Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Nalewka z aronii

Ten przepis jest wegetariański bez orzechów bez soi nie zawiera jajek
Nalewka z aronii Nalewka z aronii Fot. Shutterstock.com / Piotr Tomicki

Na ok. 2,5 l

Składniki

  • 1 kg aronii
  • 2 l wody
  • 10 liści wiśni
  • 50 g cukru
  • 1 litr 70-procentowego alkoholu

Sposób przygotowania

Owoce zalewamy 2 l wody, dodajemy liście wiśni i gotujemy 30 min. Pozostawiamy do następnego dnia. Wtedy odcedzamy, dodajemy cukier, mieszamy, aby się dobrze rozpuścił, a na koniec dodajemy spirytus i rozlewamy nalewkę do butelek. Odstawiamy na 3 miesiące.

Autor

Anna Włodek

Podziel się

Czytaj więcej o "Nalewka z aronii"

  • Gwarancja smaku: Aronia

    Gwarancja smaku: Aronia

    nalewka "Aronia losu" (z dodatkiem miodu wielokwiatowego) trafiła na Listę Produktów Regionalnych i Tradycyjnych z Dolnego Śląska oraz zdobyła najwyższą lokatę w ogólnopolskim konkursie "Nasze kulinarne dziedzictwo". Jej pierwowzorem była smorodinówka szlachecka, nalewka z czarnej