Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Chrupiąca kaczka

Ten przepis jest wegetariański bez orzechów bez soi nie zawiera jajek
Chrupiąca kaczka Chrupiąca kaczka Fot. Marcin Klaban

(dla 4 osób)

Składniki

  • ok. 1,5 kilogramowa kaczka
  • sól, pieprz 
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • piadina lub gotowe tortille 

Dodatki:

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Kaczkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, nacinamy piersi w kratkę, nacieramy solą i pieprzem. Do środka wkładamy rozgniecione nożem ząbki czosnku (z łupinami) i rozmaryn. Układamy kaczkę piersiami do góry w brytfance, najlepiej z kratką. Wkładamy brytfankę na środkową półkę piekarnika i pieczemy 2,5 godz. W połowie pieczenia odwracamy kaczkę na 30 min, następnie przewracamy z powrotem piersiami do góry. Pod koniec pieczenia zwiększamy temp. do 200°C, aby skórka się przypiekła. Gotową kaczkę odstawiamy na 15 min. Wycinamy piersi z korpusu i kroimy w plasterki, oddzielamy pozostałe mięso od kości. Podajemy z tortillami lub piadiną i dodatkami: ogórkiem, miętą, mascarpone.

 

Fot. Marcin Klaban

Autor

Tomek Woźniak

Podziel się

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX