Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Czosnek w oliwie

Ten przepis jest wegetariański bez orzechów bez soi nie zawiera jajek
Czosnek w oliwie konfitowany czosnek Fot. Jarosław Madejski

(na 2 słoiki po 250 ml)

Składniki

  • 1,5 szklanki dobrej oliwy 
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej 
  • 65 obranych ząbków czosnku 
  • 10 ziaren czarnego pieprzu 
  • 5 gałązek tymianku
  • 1 listek laurowy 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 150°C. Wszystkie składniki wkładamy do żaroodpornego naczynia, tak aby czosnek był pokryty oliwą. Przykrywamy naczynie i pieczemy, aż czosnek ładnie się przyrumieni ? około godziny. Wyjmujemy, studzimy, przekładamy do dwóch słoików o poj. 250 ml. Na powierzchni oliwy układamy wycięte z folii kuchennej kółeczka, szczelnie zamykamy słoiki. Przechowujemy w lodówce do 2 tygodni.

Konfitowany czosnek jest dobrym dodatkiem do zup, sosów sałatkowych, nadaje się też do makaronów i smarowania pieczywa.

Autor

Magazyn Kuchnia

Podziel się

Czytaj więcej o "Czosnek w oliwie"

  • Bób na dwa sposoby

    Bób na dwa sposoby

    zblanszować i obrać. Pani Agata podsuwa także parę niekonwencjonalnych pomysłów na urozmaicenie smaku dojrzałych ziaren. Po ugotowaniu bobu możemy do niego dodać na przykład: - masło, koperek i czosnek; - cytrynę, oliwę, grubą sól morską i świeżą miętę; - oliwę, kolendrę, papryczkę

  • Chrupiąca ciabatta. Przekąska doskonała

    Chrupiąca ciabatta. Przekąska doskonała

    , dolewając powoli oliwę - mus powinien być gładki i gęsty. Ciabattę, posmarowaną rozgniecionym czosnkiem i oliwą, podpiekamy na patelni grillowej lub w piekarniku. Nakładamy obficie pastę z groszku i mozzarellę podzieloną na kawałki. Skrapiamy oliwą, doprawiamy solą

  • Przemysław Szarański -  kandydat w plebiscycie Kucharz Odkrycie Roku 2014

    Przemysław Szarański - kandydat w plebiscycie Kucharz Odkrycie Roku 2014

    20 ml octu jabłkowego 60 g świeżego  ogórka 120 g  jogurtu naturalnego koperek do dekoracji   Sposób przygotowania Dokładnie szorujemy ziemniaki, przygotowujemy folię aluminiową. Każdego ziemniaka oprószamy solą, dodajemy pokrojony czosnek, skrapiamy oliwą i

  • Dwa dni w Sienie

    Dwa dni w Sienie

    ustawia się wzdłuż ulic. Można spróbować pici, makaronu typowego dla tych okolic i całej południowej Toskanii. Robiony jest z mąki i wody, a potem skręcany w długie, nieraz trzymetrowe, pasma i podawany albo z sosem mięsnym, albo z okruszkami chleba, czosnkiem i oliwą. Jest też arista, schab pieczony z

  • 7 przepisów dla amatorów krewetek

    7 przepisów dla amatorów krewetek

    pomarańczy, sokiem cytrynowym i miętą. Tuż przed podaniem posypujemy kawałkami fety, skrapiamy oliwą i doprawiamy pieprzem. (dla 2-3 osób)   Składniki 3 ząbki czosnku oliwa 2-3 listki curry 1 łyżeczka przyprawy curry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka garam masala 1 łyżeczka 

  • Przyjęcie w ogrodzie. Zdradzamy doskonałe przepisy

    Przyjęcie w ogrodzie. Zdradzamy doskonałe przepisy

    do lodówki na jeden dzień. Następnego dnia wyjmujemy czosnek, a resztę miksujemy, dodając oliwę. Schładzamy w lodówce, dekorujemy bazylią. Składniki 2  cebule 2 ząbki  czosnku oliwa 1 mała łyżeczka  kolendry 250 g  cieciorki cieciorki 1/2 szklanki białego 

  • Tessa Capponi-Borawska: chłodniki na gorące dni

    Tessa Capponi-Borawska: chłodniki na gorące dni

    oliwy 40 dag buraków 3 jabłka (szare renety lub, w sezonie, antonówki) 600 ml bulionu z kury 200 ml 18% śmietany 1 pęczek posiekanego koperku sól, pieprz   Sposób przygotowania Podsmażamy cebulę i czosnek na oliwie w garnku o grubym dnie. Buraki myjemy, obieramy i ścieramy na

  • Tak smakują wakacje na jachcie

    Tak smakują wakacje na jachcie

    gotowania. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekany czosnek i oliwę, mieszamy. Podajemy jako dodatek do mięsa lub ryb. Więcej wyśmienitych przepisów znajdziecie w najnowszym numerze Magazynu Kuchnia 

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX