Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Sałatka z mango i awokado z sosem z marakui

Ten przepis jest wegetariański bez orzechów bez soi nie zawiera jajek
Sałatka z mango i awokado z sosem z marakui Sałatka z mango i awokado z sosem z marakui Fot. BBS

(dla 2 osób)

Składniki

  • 3 łyżki soku z marakui (wyjmujemy pestki z marakui i odciskamy je do miseczki przez gazę; można też kupić gotowy sok lub koncentrat w kartonie, np. firm Ceres, Palmeiron) 
  • 2 posiekane szalotki 
  • 4 łyżeczki czerwonego octu winnego 
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • 1 łyżeczka rozgniecionych w moździerzu ziaren kolendry
  • 3 łyżki oliwy 
  • sól, pieprz 
  • 15 dag roszponki lub rukoli
  • 1 duże dojrzałe, bez pestki, obrane, pokrojone w plasterki mango
  • 2 bez pestek, obrane, pokrojone w plasterki awokado

Sposób przygotowania

Robimy sos z soku z marakui, szalotek, octu winnego, musztardy i kolendry. Powoli wkręcamy w niego oliwę, solimy, pieprzymy do smaku. Częścią sosu polewamy umyte i osuszone liście rukoli, mieszamy, rozkładamy na talerzykach. Dodajemy mango i awokado, skrapiamy resztą sosu. Sałatkę możemy podać samą, możemy też położyć na każdej porcji po kilka ładnych krewetek usmażonych na oliwie z dodatkiem czosnku i świeżych papryczek chilli.

Autor

Magazyn Kuchnia

Podziel się

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX