczony w mleku chleb i jeszcze raz mielemy. Dodajemy stopione masło, solimy i mieszamy. Formujemy kotleciki, panierujemy w tartej bułce i smażymy (około 5 minut, aż się przyrumienią). Usmażone kotleciki wstawiamy na 5 minut do nagrzanego piekarnika. Można je polać stopionym masłem i podawać z warzywami z wody.

Porady i artykuły

Autor

Magazyn Kuchnia

Podziel się

Czytaj więcej o "Kotlety pożarskie"

  • Kuchnia rosyjska? Bez wódki nie razbieriosz!

    Kuchnia rosyjska? Bez wódki nie razbieriosz!

    strogonow, przygotowywany z cienko krojonej wołowiny, duszonej z ogórkami kiszonymi i grzybami, z dodatkiem śmietany. Albo kotlety pożarskie. Pierwsza gotowała je w swojej traktierni Daria Pożarska w Torżku, w guberni petersburskiej. Zdarzyło się kiedyś, że zatrzymał się tam car Aleksander I. Na obiad