Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Grecki sos - Avgolemono

Ten przepis jest wegetariański bez orzechów bez soi nie zawiera jajek
Grecki sos - Avgolemono Grecki sos - Avgolemono fot. A.M. Wolniak

Składniki

Sposób przygotowania

Bulion wlej do garnka, zagotuj i wsyp makaron. Jajka ubij trzepaczką. Gdy się wyraźnie spienią, wlej sok z cytryny i łyżkę stołową zimnej wody. Nie przerywając ubijania, wlej do masy jajecznej chochelkę gorącego bulionu, po chwili następną. Po 5 minutach gotowania zdejmij garnek z ognia. Po minucie wlej do bulionu jajka, cały czas energicznie ubijając trzepaczką. Przypraw do smaku solą i pieprzem, udekoruj plasterkami cytryny.

Autor

Teo Vafidis

Podziel się

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX