Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Sałatka z rukolą i mango

Ten przepis jest wegetariański bez orzechów bez soi nie zawiera jajek
Sałatka z rukolą i mango Fot. M&K Duklas / duklas.pl

(dla 4 osób)

Składniki

  • 3 łyżki syropu z marakui (może być zmiksowany miąższ marakui rozcieńczony odrobiną wody)
  • 3 łyżki posiekanych szalotek
  • 4 łyżeczki octu z czerwonego wina
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 3 łyżki oliwy
  •  sól
  •  pieprz
  • 15 dag rukoli
  • duże dojrzałe mango
  • awokado
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1-2 papryczki chilli (niekoniecznie)

Sposób przygotowania

Robimy sos: mieszamy syrop z marakui, szalotki, ocet, musztardę i kolendrę. Następnie ucieramy tę mieszaninę z powoli dodawaną oliwą. Przyprawiamy solą i pieprzem. Sałatę skrapiamy 1/4 sosu, lekko mieszamy i przekładamy do miseczek, dodając pokrojone w plasterki mango i awokado, połówki pomidorków i krążki chilli. Polewamy resztą sosu.

Autor

Magazyn Kuchnia

Podziel się