Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Galaretki warzywne

Ten przepis jest wegetariański bez orzechów bez soi nie zawiera jajek
Galaretki warzywne Galaretki warzywne Fot. TimeMachine

(na 15-20 porcji)

Składniki

  • 1 brokuł lub 1 opakowanie mrożonych brokułów 
  • 2 małe pory
  • 20 dag groszku cukrowego 
  • 12 przepiórczych jajek
  • 2-3 płaskie łyżeczki agar-agar 
  • 1 litr bulionu warzywnego 
  • 6 ziaren ziela angielskiego 
  • liście laurowe
  • szczypta szafranu
  • 100 ml wody 
  • natka pietruszki lub liście kolendry

Sposób przygotowania

Brokuła dzielimy na małe cząstki, pory kroimy w talarki. Wszystkie warzywa lekko podgotowujemy w osolonej wodzie, aby pozostały jędrne. Jajka gotujemy i obieramy. Żelatynę moczymy w 100 ml wody. Gotujemy bulion z przyprawami, dodajemy namoczoną żelatynę, dokładnie ją rozpuszczamy i zdejmujemy garnek z ognia. Warzywa i jajka układamy w miseczkach (świetnie sprawdza się forma do mufinek), zalewamy bulionem i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Wyjmujemy, zanurzając foremki na 2 sekundy w misce z gorącą wodą.

Autor

Magazyn Kuchnia

Podziel się

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX