Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Kruche babeczki z owocami

Ten przepis jest wegetariański bez orzechów bez soi nie zawiera jajek
Kruche babeczki z owocami Kruche babeczki z owocami Fot. BBS


(Składniki na 30-35 babeczek)

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki krupczatki 
  • 1/4 szklanki cukru pudru 
  • szczypta soli 
  • 120 g masła 
  • 2 żółtka 

Krem:

  • 3/5 szklanki 36% śmietanki
  • 1-2 łyżki cukru pudru 
  • 1 opakowanie zagęstnika do śmietany 
  • 200 g waniliowego serka homogenizowanego 

Dekoracja:

Sposób przygotowania

Przesiewamy mąkę na stolnicę, mieszamy z cukrem pudrem i szczyptą soli. Siekamy nożem suche składniki z porządnie schłodzonym masłem. W powstałej kruszonce robimy dołek, wbijamy do niego zimne żółtka i mieszamy. Gdy składniki się połączą, szybko zagniatamy ciasto dłońmi, formujemy w kulę, owijamy folią do żywności i chłodzimy 30 minut w lodówce.

 

Fot. BBS

Ze schłodzonego ciasta robimy cienkie placuszki i wylepiamy nimi foremki do babeczek. Ustawiamy je na blasze, nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy 15-20 minut w 200-210°C, aż lekko się zrumienią. Jeszcze ciepłe, przewracamy do góry dnem na wysłaną pergaminem tacę. Stukamy z wyczuciem w dno foremek, by uwolnić z nich babeczki.

 

Fot. BBS

Ubijamy śmietankę, dodając pod koniec cukier puder wymieszany z zagęstnikiem. Delikatnie łączymy z serkiem. Wystudzone babeczki wypełniamy kremem. Na wierzchu układamy umyte owoce.

 

Fot. BBS

 

Autor

Monika Jankowska-Kapica

Podziel się

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX