Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Pasticcio di maccheroni alla fiorentina

Ten przepis jest wegetariański bez orzechów bez soi nie zawiera jajek
Pasticcio di maccheroni alla fiorentina Pasticcio di maccheroni alla fiorentina Fot. Marcin Klaban / AG

dla 6-8 osób

Ciasto kruche

  • 30 dag  mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżka  cukru
  • 1/2 łyżeczki  cynamonu
  • 1/2 łyżeczki  gałki muszkatołowej
  • 7,5 dag  masła
  • 7,5 dag  smalcu
  • 1 żółtko
  • 1 jajko

Ragu

Sos beszamelowy

  • 1/4 litra mleka
  • 1 łyżka  mąki
  • 1 łyżka  masła
  •  sól
  •  pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

Oraz

Sposób przygotowania

Robimy ciasto: mąkę przesiewamy, mieszamy z solą, cukrem i przyprawami. Wyrabiamy z tłuszczem, aż powstaną grudki. Dodajemy żółtko i jajko, wyrabiamy na jednolitą masę. Przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na godzinę. Przygotowujemy ragu: cebulę, por, marchewkę, seler naciowy, czosnek, natkę i skórkę z pomarańczy siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy mięso, smażymy, aż wypuści sok i się zarumieni. Wlewamy wino i mieszamy, aż odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy sok z pomarańczy i skórkę z cytryny. Mieszamy, dodajemy przecier i gotujemy na małym ogniu pół godziny. Wyrzucamy skórkę z cytryny. Przygotowujemy beszamel: mleko, mąkę i masło zagotowujemy na małym ogniu, energicznie mieszając, by powstał gęsty sos. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy i odstawiamy. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy. Tortownicę o śr. 25 cm smarujemy masłem, oklejamy jej dno i ścianki połową ciasta. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, mieszamy z sosem mięsnym oraz paroma łyżkami parmezanu. Wkładamy go do tortownicy, polewamy beszamelem i przykrywamy resztą ciasta, dokładnie zlepiając brzegi. Nakłuwamy ciasto widelcem, smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy 1 godz. w temp. 150oC.

Porady i artykuły

Autor

Tessa Capponi-Borawska

Podziel się

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX