Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Kurabiedes

Ten przepis jest wegetariański bez orzechów bez soi nie zawiera jajek
Kurabiedes Kurabiedes Teo Vafidis

Gdy pogoda nas nie rozpieszcza - pada i wieje za oknem, powróćmy na chwilę myślami do krainy Zorby i przepysznej kuchni. Skuśmy się na małe kulinarne szaleństwo w iście greckim stylu

Składniki

  • 1 kg masła 
  • 2 szt. cukru waniliowego 
  • 2 szt. żółtek jaj 
  • 1 szt. Proszku do pieczenia 
  • 150ml koniaku
  • 200 gr. cukru pudru 
  • 500gr. posiekanych migdałów 
  • 2 kg mąki 
  • Cukier puder do posypania 
  • 200 ml wody różanej 

Sposób przygotowania

1.  W misie Cooking Chefa przy pomocy mieszadła K ucieramy masło na białą, puszystą masę, dodajemy (ciągle ubijając) cukier puder, żółtka, koniak, migdały, mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.


2.  Całą masę wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji.  Porcjujemy ją na dowolny kształt, kładziemy na blasze i pieczemy w rozgrzanym do 160oC piekarniku przez ok. 20 min.


3.  Po upieczeniu ( jeszcze gorące) skrapiamy wodą różaną i posypujemy obficie cukrem pudrem.

Autor

Teo Vafidis

Podziel się