Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Kompot z suszonych owoców

Kompot z suszonych owoców kompot z suszonych owoców Fot. BBS

Składniki

  • po 200 g suszonych śliwek, suszonych moreli i rodzynek
  • 100 g suszonych fig
  • 1,5-2 l wody 
  • 4 łyżki cukru 
  • 3 goździki 
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania

Suszone owoce myjemy, wrzucamy do garnka z wodą, słodzimy, dodajemy goździki, odstawiamy do namoczenia na 15 minut. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu, aż owoce zmiękną (ale nie powinny się rozpadać), a płyn lekko zgęstnieje.
Usuwamy goździki, doprawiamy cynamonem. Uwaga: do przygotowania kompotu możemy użyć też innych suszonych owoców: jabłek, gruszek, bananów. Obowiązkowym składnikiem są jedynie suszone śliwki, nadające napojowi charakterystyczny smak.

Autor

Przemysław Muszyński

Podziel się

Czytaj więcej o "Kompot z suszonych owoców"

  • Wigilijna fuzja smaków. Przepisy kucharzy z czterech stron świata

    Wigilijna fuzja smaków. Przepisy kucharzy z czterech stron świata

    . Jego ulubione potrawy wigilijne to barszcz z uszkami, makówki i kompot z suszonych owoców. Nie potrafi się przekonać do karpia po żydowsku. (dla 6 osób)   Składniki 3  buraki 6 ząbków  czosnku ok. 30 g świeżego  imbiru 50 g świeżej tajskiej kolendry + odrobina do

  • Spis przepisów miesięcznika KUCHNIA Rok 2012

    Spis przepisów miesięcznika KUCHNIA Rok 2012

    ŚNIADANIABajgiel z jarmużem 8/56Bajgiel z łososiem, sałatą i ogórkiem 5/18Chrupiące kanapki z gruszką i roquefortem 11/52Greckie kieski - kanapki z fetą, pomidorem i ogórkiem 9/44Hinduski omlet tikka masala 4/74Jajko sadzone na szparagach 6/53Kanapka z rostbefem i chutneyem z mango 8/55Kanapki BLT z

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX