Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Ostry kurczak w miodzie

Ten przepis jest wegetariański bez orzechów bez soi nie zawiera jajek
Ostry kurczak w miodzie Ostry kurczak w miodzie Fot. Shutterstock.com

Pieczony kurczak à la Václav Havel
Krzysztof Zajdel jest autorem książki 101 potraw znanych osobistości z Polski i ze świata. Dzięki uprzejmości Autora publikujemy pochodzący z niej przepis na kurczaka w miodzie. Jego autorem jest zmarły niedawno prezydent Czech Vaclav Havel. Wydaje nam się, że ten wielki polityk (który był jednocześnie miłym, bezpośrednim człowiekiem) nie miałby nic przeciwko, aby uczcić Jego pamięć tym daniem.

Składniki

Sos:

  • 1 łyżka smalcu 
  • 250 ml wytrawnego białego wina
  • 1/2 kostki bulionu drobiowego 
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 2-3 papryczki chilli

Sposób przygotowania

Kurczaka nacieramy miodem, cząbrem, tymiankiem, oregano, pieprzem i vegetą. Wino podgrzewamy w rondelku, roztapiamy w nim smalec i kostkę bulionową. Dodajemy sos sojowy i drobno posiekane chilli. Stawiamy rondelek na malutkim ogniu, aby sos cały czas był ciepły. Kurczaka umieszczamy w brytfannie i wkładamy do piekarnika (180 stopni). Pieczemy do miękkości (około 2 godzin), polewając często sosem.

Autor

Magazyn Kuchnia

Podziel się

Czytaj więcej o "Ostry kurczak w miodzie"

  • Pieczony kurczak à la Václav Havel

    Pieczony kurczak à la Václav Havel

    polityk (który był jednocześnie miłym, bezpośrednim człowiekiem) nie miałby nic przeciwko, aby uczcić Jego pamięć tym daniem. Ostry kurczak w miodzie  Składniki 1 kurczak lub kura 2 łyżki miodu cząber tymianek oregano pieprz vegeta  Sos: 1 łyżka smalcu 250 ml