Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Czosnek w oliwie

Ten przepis jest wegetariański bez orzechów bez soi nie zawiera jajek
Czosnek w oliwie konfitowany czosnek Fot. Jarosław Madejski

(na 2 słoiki po 250 ml)

Składniki

  • 1,5 szklanki dobrej oliwy 
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej 
  • 65 obranych ząbków czosnku 
  • 10 ziaren czarnego pieprzu 
  • 5 gałązek tymianku
  • 1 listek laurowy 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 150°C. Wszystkie składniki wkładamy do żaroodpornego naczynia, tak aby czosnek był pokryty oliwą. Przykrywamy naczynie i pieczemy, aż czosnek ładnie się przyrumieni ? około godziny. Wyjmujemy, studzimy, przekładamy do dwóch słoików o poj. 250 ml. Na powierzchni oliwy układamy wycięte z folii kuchennej kółeczka, szczelnie zamykamy słoiki. Przechowujemy w lodówce do 2 tygodni.

Konfitowany czosnek jest dobrym dodatkiem do zup, sosów sałatkowych, nadaje się też do makaronów i smarowania pieczywa.

Autor

Magazyn Kuchnia

Podziel się

Czytaj więcej o "Czosnek w oliwie"

  • Bób na dwa sposoby

    Bób na dwa sposoby

    zblanszować i obrać. Pani Agata podsuwa także parę niekonwencjonalnych pomysłów na urozmaicenie smaku dojrzałych ziaren. Po ugotowaniu bobu możemy do niego dodać na przykład: - masło, koperek i czosnek; - cytrynę, oliwę, grubą sól morską i świeżą miętę; - oliwę, kolendrę, papryczkę

  • Przemysław Szarański -  kandydat w plebiscycie Kucharz Odkrycie Roku 2014

    Przemysław Szarański - kandydat w plebiscycie Kucharz Odkrycie Roku 2014

    20 ml octu jabłkowego 60 g świeżego  ogórka 120 g  jogurtu naturalnego koperek do dekoracji   Sposób przygotowania Dokładnie szorujemy ziemniaki, przygotowujemy folię aluminiową. Każdego ziemniaka oprószamy solą, dodajemy pokrojony czosnek, skrapiamy oliwą i

  • Chrupiąca ciabatta. Przekąska doskonała

    Chrupiąca ciabatta. Przekąska doskonała

      Sposób przygotowania Groszek gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości i rozgniatamy z miętą (w moździerzu lub po prostu widelcem). Dodajemy drobno pokrojone czarne oliwki i mieszamy, dolewając powoli oliwę - mus powinien być gładki i gęsty. Ciabattę, posmarowaną rozgniecionym czosnkiem i

  • Dwa dni w Sienie

    Dwa dni w Sienie

    ustawia się wzdłuż ulic. Można spróbować pici, makaronu typowego dla tych okolic i całej południowej Toskanii. Robiony jest z mąki i wody, a potem skręcany w długie, nieraz trzymetrowe, pasma i podawany albo z sosem mięsnym, albo z okruszkami chleba, czosnkiem i oliwą . Jest też arista , schab

  • Przysmaki dla żabojadów

    Przysmaki dla żabojadów

    rozmarynu i tymianku, wszystkie rodzaje pieprzu, jałowiec, liście laurowe i 5 ząbków czosnku. Zalewamy oliwą tak, aby przykryła całe mięso. Przykrywamy garnek i dusimy na maleńkim ogniu przez 1,5-2 godziny, aż mięso stanie się zupełnie miękkie. Gasimy ogień, studzimy potrawę i odstawiamy do lodówki

  • Wystarczy 5 składników

    Wystarczy 5 składników

    gęstej śmietany oraz ze szczypiorkiem. Fot. Marcin Klaban (Dla 4 osób) Składniki 400 g polędwicy  wołowej 1  cukinia 16  krewetek tygrysich 20  pomidorków cherry przyprawy: sól, pieprz, czosnek, odrobina oliwy   Sposób przygotowania ?Polędwicę kroimy w kostkę 2

  • Weekendowe pieczenie mięsa

    Weekendowe pieczenie mięsa

    cydru 6  liści laurowych 1/2 opakowania ekologicznego siana (do kupienia w sklepach zoologicznych)   Sposób przygotowania Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Obieramy 4 ząbki czosnku, kroimy je w plastry. Nakłuwamy głęboko udziec w kilku miejscach i wciskamy kawałki czosnku

  • "Sztuka znikania" - Spanakopita. Wyniki konursu!

    "Sztuka znikania" - Spanakopita. Wyniki konursu!

    wymiarach ok. 46x35cm) 3 łyżki masła 400 g świeżego  szpinaku baby łyżka świeżo posiekanego koperku 2 szalotki 2 duże ząbki  czosnku łyżeczka oliwy 200 g sera  feta 2 jajka sól, pieprz gałka muszkatołowa 2 łyżki sezamu   Sposób przygotowania Szpinak

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX