Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Szynka w cieście

Ten przepis jest wegetariański bez orzechów bez soi nie zawiera jajek
Szynka w cieście Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Składniki

Na ciasto:

  • 1 kg mąki 
  • 50 dag smalcu 
  • sól, pieprz 

Sposób przygotowania

Szynkę moczymy kilka godzin w zimnej wodzie. Warzywa obieramy i myjemy. Mięso wkładamy do garnka, dodajemy warzywa, przyprawy i wlewamy tyle wrzątku, aby mięso było przykryte. Gotujemy na małym ogniu 1 1/2 godz. Ugotowaną szynkę pozostawiamy w wywarze do ostygnięcia, wyjmujemy, osączamy i osuszamy. Robimy ciasto. Do mąki dodajemy sól, pieprz, smalec i kilka łyżek zimnej wody. Zagniatamy gęste, niezbyt twarde ciasto. Formujemy z niego kulę i pozostawiamy przez godzinę w chłodnym miejscu. Następnie ciasto rozwałkowujemy, podsypując mąką na stolnicy, oblepiamy plackiem szynkę i układamy ją na wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą blasze. Nakłuwamy ciasto w kilku miejscach i pieczemy ok. godziny w 200°C.

Autor

Magazyn Kuchnia

Podziel się

Czytaj więcej o "Szynka w cieście"

  • Wyniki I edycji konkursu "Blogujemy"

    Wyniki I edycji konkursu "Blogujemy"

    ;Kuchnia", a autor otrzyma nagrodę niespodziankę. Szczegóły konkursu »   Empanadas z szałwiowym musem gruszkowo-szparagowym oraz szynką parmeńską Ciasto pierogowe: Masło - 30 gramów Smalec - 20 gramów Białe wino półwytrawne - 75 ml Woda - 75 ml Mąka - 400 gramów Sól   Szałwiowy mus

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX