Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Pierekaczewnik

Ten przepis jest wegetariański bez orzechów bez soi nie zawiera jajek
Pierekaczewnik Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Na ciasto:

  • 1 kg mąki tortowej 
  • 4 całe jaja
  • sól 
  • 1,5 kostki masła 

Na farsz mięsny:

  • 1 kg posiekanej baraniny lub wołowiny
  • 4 posiekane cebule
  • sól, pieprz 
  • mielona papryka 

Na farsz słodki:

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jaja, szczyptę soli i zagniatamy ciasto, dolewając tyle wody, ile mąka weźmie. Wyrabiamy ciasto jak na makaron, następnie wykładamy na podsypaną mąką stolnicę i dzielimy na 4 równe części. Wałkujemy ciasto na cieniutkie placki, posypujemy je mąką, przykrywamy ściereczką i odkładamy. Robimy farsz mięsny. Mięso łączymy z cebulą, dodajemy do smaku sól, pieprz oraz paprykę i dokładnie mieszamy. Robimy farsz słodki. Jabłka drobno kroimy (jeśli chcemy mieć farsz serowy, rozdrabniamy ser widelcem) i mieszamy z rodzynkami, cukrem oraz sokiem z cytryny (w przypadku sera postępujemy podobnie). Plastry ciasta smarujemy roztopionym masłem, następnie jednym z farszy (mięsnym lub słodkim) i układamy jeden na drugim. Zwijamy ciasto, zalepiając jego dłuższe brzegi, a następnie zwijamy wałek w ślimak. Przekładamy ciasto do prodiża lub do natłuszczonej okrągłej formy i pieczemy ok. 2 godz. w 200°C.

Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Autor

Magazyn Kuchnia

Podziel się

Czytaj więcej o "Pierekaczewnik"

  • Kuchnia tatarska: Półksiężyc na polskim stole

    Kuchnia tatarska: Półksiężyc na polskim stole

    mięsem wołowym, baranim, ale najczęściej z gęsiną i drobno posiekaną cebulką, pieczone w piekarniku. Jak nie da ręki, to porwę! Do świątecznych specjałów należy pierekaczewnik. Ten tatarski pieróg został wpisany jako pierwszy w Polsce na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa. Kulinarną

  • Na tropie prawdziwego smaku

    Na tropie prawdziwego smaku

    cierpliwością. Prawdziwy kumpiak, kindziuk i kabanosy. Masło pachnące, jak masło i chleb, ciężki jak chleb. Syropy z sosny, akacji i derenia. Oleje tłoczone na zimno, w których z zamkniętymi oczami rozpoznasz rzepak, len albo słonecznik. Wybitne konfitury, prawdziwe miody, chrzan nadwarciański, pierekaczewnik

  • Styczniowy numer magazynu Kuchnia już w sprzedaży!

    Styczniowy numer magazynu Kuchnia już w sprzedaży!

    przepis na słynny pierekaczewnik Dżennety Bogdanowicz.Kucharz Roku 2012 - Szymon Szlendak z restauracji Platter by Karol Okrasa - przyrządza swoje pierwsze danie. Będzie gotował dla Was do końca roku 2013! Na zdjęciu: gęś w kapuście z grzybową kaszą.Fantastyczne ciasta z kokosem piecze dla nas Małgorzata

  • Trzy Znaki Smaku

    Trzy Znaki Smaku

    oznaczeniem GTS wyróżniono w Polsce 9 produktów.Polskie produkty z oznaczeniem GTS: półtorak, dwójniak, trójniak, czwórniak,  kabanosy, kiełbasa jałowcowa, kiełbasa myśliwska, olej rydzowy, pierekaczewnik.