Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Kuskus po arabsku - czyli taboule

Ten przepis jest wegetariański bez orzechów bez soi nie zawiera jajek
Kuskus po arabsku - czyli taboule Kuskus po arabsku - czyli taboule Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

przygotowanie: 20 min.

Składniki

Sposób przygotowania

Kuskus przesypujemy do salaterki i zalewamy wrzącą, posoloną wodą, tak aby sięgała ona ok. 1 cm powyżej wysokości kaszy. Przykrywamy i odstawiamy na 10 min. W tym czasie obieramy cebule. Pomidory, pietruszkę i miętę myjemy i osuszamy.
Cebule i zioła drobno siekamy, a pomidory i ogórka kroimy w kostkę. Napęczniały kuskus mieszamy widelcem, tak aby stał się sypki. Dodajemy warzywa, zioła, doprawiamy pieprzem i wszystko mieszamy. Przykrywamy folią i odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Przed podaniem sałatki przygotowujemy sos: z cytryn wyciskamy sok i łaczymy go z oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem. Otrzymanym sosem polewamy sałatkę i dokładnie mieszamy. Taboule możemy podawać z podgrzanym chlebem pita.

Autor

Zuzanna Wiciejowska

Podziel się