Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Zupa krem chrzanowy

Ten przepis jest wegetariański bez orzechów bez soi nie zawiera jajek
Zupa krem chrzanowy Zupa krem chrzanowy Fot. Agata jakubowska / Agencja Gazeta

Składniki

  • 1 cebulka-dymka (5 dag) 
  • kawałek białej części pora
  • ziemniak
  • 10 dag startego chrzanu
  • 2 łyżki masła 
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 litry bulionu drobiowego 
  • 1/2 litra 22-proc śmietany
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1 żółtko 
  • sól, pieprz
  • 1 kawałek (6 dag) selera

Sposób przygotowania

Warzywa obierz, umyj i osącz. Masło roztop, dodaj pokrojonego pora, cebulę, ziemniaka i seler, podsmaż, nie rumieniąc, a potem zalej winem i gotuj, aż połowa płynu wyparuje. Wlej bulion drobiowy, zagotuj, zagęść mąką wymieszaną z odrobiną wody, dodaj śmietanę i chrzan. Zupę zmiksuj z żółtkiem, przypraw do smaku. Możesz podawać ze smażonymi ziemniakami i boczkiem.

Autor

Anna Wrońska

Podziel się

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX