Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Sernik na zimno z truskawkami

Ten przepis jest wegetariański bez orzechów bez soi nie zawiera jajek
Sernik na zimno z truskawkami Sernik na zimno z truskawkami Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Spód:

Marynowane truskawki:

  • 50 dag truskawek
  • 2-3 łyżki wódki owocowej (śliwowicy, kirszu) 

Krem:

  • 2 czubate łyżki żelatyny 
  • 400 ml 36% śmietany
  • 8-10 łyżek cukru pudru 
  • 80 dag naturalnego twarożku

Sposób przygotowania

Robimy spód: rozdrabniamy w malakserze ciastka oraz orzechy, dodajemy masło i krótko miksujemy, aż składniki utworzą kruszonkę. Rozkładamy ją równomiernie na spodzie tortownicy (o średnicy 24 cm), dociskamy lekko dłonią, wstawiamy do lodówki. Truskawki zalewamy wódką i odstawiamy, aby się zamarynowały. Przygotowujemy krem: żelatynę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Ubijamy śmietanę z cukrem, po łyżce dodajemy serek, a gdy masa będzie gładka, wlewamy żelatynę, stale miksując. Połowę masy rozsmarowujemy na torcie, na wierzchu układamy truskawki marynowane w wódce, przykrywamy resztą kremu, wypełniając zagłębienia między owocami, wygładzamy wierzch. Wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki, aby sernik stężał. Dekorujemy truskawkami (albo galaretką lub bitą śmietaną).

Autor

Magazyn Kuchnia

Podziel się

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX