Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Sałatka z jajkami i krewetkami

Ten przepis jest wegetariański bez orzechów bez soi nie zawiera jajek
Sałatka z jajkami i krewetkami Sałatka z jajkami i krewetkami Fot. Marcin Klaban

(dla 2 osób)

Składniki

  • 16 (mogą być mrożone) krewetek tygrysich
  • 4 jajka od kur z wolnego chowu 
  • 1 główka rzymskiej sałaty
  • 200 g fasolki szparagowej (świeżej lub z puszki) 

Sos winegret:

  • sok z 1 cytryny
  • 6 łyżek oliwy 
  • 1 łyżka ostrej musztardy 
  • 1 łyżka wody 
  • do smaku sól i pieprz

Sposób przygotowania

Rozmrożone krewetki wrzucamy na 1-2 minuty do wrzącej wody (świeże wcześniej obieramy). Jajka gotujemy na półtwardo, tak aby żółtko pozostało kremowe - jeśli włożymy je do wrzątku, zajmie nam to 5 minut. Umyte liście sałaty rzymskiej rozkładamy na talerzach. Na nich kładziemy podgrzane krewetki, ugotowane połówki lub ćwiartki jajek oraz odcedzoną z zalewy lub świeżą ugotowaną fasolkę. Przygotowujemy winegret, mieszając wszystkie składniki sosu - najlepiej w zamkniętym słoiku, który będzie pełnił funkcję shakera. Polewamy sałatkę sosem przed podaniem.

Uwaga: jeżeli jajka przed włożeniem do wrzątku będą miały temperaturę pokojową, to jest szansa, że nie popękają podczas gotowania.

 

Autor

Tomek Woźniak

Podziel się

Czytaj więcej o "Sałatka z jajkami i krewetkami"

  • Spis przepisów miesięcznika KUCHNIA Rok 2012

    Spis przepisów miesięcznika KUCHNIA Rok 2012

    ŚNIADANIABajgiel z jarmużem 8/56Bajgiel z łososiem, sałatą i ogórkiem 5/18Chrupiące kanapki z gruszką i roquefortem 11/52Greckie kieski - kanapki z fetą, pomidorem i ogórkiem 9/44Hinduski omlet tikka masala 4/74Jajko sadzone na szparagach 6/53Kanapka z rostbefem i chutneyem z mango 8/55Kanapki BLT z

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX