Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Ryba w sosie cytrynowym

Ten przepis jest wegetariański bez orzechów bez soi nie zawiera jajek
Ryba w sosie cytrynowym Fot. Łukasz Zandecki / AG

Składniki

  • 80 dag filetów rybnych (dorsz, czerniak, okoń nilowy) 
  • sól, pieprz, cukier 
  • 1/2 pęczka natki 
  • cytryna
  • 2 łyżki oleju 
  • 3 łyżki mąki  
  • 4 łyżki zimnego masła  
  • 1 łyżka kaparów

Sposób przygotowania

Filety rybne umyj, osusz, posól i popieprz. Natkę także umyj i osusz, posiekaj. Zetrzyj skórkę z wyszorowanej cytryny i wyciśnij z niej sok. Na dużej patelni rozgrzej olej. Filety obtocz w mące i smaż minutę na dużym ogniu. Potem zmniejsz ogień, odwróć ryby i dosmażaj jeszcze przez 2-4 minuty. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce. Do garnka wlej sok z cytryny, podgrzej go i dodawaj małymi porcjami masło, skórkę cytrynową, kapary i natkę. Delikatnie wymieszaj. Przypraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Sosem polej filety i krótko je podgrzej. Możesz podać z ziemniakami w łupinach.
4-6 porcji, 20 minut

Porady i artykuły

Autor

Magazyn Kuchnia

Podziel się

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX