Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Mazurek z bakaliami

Ten przepis jest wegetariański bez orzechów bez soi nie zawiera jajek
Mazurek z bakaliami Mazurek z bakaliami Fot. Magdalena Adamczewska , Piotr Walichnowski

Składniki

  • 4-5 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 
  • 2 szklanki mąki 
  • 10 dag daktyli 
  • 10 dag fig
  • 10 dag smażonej skórki pomarańczowej
  • 10 dag rodzynek
  • tłuszcz i bułka tarta do formy 
  • płatki migdałowe do dekoracji 

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 2 białka 
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny

Sposób przygotowania

Jajka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dosypujemy po trochu mąkę. Bakalie kroimy w paseczki, rodzynki płuczemy. Mieszamy je z masą, którą przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy na złoty kolor w temp. 170°C.

Przygotowujemy lukier: cukier puder, białka i sok z cytryny ucieramy, pod koniec dosypujemy skórkę z cytryny. Wystudzone ciasto polewamy lukrem i posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi.

Autor

Magazyn Kuchnia

Podziel się

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX