Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Pstrąg pieczony

Ten przepis jest wegetariański bez orzechów bez soi nie zawiera jajek
Pstrąg pieczony Pstrąg pieczony Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Gazeta

W szynce parmeńskiej z cytrusowo-pietruszkowym makaronem

(dla 1 osoby)

Składniki

  • 300 ml mleka 
  • po 1 pomarańczy limonce i cytrynie
  • 3-4 ząbki czosnku
  • pstrąg
  • 2 łyżki masła 
  • 1 pęczek natki pietruszki 
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz 
  • 3-4 plasterki parmeńskiej szynki
  • 80 g makaronu tagliatelle 
  • oliwa 

Sposób przygotowania

Przygotowujemy marynatę z mleka, skórki otartej ze sparzonych cytrusów (po łyżeczce) i rozgniecionego czosnku. Pstrąa oczyszczamy i zanurzamy w marynacie na 12 godzin. Następnie osączamy i delikatnie wycieramy ręcznikiem papierowym. Mieszamy masło, sok z 1/2 limonki i 1/3 pęczka posiekanej natki. Mieszaniną faszerujemy pstrąga. Oprószamy go pieprzem i solą (nie za dużo, bo użyjemy jeszcze szynki, która jest słona!), skrapiamy sokiem z cytryny i limonki, owijamy plastrami szynki, tak aby wystawały głowa i ogon. Obsmażamy na oliwie po pół minuty z każdej strony. Pieczemy w temp. 180-200°C przez 25-30 minut - dłużej, jeśli pstrąg jest większy). Makaron gotujemy al dente tuż przed wyjęciem ryby z piekarnika. Resztę posiekanej natki mieszamy ze skórką otartą z cytrusów (po 1/2 łyżeczki), doprawiamy solą i dobrą oliwą. Mieszamy z odcedzonym makaronem, układamy na talerzu, a na wierzchu kładziemy upieczonego pstrąga.

Błażej Gruszczyński
Zwycięzca naszego plebiscytu Kucharz-Odkrycie Roku 2011. Zawodowo gotuje od 5 lat. Był szefem kuchni w poznańskiej restauracji Fidelio, teraz pracuje w Vine Bridge - także w Poznaniu. jest wielbicielem kuchni polskiej, ceni także włoską i orientalną. Jego ulubione produkty to polędwica, parmezan, peperoncino i świeże zioła. Nie przepada za anyżem

Autor

Błażej Gruszczyński

Podziel się

Czytaj więcej o "Pstrąg pieczony"

  • <strong>Pstrąg</strong> <strong>pieczony</strong>

    Pstrąg pieczony

    (dla 1 osoby) Składniki 300 ml mleka po 1 pomarańczy limonce i cytrynie 3-4 ząbki czosnku 1 pstrąg 2 łyżki masła 1 pęczek natki pietruszki sól morska i świeżo zmielony pieprz 3-4 plasterki parmeńskiej szynki 80 g makaronu tagliatelle oliwa Sposób

  • Styczniowy numer w sprzedaży od 22 grudnia

    Styczniowy numer w sprzedaży od 22 grudnia

    FrancjiŚwiat na ulicy: Wszystkie kuchnie świata w jednym miejscu: na berlińskiej Simon-Dach-StrasseNa dwa sposoby: Czekolada na poważnie. Pasuje niemal do wszystkiego, trzeba tylko zachować proporcje Ekspres Błażeja: Pstrąg pieczony w szynce parmeńskiej z cytrusowo-pietruszkowym makaronem. Szkoła gotowania

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX