Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Zupa chińska

Ten przepis jest wegetariański bez orzechów bez soi nie zawiera jajek
Zupa chińska Fot. BBS

(dla 4 osób)

Składniki

  • 15 dag filetów ze szkarłatnicy lub soli 
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 
  • po 1/2 łyżeczki cukru i pieprzu 
  • 1 1/2 łyżki sosu sojowego lub przyprawy maggi 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 główka sałaty
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki soli 
  • 1 łyżeczka przyprawy chińskiej 
  • 1,2 l wody 

Sposób przygotowania

Rybę kroimy w cienkie słupki, obtaczamy w mące kukurydzianej wymieszanej z odrobiną oliwy, cukrem, pieprzem i sosem sojowym. Sałatę rwiemy na kawałki. Imbir prażymy na rozgrzanej pozostałej oliwie. Wlewamy do niego wodę i solimy. Po zagotowaniu dodajemy sałatę, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min. Następnie wkładamy rybę i gotujemy pod przykryciem 5-10 min. Dosmaczamy przyprawą chińską

Autor

Dorota Biały

Podziel się

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX