Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Sałatka z kiełkami rzodkiewki

Ten przepis jest wegetariański bez orzechów bez soi nie zawiera jajek
Sałatka z kiełkami rzodkiewki Sałatka z kiełkami rzodkiewki Fot. Paulina Jakóbiec

(dla 2 osób)

Składniki

  • 1 kopiata łyżka orzeszków piniowych 
  • 1 dojrzałe awokado
  • 40 g kiełków rzodkiewki
  • 8 plastrów parmeńskiej szynki
  • garść rukwi wodnej lub rukoli
  • 2 łyżki suszonych pomidorów (w oliwie) 

Sos winegret:

  • 4 łyżki oliwy 
  • 2 łyżki octu winnego 
  • 1/2 łyżeczki musztardy 
  • sól, cukier 

Sposób przygotowania

Na suchej patelni prażymy orzeszki piniowe, odstawiamy do wystyg-nięcia. Awokado kroimy w podłużne paski i układamy na talerzach z kiełkami rzodkiewki i plastrami szynki. Dorzucamy kilka liści opłukanej i osuszonej sałaty oraz pokrojone w cienkie paseczki suszone pomidory. Miksujemy składniki sosu. Sałatkę posypujemy orzeszkami piniowymi i polewamy sosem winegret.

Autor

Magazyn Kuchnia

Podziel się

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX