Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Kurczak z winogronami

Ten przepis jest wegetariański bez orzechów bez soi nie zawiera jajek
Kurczak z winogronami Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Dla 4 osób

Składniki

Sos cytrynowy

  • 6 łyżeczek oliwy

Sposób przygotowania

Mięso gotujemy w posolonym wrzątku wraz z przyprawami, aż będzie miękkie (15-20 min). Pozostawiamy w rosole do wystygnięcia, następnie kroimy je w małą kostkę. Cztery szklane pucharki albo miseczki schładzamy w zamrażalniku. Na dnie każdego pucharka kładziemy łyżkę sorbetu, następnie porcję kurczaka i znów łyżkę sorbetu (sorbet możemy zrobić sami, zamrażając syrop z sokiem cytrynowym, a gdy nabierze konsystencji śniegu, wymieszać z pianą z białka i znów zamrozić). Wokoło krawędzi pucharka układamy na przemian połówki zielonych i czerwonych winogron wcześniej oczyszczonych z pestek. Środek posypujemy płatkami migdałowymi. Z soku z cytryny, oliwy, soli i białego pieprzu przygotowujemy sos (powinien być ostry) i polewamy nim każdą porcję. Pucharki dekorujemy połówkami plasterków cytryny.

 

Autor

Magazyn Kuchnia

Podziel się

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX